امروز:   فروردین ۹, ۱۴۰۳    
ما زنان در شبکه های اجتماعی
ژانویه 2020
د س چ پ ج ش ی
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
آخرین نوشته ها

Archive for ژانویه, 2020

زنان و چالش خروج از حاشیه‌ی نظام رفاهی

من در این یادداشت کوتاه قصد ندارم، و نمی‌توانم، به ایده‌ای عینی و عملی برای برون‌رفت زنان از وضعیت محصور و مطرود کنونی‌شان در نظام رفاهی ایران اشاره کنم. در عوض خواهم کوشید با صرف‌نظر از رویکرد تجویزی، استدلال‌هایی را عرضه کنم که ممکن است برای تحلیل عمیق‌تر بن‌بست رفاهی زنان مفید باشند. بیش از هر چیز، ذهن من درگیر این پرسش است که چگونه می‌توان از ادراکی که صرفاً محرومیت‌ها را پررنگ می‌کند و به رهیافت‌های کاهش نابرابری‌ها نمی‌اندیشد، فاصله گرفت…/ ادامه مطلب »

دنیای کودکان کار؛ از زیرزمین و مترو تا سر چهارراه ها

ساعت هفت یا هشت صبح که سوار مترو شوی، خبر چندانی از دست فروش ها نیست. اکثراً با مردم عادی همسفری که خمار خواب و شاکی از روزگار که چرا باید اول صبحی سر کار بروند، کنارت می نشینند و می ایستند. این قضیه درمورد آن هایی که از روی زمین با تاکسی و اتوبوس راهی محل کار خود می شوند نیز صادق است. یکی سرش را به شیشه ماشین تکیه داده و نیمه بیدار است و دیگری که مشخص است خواب مانده و به سرعت لباس پوشیده و راهی شده، هنوز حتی وقت نکرده شانه ای به موی خود بکشد…/ ادامه مطلب »

مردم می پرسند: کجا باید عدالت را جستجو کرد؟

همسر ندا ناجی : در همه جهان در روز جهانی کارگر “اول ماه می” یا همان یازده اردیبهشت، کارگران و طرفداران آنها برای اعتراض به خیابان ها می‌روند و پس از آن به خانه بر می‌گردند اما ندا ناجی پس از رفتن به یک راهپیمایی مسالمت آمیز هنوز به خانه برنگشته است…/ ادامه مطلب »

جان باختن دو تن از مجروحان اعتراضات آبان‌ماه + اسامی ۹۷ نفر از بازداشت‌شدگان آبان

امیر(شاهپور) اوجانی (سمت راست) و محمد ملکی
یک سازمان مدافع حقوق بشر گزارش داده است محمد ملکی و امیر (شاهپور) اوجانی، که در اعتراضات آبان‌ماه امسال بر اثر شلیک گلوله ماموران امنیتی مجروح شده بودند در روزهای ششم بهمن و ۱۹ دی درگذشته اند. تعداد جان باختگان این اعتراضات همچنان نامعلوم است…/ ادامه مطلب »

رخشنده حسین‌پور: اجازه عزاداری نداشتیم، در سکوت خودم را می‌زدم

رخشنده می‌گوید بعد از سال‌ها، با اتفاقات آبان‌ ۱۳۹۸ و جریان سقوط هواپیما اوکراینی، دوباره خواب از چشم‌هایش گرفته شده و انگار همان اتفاق‌ها و همان داغ‌ها و فقدان‌ها را دوباره از اول حس کرده است: «من همسر و دو برادرم را در جریان همان سال‌ها از دست دادم. همسرم را سال ۱۳۶۲ اعدام کردند، برادر کوچک‌ترم، حمید حسین‌پور در سال ۱۳۶۲ در کردستان کشته شد و برادر دیگرم، رحیم را در سال ۱۳۶۷ اعدام کردند. آن‌ها از جوانان عضو راه کارگر بودند.»../ ادامه مطلب »

قیام کوی دانشگاه: زنان فریاد زدند، مهرورزی کردند، مقاومت کردند

رسانه‌ها و گفتمان حکومتی اما طوری وانمود می‌کند که زنان در طی مبارزات و اعتراضات مردمی چندان حاضر نبوده و ناگهان در دهه اخیر به کنشگری پرداخته‌اند. تاریخ را اما کنشگری و عاملیت کنشگران می‌نویسد. زنان جوانی که اکنون در اعتراض‌های مردمی سهم چشمگیری ایفا می‌کنند، سنت همان زنانی را ادامه می‌دهند که از پیش و پس از انقلاب ۵۷ برای آزادی و برابری مبارزه کرده‌اند….نمایی از هجده تیر ۷۸-عکس از حسن سربخشیان/ ادامه مطلب »

جامعه‌پذیر کردن خشونت علیه زنان

زن (مادر- همسر) به‌عنوان موجودی ستم‌دیده و محنت کشیده همواره بایستی در جامه یک زن فداکار و در بهترین حالت قربانی ظاهر شود. سریال با به عرش رساندن مادر (وارش) محنت کشیده و ستم دیده‌ای که همچنان دودستی به بنیان خانواده چسبیده و آماده هرگونه فداکاری در مقام این رسالت است، و سپس وارد کردن همسر دوم (نوبر) به صحنه که زنی است مقاوم و فداکار و مقایسه این دو تیپ اعمال این‌گونه خشونت‌ها علیه زنان را طبیعی جلوه می‌دهد، زیرا زنان تحصیل‌کرده و یا هنرمند امروزی موجوداتی خودخواه و بی‌احساس هستند که لیاقت ندارند در جایگاه مقدس مادر- همسری دیده شوند… / ادامه مطلب »

بند زنان زندان اوین؛ سهیلا حجاب به بیمارستان منتقل شد

سهیلا حجاب، متهم سیاسی محبوس در بند زنان اوین، روز سه‌شنبه ۸ بهمن ماه، بعد از بروز یک درگیری در زندان، توسط ماموران زندان مورد ضرب و شتم قرار گفت و نهایتا به بیمارستان طالقانی تهران منتقل شد ولی بدون رسیدگی پزشکی به زندان بازگردانده شد. او هم‌اکنون در بهداری زندان نگهداری می‌شود… ادامه مطلب »

سهم دولت از حق بیمه بازنشستگی «زنان خانه‌دار»: فقط ۲ درصد

در شرایطی که بخش عمده‌ای از جمعیت زنان‌ خانه‌دار در ایران، دورنمای شغلی روشنی پیش‌ رو ندارند، بار مالی «بیمه» سیاست‌های تبعیض‌آمیز و تشویق به خانه‌داری نیز برعهده خود زنان گذاشته شده است. بر مبنای سرشماری سال ۹۵ به طور میانگین حدود ۶۲,۱ درصد از زنان ایران در نقاط شهری و روستایی، خانه‌دار هستند. در نبود سیاست‌های حمایتی از اشتغال زنان، وضعیت نابه‌سامان بازار کار و همچنین بار مسئولیت مادری بسیاری از زنان را از سال ۹۵ تاکنون از بازار کار خارج کرده است… ادامه مطلب »

سیر تحول حجاب اجباری؛ از مقنعه‌های چانه‌دار و کش‌دار تا شال‌های حریر نواری

احتمالا همه‌مان در آلبوم‌های خانوادگی عکس‌هایی با مانتوهای گشاد و بلند تیره داریم با سرشانه‌های اپل‌دار و آستین‌های بلند مچی و چین‌دار با مقنعه‌های بلند چانه‌دار و کش‌دار که روی‌هم لباس فرم مدارس و ادارات سال‌های دهه شصت و هفتاد بودند. لباس‌هایی که زنان ایرانی به‌عنوان حجاب در معابر عمومی بر تن داشتند. اما شکل حجاب اجباری رفته رفته تغییر کرد و حالا دیگر آن لباس‌ها خاطرات قدیمی روزهایی هستند که همه‌چیز خاکستری و قهوه‌ای و سرمه‌ای بود. در این گزارش به تحول حجاب اجباری از اولین روزهای انقلاب تا امروز پرداخته‌ایم… ادامه مطلب »

میترا حجازی پور: در بازیِ «ما عاشق حجاب هستیم و با آن مشکلی نداریم» شرکت نمی‌کنم

میترا حجازی‌پور، شطرنج‌باز ایرانی که به دلیل برداشتن حجاب در مسابقات بین‌المللی از تیم ملی اخراج شده است می‌گوید: «به عقیده من حجاب اجباری نماد بارز مسلکیست که در آن زن، جنس دوم محسوب می‌شود. انبوه محدودیت‌ها را برای یک زن ایجاد و او را از داشتن حقوق اولیه خود محروم می‌کند. آیا این مصونیت است؟ قاطع می‌گویم، خیر، این ‌تنها و تنها محدودیت است.» ادامه مطلب »

پرونده مرضیه امیری به اجرای احکام رفت

مرضیه امیری

قوه قضاییه به علت اطاله دادرسی دادگاه تجدیدنظر برگزار نمی‌کند؛ مرضیه امیری خبرنگار روزنامه شرق و دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران، هم‌زمان با روز کارگر در تجمعی که مقابل مجلس در تهران برگزار شده بود بازداشت شد. پرونده او طی بررسی‌ها به پرونده کارگران هفت تپه مرتبط شد حکمی مشابه برای او صادر شد که روز گذشته، سه شنبه ۸ بهمن، به اجرای احکام ابلاغ شده است… ادامه مطلب »

حق رای، امتیازی در ازای خاموشی جنبش مستقل زنان

مروری بر تاریخ اعطای حق رای به زنان نشان می‌دهد، که این حق بیش از آنکه حاصل مطالبه‌گری توده‌های زنان باشد، متاثر از فضای سیاسی و جدال‌های مردان در عرصه سیاست بود و در واقع این مردان بودند که حق رای زنان را در نزاع‌های سیاسی به بحث می‌گذاشتند… ادامه مطلب »

از هر چهار زن ایرانی، یکی در کودکی به خانه‌ی شوهر فرستاده می‌شود

تکان‌دهنده‌ترین تصویری که از ازدواج کودکان دارم، قصه‌ی زندگی، گلنار، دخترک ۱۱ ساله‌ای است که وقتی می‌خواستند او را پای سفره‌ی عقد بنشانند، خودکشی کرد و مُرد… در سال گذشته ازدواج بیش از ۱۴۶ هزار دختر زیر ۱۸ سال ثبت شده و از هر چهار زن ازدواج کرده‌ یکی هنوز کودک بوده است. بیش از ۱۳ هزار تن از این دختربچه‌ها کمتر از ۱۳ سال سن داشته‌اند و برخی آمارها حکایت از ازدواج دختران زیر ۱۰ سال دارد… ادامه مطلب »

پنج گام ضروری برای از بین بردن آزار جنسی در محیط کار

کارفرمایان در مقابل آزارهای جنسی در محیط کار چه می‌توانند بکنند؟ آزار و اذیت جنسی در محل کار، از خبرهای پر سروصدای سال‌های اخیر بوده است و بسیاری از کارفرمایان می‌پرسند: چه کاری می‌توانم انجام دهم تا از کارکنانم محافظت کرده و ریسک آزار جنسی را در سازمان به حداقل برسانم؟… ادامه مطلب »

جستجو
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
آرشیو مطالب قدیمی