آزادی بیان در هفتهای که گذشت (۲۷ مهر تا ۴ آبان ۱۴۰۳)
*بند اول منشور کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد…
***
جمعه ۲۷ مهر
ــ دادگاه انقلاب تهران دوازده فعال سیاسی آذربایجانی را درمجموع به ۸۲ سال و شش ماه حبس محکوم کرد: آیاز سیفخواه و باقر حاجیزاده و آراز امان (هر یک ۱۳ سال)، مرتضی پروین و طاهر نقوی و عبدالعزیز عظیمی قدیم (هر یک ۶ سال)، سعید مینایی و سالار طاهرافشار و حسین پیری (هر یک ۵ سال)، ودود اسدی (۴ سال و ۶ ماه)، کمال نوری و سلیمان محمدی (هر یک ۳ سال)
ــ حجت آلمحمدی، شهروند اهل ایذه، پس از اتمام مراحل بازجویی از بازداشتگاه ادارهی اطلاعات اهواز به زندان شیبان این شهر انتقال یافت. از اتهامهای واردشده به این شهروند هنوز خبری در دست نیست.
ــ مزدک ملکی، شهروند ساکن اصفهان، که دو ماه پیش توسط نیروهای ادارهی اطلاعات سپاه بازداشت شد همچنان وضعیتی نامعلوم دارد و از اتهام انتسابی و مکان نگهداری او خبری در دست نیست.
شنبه ۲۸ مهر
ــ هفت فعال سیاسی به نامهای رامین محمدی، فرشید کاظمی، مازیار نکویی، روحاله خسروی، رضا کریمنژاد، اشکان محمدی و هومان الماسی در اعتراض به بیش از یک سال بلاتکلیفی خود در زندان شیبان اهواز دست به اعتصاب غذا زدند و به همین دلیل به سلول انفرادی منتقل شدند.
ــ پخشان عزیزی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام محبوس در زندان اوین، به دستور دادستانی از ملاقات با وکلای پرونده و خانوادهی خود محروم شده است.
ــ امیر بدری، فعال مدنی آذربایجانی، در دادگاه انقلاب تبریز به اتهام «تبلیغ علیه نظام» از طریق انتشار تصاویر و مطالب در فضای مجازی به پرداخت ۳ میلیون تومان جزای نقدی بدل از سهماه حبس محکوم شد.
یکشنبه ۲۹ مهر
ــ پنج زن زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین به نامهای وریشه مرادی، پخشان عزیزی، محبوبه رضایی، نرگس محمدی و پریوش مسلمی در پروندهای مشترک که بهتازگی با اتهامهایی چون «اخلال در نظم زندان» و «درگیری با مأمور و تمرد» برای آنها گشوده شد در دادگاه کیفری مجتمع قضایی قدس تهران مجموعاً به ۲۷ ماه و یک روز حبس محکوم شدند.
ــ کیفرخواست پروندهی زینب موسوی، کمدین، به اتهام «انتشار مطالبی در فضای مجازی در راستای خدشه به امنیت روانی جامعه» صادر شد.
ــ حکم محدودیت تردد با پابند الکترونیکی رویا بلوری، معلم بازنشسته و فعال سیاسی، به اجرا درآمد.
ــ ده زن بهایی ساکن اصفهان به نامهای نگین خادمی، یگانه آگاهی، یگانه روحبخش، ندا بدخش، مژگان شاهرضایی، شانا شوقیفر، آرزو سبحانیان، پرستو حکیم، بهاره لطفی و ندا عمادی، به دلایلی چون برگزاری کلاسهای آموزش زبان انگلیسی، نقاشی، موسیقی، اردوهای طبیعتگردی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «مشارکت در انجام فعالیتهای تبلیغی و آموزشی انحرافی مغایر با شرع مقدس اسلام» در دادگاه انقلاب اصفهان مجموعاً به ۹۰ سال حبس، ۹۰۰ میلیون تومان جریمهی نقدی، ضبط اموال به نفع دولت، منع خروج از کشور و منع استفاده از فضای مجازی محکوم شدند.
ــ عبدالله شریفزاده، شهروند سقز، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به تحمل ۱۰ ماه حبس محکوم شده است، بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد.
دوشنبه ۳۰ مهر
ــ محمد حیدری، مدیرمسئول پایگاه خبری رویداد ۲۴، در پی شکایت قوهی قضائیه در دادگاه جرایم سیاسی و مطبوعاتی مجرم شناخته شد و او را مستحق تخفیف ندانستند.
ــ زهرا رضایی، فعال سیاسی، به دلیل فعالیت در شبکههای اجتماعی با اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام»، «توهین به رهبری» و «حضور در خیابانها با پوشش اختیاری» در دادگاه انقلاب تهران به ۱۴ ماه حبس تعزیری و ۳۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شد.
ــ مریمسادات یحیوی، فعال اجتماعی، که به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی» در زندان اوین به سر میبرد، بالغ بر هفتاد روز است از برقراری تماس تلفنی با خانواده محروم شده است.
ــ محکومیت آرشام رضایی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، به ۵۰ ضربه شلاق و ۱۶ میلیون تومان جریمهی نقدی در پی پروندهای که در دوران حبس برای او گشودند، در دادگاه تجدیدنظر عیناً تأیید شد.
ــ فرشاد اعتمادیفر، سامان حرمتنژاد و داوود حرمتنژاد، سه متهم سیاسی که ۵۰ روز پیش در شهرستان باشت استان کهکیلویه و بویراحمد به اتهامهایی چون «محاربه» و «عضویت در گروههای مخالف نظام» بازداشت شدند، همچنان بلاتکلیف در زندان شیبان اهواز به سر میبرند.
ــ پیام فتحی و جمال اسدی، شهروندان ساکن سنندج، به دلیل «حمایت از فعالان کارگری زندانی»، «شرکت در مراسمهای روز جهانی کارگر و روز جهانی زن» و دیگر فعالیتهای مدنی به ادارهی اطلاعات سنندج احضار و بازجویی شدند.
ــ شهریار نصراللهی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اراک، در پی سر دادن شعارهای اعتراضی به صورت تنبیهی به سلول انفرادی منتقل شد.
سهشنبه ۱ آبان
ــ فاطمه قلیپور، خبرنگار تبریزی، در پی شکایت نیروهای انتظامی به دلیل انتشار خبری درباره قطع درختان صدسالهی تبریز توسط شهرداری، با تشکیل پروندهی قضایی روبهرو شد.
ــ سخنگوی قوه قضائیه از بازداشت ۳ شهروند و تذکر به ۱۶ تن دیگر که نسبت به تحولات منطقه اظهارنظر کرده بودند خبر داد.
ــ مریم اکبریمنفرد، که با وجود پایان دوران حبس پانزدهسالهاش در پروندهای جدید به ۲ سال حبس دیگر محکوم شده است، از زندان سمنان به زندان قرچک ورامین انتقال یافت.
ــ ژیلا زهتابمقدم که پس از اتمام مراحل بازجویی درخصوص اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» از مهرماه به بند زنان زندان اوین منتقل شده، بهرغم ابتلا به سرطان سینه، بدون تشکیل دادگاه همچنان بلاتکلیف است.
ــ وریشه مرادی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، که در اعتراض به احکام اعدام و با خواستههایی چون رفع محرومیت از ملاقات با خانواده و دسترسی به وکیل از سیزده روز پیش دست به اعتصاب غذا زده، بهرغم وخامت شرایط جسمانی با بیاعتنایی مسئولان همچنان از رسیدگیهای پزشکی محروم است.
چهارشنبه ۲ آبان
ــ قرار بازداشت امان جلالینژاد، معلم اهوازی، که از دویست روز پیش به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در زندان شیبان اهواز محبوس بوده است یک ماه دیگر تمدید شد.
ــ حکم یک سال حبس به اتهام «تبلیغ علیه نظام» برای عادل پیروزی، شهروند مریوان، در دادگاه تجدیدنظر عیناً تأیید شد.
ــ دو شهروند بهایی، سوزان عیدمحمدزادگان و نیوشا بدیعیثابت، در دادگاه انقلاب بابل به اتهام «فعالیت آموزشی یا تبلیغیِ انحرافی مغایر با شرع مقدس اسلام» هر یک به ۵ سال حبس و ۱۸ ماه ممنوعیت هرگونه فعالیت آموزشی محکوم شدند.
ــ علیرضا مرداسی، معلم و فعال سیاسی، با وجود بیش از یکسال بازداشت و تفهیم اتهامهایی چون «افساد فیالارض» و «عضویت در گروه باغی»، بدون تشکیل دادگاه همچنال بلاتکلیف در زندان شیبان اهواز به سر میبرد.
پنجشنبه ۳ آبان
ــ دانشگاه تربیت دبیر رجایی در تهران با هماهنگی وزارت آموزشوپرورش حکم اخراج شماری از دانشجویان فعال در اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ را قطعی کرد.
ــ شماری از سازمانها و تشکلهای فعال در زمینهی حقوق بشر با انتشار بیانیههایی از نهادهای بینالمللی و سازمان ملل خواستهاند تا با مداخلهی فوری و فعالانه مانع از اجرای حکم اعدام زندانیان سیاسی اهوازی «علی مجدم، معین خنفری،، محمدرضا مقدم و عدنان غبیشاوی» شوند.
ــ پریدخت شجاعی باغینی، شهروند بهایی ساکن کرمان، برای اجرای حکم ۲ سال و یک ماه حبس خود به اجرای احکام زندان کرمان احضار شد.
ــ جلسهی دادگاه حمیده قدردان، شهروند ساکن بندرانزلی، برای رسیدگی به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام»، «عضویت در جمعیتهای معارض» و «اجتماع و تبانی» در دادگاه انقلاب رشت برگزار شد.
ـــــ پیام باستانی پاریزی که با حکم ۱۰ سال حبس تعزیری به اتهامهایی چون «اجتماع و تبانی» و «تبلیغ علیه نظام» در زندان اوین محبوس است، بهرغم ابتلا به بیماری از رسیدگی مناسب پزشکی و اعزام به مراکز درمانی تخصصی محروم مانده است.
۵ آبان ۱۴۰۳