آرشیو مطالب در دسته بندی ‘جنبش زنان’
سقوط آزاد زنان از نردبان اقتصاد
درآمدی بر تاریخ حضور زنان در بازار کار ایران؛ برمبنای دادههای تاریخی عصر قاجار، زنان از فعالیت در عرصۀ فرهنگ و دسترسی به آموزش و حضور در قلمرو سیاست و قدرت محروم بوده و بهلحاظ تقسیم کار نیز بیشتر بهمشاغل خانگی مشغول بودند. انقلاب مشروطه و تغییر سلطنت و استقرار دولت مدرن که توسعۀ آمرانه را در دستور کار قرار داده بود صورتبندی اجتماعی ایران را تغییر داد…. ادامه مطلب »
فرخنده باد روز جهانی کارگر، روزِ فعالان کارگری گرفتار در بندِ رژیم، روزِ همبستگی همهٔ کارگران بهویژه زنان کارگر و زحمتکش ایران!
بیانیهٔ تشکیلات دمکراتیک زنان ایران:
“تشکیلات دموکراتیک زنان ایران” بر این باور است که برای دست یافتن به تحولهایی دمکراتیک که بتوانند تأمین کنندهٔ حقوق برابر برای تمامی جامعه و بهوجودآورندهٔ رفاه و عدالت اجتماعی باشد، برچیده شدن حاکمیت ولایی اولین گام در این راستا است. اول ماه مه میتواند روزی برای مطرح کردن هرچه رساتر خواستهای بحق کارگران و زحمتکشان بهویژه زنان کارگر و زحمتکش، و برای حفظ محیط زیست و صلح و نیز آزادی همه زندانیان سیاسی و عقیدتی باشد…./ ادامه مطلب »
برابری جنسیتی: نبردی ناتمام با چالشهای فزاینده
الهه امانی: خیزش امید آفرین و الهام بخش «زن، زندگی، آزادی» نشان داد زنان و دختران ایرانی در دل زندگی روزمره، در این نبرد علیه ساختارهای سرکوب پدرـ مردسالارانه ایستاده و بر هرگونه نماد نابرابری جنسیتی پای کوبیده و نشان میدهند که برای آزادی، برابری، عدالت اجتماعی و تحقق مطالبات خود حاضرند هزینه دهند و چه زیباست که این امید، این پایداری، با فریاد و عشق، به تاریخ سپرده میشود تا هیچگاه فراموش نکنیم که «زن، زندگی، آزادی» نهتنها یک شعار، که وعدهای برای جهانی انسانیتر است… ادامه مطلب »
فمینیسم و ناسیونالیسم: در میانه نزاع و همبستگی
ظهور خیزش ژینا و عدم پاسخگویی حاکمیت به بحرانها و مطالبات انباشتشده درون جامعه به شکاف میان حاکمیت و مردم، وسعت بیسابقهای بخشید و آن را به تَرَکی بزرگ تبدیل کرد. اما حاکمیت، آنچنان که بهسادگی تصور میشد، صرفاً در ساختاری مجزا از «جامعه» و «مردم» وجود خارجی نداشت، بلکه بسیاری از تبعیضها و نابرابریها و زخمهایی که در جامعه وجود داشت با همدستیهای «قصدشده یا ناشده» بخشها و گروههایی از مردم در سطح جامعه شکل گرفته بود… ادامه مطلب »
جنبش زن، زندگی، آزادی: دستاوردها، نقدها و چالشهای آن در آینده
جنبش زن، زندگی، آزادی زیست جهان سنتی جامعه ایران را تغییر داد و نسلی که مهمترین نیروی کنشگر و رانش آن بهشمار میرفت، در گسستی غیر قابل ترمیم با قدرت مستقر تلاش کرد بهروش خود به وضعیت موجود اعتراض و بدان پایان بخشد… ادامه مطلب »
سی سال پس از کنفرانس پکن: آیا جهان به تعهدهای خود در برابر زنان پایبند مانده است؟
شصت و نهمین نشست کمیسیون وضعیت زنان همزمان با سی امین سالگرد چهارمین کنفرانس جهانی زنان و تصویب اعلامیه پکن و پلت فرم برای اقدام (۱۹۹۵) که یکی از مهمترین اسناد بینالمللی در زمینه حقوق زنان است از ۱۰ تا ۲۱ مارس ۲۰۲۵ در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد… ادامه مطلب »
منصوره بهکیش ـ فمینیستهای ایرانی و مبارزاتشان علیه مجازات اعدام
سخنرانی منصوره بهکیش در کنفرانس چپگرایان ایرلندی در دوبلین در تاریخ ۸ فروردین ۱۴۰۴: در سطح جهانی ما شاهد رشد نیروهای فاشیستی و راست افراطی در کشورهایی مانند آمریکا و اسرائیل با ماسک “دموکراسی” هستیم، در همین شرایط رژیمهای اسلامی فاشیستی مانند ایران و افغانستان قدرت گرفته و جان میلیونها نفر را به خطر انداختهاند. در غزه، دهها هزار نفر کشته و هزاران خانواده آواره شدهاند. در همین حال، مردم ایران تحت دیکتاتوری رژیم، از فقر، خشونت دولتی، و سرکوب رنج میبرند و در معرض خطر جنگ قرار دارند. در این شرایط که نظامهای سرمایهداری بهدنبال سلطه و قدرت برای منافع خود هستند، ما باید برای جهانی بهتر کنار هم بایستیم و مبارزه کنیم…
ادامه مطلب »
نگاهی به برخی مدلهای کار جمعی زنان
در میان زنان نهاد ساز نام خانم توران میرهادی بسیار می درخشد. چرا که او و همکارانش با استراتژی آموزش و پرورش یعنی بنا نهادن مدرسه فرهاد در سه سطح ، کار بزرگ فرهنگنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان و شورای کتاب کودک نشان داده اند که می توان کارهای بزرگ جمعی را با فرصت گیری از همین ساختارهای بسته قدرت پیش برد.. مه لقا ملاح با وجود مدرک دکترای جامعه شناسی انرژی خود را صرف حفاظت از محیط زیست کرد….. ادامه مطلب »
همبستگی، ضرورتی در تعلیق
پرسشهایی برای گفتوگوی جمعی؛ خیزش ژینا، در امتداد آنچه زنان بیش از صد و اندی سال برای آن جنگیدهاند، توانست رهاییِ بدن زن را مسئله کند. اما امروز جنبش زنان برای کسب خودآگاهی چه میکند، این جنبش برای کسب خودآگاهی در قبال اینکه زنان میتوانند فرودستی را هم برای خود انکار کنند و هم برای جامعه، نیاز دارد که به تعین خویش نیز بیندیشد. درواقع صرفِ فراهم آوردن یک نخ تسبیح کفایت نمیکند. به تعینیابی هم نیاز هست… ادامه مطلب »
زن جهان سومی زیر نگاههای غربی
موهانتی فمینیست هندی و نظریهپرداز فمینیسم جهان سوم معتقد است که فمینیسم غربی غالبا تجارب خاص گروههای قومی را که خارج از چشمانداز فرهنگ غربی قرار دارند نادیده میگیرد و زن جهان سومی را زنانی منفعل، لال و بدون اندیشه به تصویر میکشند، زنانی که باید پیرو و مطیع کنشها و نظریات فمینیسم غربی باشند و این غرب است که شرق را تعریف و معرفی میکند… ادامه مطلب »
زن در اشعار شیرکو بیکس
سر و مویت را به شب روسری مسپار/ سر و مویت را در تابوت چادر نینداز/ آسمان گره نمیخورد …زن! ای زن!/امروز روز توست!/ «دیدگاه شیرکو بیکس جهانشمول و انسانی است. شعر او، مفاهیم انسانی مانند “عدالت” و “آزادی” و “برابری” و مخصوصاً “آزادی زن” را دربرمیگیرد. در این میان اما مفهوم “آزادی زن” برتر از مفاهیم دیگر انسانی در شعر اوست. زن در بسیاری از اشعار او لباس کردی بر تن دارد، اما این زن یک چهره جهانیست؛ زنیست که هر زن دیگری از هر گوشه جهان میتواند با او همذاتپنداری کند.»… ادامه مطلب »
۸ مارس: پیکار جنبش زن، زندگی، آزادی برای برابری جنسیتی در سایه نبرد ضدسرمایهداری
در ایران، زنان زیر ستمهای چندگانه رژیم ولایتفقیه در رنج هستند. زنان ایران علیه رژیم زنستیز ولایت فقیه به پا خاستهاند. جنبش «روسری برانداز» و زن، زندگی، آزادی نمادی از رزم زنان علیه ستمهای گوناگون است. آنها علیه زنستیزی قرون وسطایی رژیم ولایت فقیه و برای دستیابی به حقوق انسانی خود میرزمند. این جنبش روزبهروز گسترش مییابد و زنان نهتنها پیشآهنگ نبرد برای حقوق انسانی خود شدهاند بلکه نقش پیشآهنگ جنبش اجتماعی را هم اکنون بر دوش خود میکشند…./ ادامه مطلب »
نرگس محمدی: آپارتاید جنسیتی، تنها راه پایان دادن به ستم سیستماتیک علیه زنان
زنان جهان در این لحظه تاریخی سرنوشتساز قرار دارند و ما، زنان ایران، در زندگی روزمرهمان وارثان این میراث هستیم. این میراث که از طریق مبارزات، فداکاریها و شجاعت کسانی که پیش از ما آمدهاند، شکل گرفته است، تاریخ طولانی مقاومت زنان را رقم زده است. این میراث پایه و مسئولیت ماست. اکنون نوبت ماست که آن را پیش ببریم، با مقاومت، با صدای بلند، با مبارزه و با شکل دادن به آینده…./ ادامه مطلب »
بیانیه به مناسبت هشت مارس
درد ما تبدیل جامعه به زندان آپارتاید جنسی و جنسیتی ، حاکمیت قوانین زن ستیز و ضد انسانی و بر اساس آن تبعیض و نابرابری خشونت بار علیه زن ، ستم و تحقیر سیستماتیک زنان است که به فاجعه ای انسانی در جامعه تبدیل شده و هر روزه قربانی می گیرد…. ادامه مطلب »
مبارزه زنان کارگر و زحمتکش علیه سرکوب صنفی – سیاسی و اجتماعی
بیش از یک سده از تاسیس روز جهانی زنان که یکی از خواستههای اولیه آن بدست آوردن حق رای زنان بود، میگذرد. مبارزات زنان در جنبشهای مترقی ایران در صدسال اخیر با تمام فراز و نشیبهایش، به دستیابیهایی پرمحتوا و پرافتخاری نظیر دستیابی به حق رای، حق تحصیل، و تحمیل حق کار و شغل و غیره بود. زنان میهن ما امروزه همسو با آرمانهای کهن مبارزاتی جنبش زنان کارگر و شاغل دوش به دوش مردان در دستیابی به حق شغل و تحصیل شایسته، امنیت شغلی، تنظیم قوانین خانواده و کار بههدف تساوی زنان و مردان، قاطعانه تلاش و مبارزه میکنند…../ ادامه مطلب »