آرشیو مطالب در دسته بندی ‘جنبش زنان’
نمایی کلی از انواع نظریههای فمینیستی ـ بخش دوم
رویکرد نابرابری جنسیتی؛ براساس رویکرد نابرابری جنسیتی موقعیت زنان نه تنها از مردان متفاوت است بلکه زنان عموما در موقعیتهای مختلف دچار بیامتیازی و نابرابری هستند. این رویکرد دارای سه نظریه فمینیسم لیبرال، فمینیسم مارکسیستی کلاسیک و فمینیسم مارکسیستی معاصر است… ادامه مطلب »
در زندان: از فروغ سمیعنیا و مبارزهاش علیه فقر زنان چه میدانیم؟
فروغ سمیعنیا در زندان لاکان رشت، حکمی شش ساله را میگذراند. او را میتوان مبارزی علیه فقر زنان نامید و به مجموع گزارشها و یادداشتهایش در حوزه اشتغال زنان نظر کرد. فقرِ زنان از جمله موضوعات محوری نوشتهها، ترجمهها و گزارشهای فروغ سمیعنیاست…/ ادامه مطلب »
نمایی کلی از انواع نظریههای فمینیستی ـ بخش اول
رویکرد تفاوت جنسیتی؛ این پرسش که درباره زنان چه میدانیم؟ بنیادیترین پرسش فمینیسم است که در پاسخ به آن با چهار رویکرد روبهرو هستیم. نخستین رویکرد تفاوت جنسیتی است که معتقد است جایگاه و تجربه زنان در بیشتر موقعیتها با جایگاه و تجربه مردان در همان موقعیتها متفاوت است… ادامه مطلب »
ضرورت فمینیسم ضدنژادپرست برای جنبش زنان ایران
فمینیسم ضدنژاپرست همواره بر عاملیت افراد تحتستم تاکید دارد و گفتمان رایج در افکار عمومی و رسانههای غربی را به چالش میکشد؛ گفتمانی که زنان ایرانی را بهعنوان قربانیانِ نیازمندِ یاری بازنمایی میکند… ادامه مطلب »
مادران پارک لاله ایران: علیه جنگ، کشتار، تبعیض و برای لغو مجازات اعدام
سایهی جنگ بیش از پیش بر سر مردم ایران و جهان سنگینی میکند. دولتها و قدرتها چه کشورهایی مانند اسرائیل و آمریکا و کشورهای اروپایی که داعیهی دموکراسی دارند، چه حکومتهای دیکتاتوری و ارتجاعی چون جمهوری اسلامی ایران و طالبان و گروههایی چون حماس و حزبالله که هیچ اندیشهای جز اندیشهی ارتجاعی خود را تحمل نمیکنند. همه و همهی این قدرتها، تنها و تنها به فکر منافع و حفظ قدرت خود در منطقه و در دنیا هستند، نه به فکر آزادی و رهایی انسانها…../ ادامه مطلب »
نخستین روزنامهنگار زن ایرانی
عزت ملکخانم، ملقب به اشرفالسلطنه، همسر اعتمادالسطنه معروف، وزیر انطباعات دوره ناصرالدینشاه، نخستین زن خبرنگار در تهران قدیم است. خواندن قصه ملک خانم و ماجراهای گزارش های جالبش خالی از لطف نیست…./ ادامه مطلب »
«آن جمع کوچک و شجاع زنانه مثل یک آهنربا همه ما را به سمت خود کشید»
گفتوگو بایکی از فعالان گیلان در دومین سالگرد «زن زندگی آزادی»
استان گیلان یکی از کانونهای اصلی اعتراضات «زن زندگی آزادی» بود. بنا به مشاهدات معترضانی که در خیابان بودند و گزارشهای
میدانیای که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، «از مرکزیت استان تا کوچکترین شهرهای گیلان ر قیام ۱۴۰۱ نقش اساسی داشتند». اعتراضات «زن زندگی آزادی»/ «زن زیویش أزایی» در گیلان با فراخوان زنان فعال و فمینیست در رشت جرقه خورد و شعلههای آن خیلی زود به کل این جغرافیا تکثیر شد: لاهیجان، لنگرود، بندرانزلی، رودسر، صومعه سرا، تالش، رضوانشهر، لشتنشا
گستردگی اعتراضات در ماههای آغازین بهحدی بود که نیروهای سرکوب را حیران و سرگشته میساخت و میدانهای اصلی «در میانه خون و آتش رگبار گلولهها» فتح میشد…./ ادامه مطلب »
بیانیه «زن، زندگی، آزادی»؛ بانگ بلند آزادیخواهی!
روزی نیست که خیابانهای ایران از جلوههای مقاومت زنان خالی باشد. آنچه از پسِ قتل مهسا (ژینا) امینی زاده شد، جنبش آزادیخواهی دیرپای مردم ایران را از دشوارترین گردنهها عبور داد. زنان که از نخستین روزهای استقرار جمهوری اسلامی مقابل سرکوب دامنگیر آن ایستاده و خود را تنها یافته بودند، در سال ۱۴۰۱ بخشی تعیینکننده از جنبش آزادیخواهی شدند. …./ ادامه مطلب »
تشکیلات دموکراتیک زنان ایران: زنان شجاع ایران سنگرهای فتح شده را پس نخواهند داد!
بیانیهٔ “تشکیلات دموکراتیک زنان ایران” بهمناسبت دومین سالگرد جنبش “زن رندگی آزادی”
دو سال پس از جنبش غرور آفرین “زن زندگی آزادی” که با شرکت زنان و جوانان و همدلی تودهها با اعتراضهای آنان آغاز شد، این جنبش در شکلهایی متنوعتر و تکاملیافتهتر و درعینحال با شرکت قشرهای گوناگون مردمی به راه خود ادامه می دهد..زنان زندانی نه تنها از صادر شدن حکمهای سنگین مرعوب نشدهاند و قصد سکوت ندارند، بلکه در برابر بیعدالتیها همچنان ایستادهاند و ضمن در دست داشتن مشعل مبارزات مدنی جلودار این راه شدهاند. …/ ادامه مطلب »
آنجلا دیویس: مبارزی علیه دیوارهای زندان و چوبههای دار
آنجلا دیویس نویسندهی دهها کتاب است که از آنها تنها یکی به فارسی ترجمه شده است: در اسارت زنجیرها و خوک ها، که یک اتوبیوگرافی است. آثار آنجلا چشماندازهای جدیدی به روی فمینیسم گشوده و نظریههای برابری جنسیتی را بهنحوی درخور با نظریههای مارکسیستی و نظریههای برابری نژادی پیوند داده است. آنجلا را میتوانیم مبارزی علیه دیوارهای نژاد و زندان بخوانیم. برای ما که شعار ژن، ژیان، ئازادی را زیستهایم، دیویس پیامهای الهامبخشی دربارهی پیوندهای میان «زن» و «انقلاب» دارد… ادامه مطلب »
از جلوه جواهری، کنشگر پر کار حقوق زنان چه میدانیم؟
جلوه جواهری در زندان لاکان رشت، حکمی یک ساله را میگذراند. این تلاشگر خستگیناپذیر حقوق زنان مجموعهای از ترجمه، مصاحبه و متون ارزشمند مرتبط با حوزه کاری خود را تولید کرده است. جلوه چه در سخنرانیاش در روز جهانی منع خشونت علیه زنان، چه در آثار و کارهایش، همواره بر ضرورت توجه به درهمتنیدگی ستمهای جنسیتی، طبقاتی، اتنیکی و مذهبی تاکید کرده است… ادامه مطلب »
چالشهای برابری جنسیتی در مناصب سیاسی
فاطمه صادقی: زنان ایران از دوگانه اصلاح یا انقلاب عبور کردهاند. اگر مردم برای اعتراض به خیابان میروند، به دلیل نتیجه نگرفتن از اصلاحات است. اصلاحطلبان قبلا میگفتند دیگران نمیگذارند ما کار کنیم، اما الان آقای پزشکیان میگوید قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد…فاطمه علمدار: برابری جنسیتی امتیازی نیست که فقط به زنان داده میشود. جامعه برای برونرفت از بحرانهای موجود، با نوعی سرگیجه فرهنگی مواجه است…/ ادامه مطلب »
جنبش زنان ایران از طلوع انقلاب مشروطیت تا به امروز
بهمناسبت ۱۴ مرداد سالگرد انقلاب مشروطیت
طلوع انقلاب مشروطیت پیامآور ندای رهایی از چنگال استبداد، تاریکاندیشی و استقرار آزادی و عدالت در کشور ما بود. این انقلاب هر چند که ناتمام ماند ولی تجربیات و آرمانهای انقلاب مشروطیت اثرات تاریخی شگرفی بهجای گذاشت و در آگاهی زنان ایران و جنبش آنان نقش پر ثمری را ایفا کرد……/ ادامه مطلب »
«دشمن مشترک» و آزادی زنان
لازم است که نخبگان فکری درونِ نیروهای سیاسی مختلف در گفتگویی دموکراتیک و پذیرنده با یکدیگر به توافقی در باره حل مشکلاتی که پروژههای سیاسی گوناگون در تاریخ معاصرمان داشته دست یابند و بتوانند از دل آن، «روشِ» مناسبی برای رسیدن به دموکراسی پیدا کنند…./ ادامه مطلب »
یک جنگ بیپایان
ما که میدانیم شما از هیچ چیزی، مطلقا هیچچیز! در اعترافگیری و پر کردن برگههای بازجویی فروگذار نمیکنید و به هر دستاویز غیراخلاقی متوسل میشوید. ما که دیدهایم چگونه برای موهایمان، ما را به وحشیانهترین شکل ممکن، روی زمین کشان کشان روانهی ونهای چرک گشت شوم ارشاد میکنید. چرا که بدن و موی زنان متعلق به شماست و هرزمان که اراده کنید از آن بهرهکشی میکنید…./ ادامه مطلب »