امروز:   اسفند ۲۹, ۱۴۰۲    

آرشیو مطالب در دسته بندی ‘بيوگرافی’

به مناسبت ۱۰۵ مین سالروز قتل «رُزا لوکزامبورگ» و «کارل لیبکنشت»

۱۵ ژانویه ۲۰۲۴ گرامی داشت یکصدو پنجمین سالگرد قتل ددمنشانه رزا لوکزامبورگ کمونیستی پرآوازه و مبارزی پرشور علیه نظامی‌گری و شخصیتی برجسته در جنبش کارگری و کمونیستی آلمان است که به همراه کارل لیبکنشت، رفیق و هم رزم خود در جریان سرکوب نیروهای انقلابی کمونیست، هر دو توسط نیروهای گارد حکومتی در ۲۴ دی ۱۲۹۷ (۱۵ ژانویهٔ ۱۹۱۹ میلادی) در شهر برلین آلمان به قتل رسیدند. از آن زمان تا به امروز، هرسال دردومین یکشنبه سال نو میلادی به مناسبت سال‌روز قتل رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت راه پیمایی ها و مراسمی ویژه برگزار می‌شود. امسال نیز یاد و خاطره این قهرمانان  طبقه کارگر و مبارزان انقلابی ضد جنگ، با راهپیمایی عظیم نیروهای صلح دوست آلمان با شکوه هر چه تمامتر برگزارگردید…./ ادامه مطلب »

سیلویا پنکهرست: مبارز ضد امپریالیست و ضد نژادپرستی

هنگامی که ایتالیا در سال ۱۹۳۵ / ۱۳۱۴ به اتیوپی حمله کرد، اندیشه‌ها و فعالیت‌های سیلویا پنکهرست او را وارد کارزاری کردند که تا پایان عمر به آن ادامه داد. در ماه مه ۱۹۳۶ / ۱۳۱۵ او نخستین نسخه نشریهٔ “اخبار جدید اتیوپی” را منتشر کرد که هفته‌نامه‌ای بود با هدف حمایت از آرمان اتیوپی و مبارزه با تبلیغات فاشیستی و برای دریافت کمک از بریتانیا و برقراری و حفظ تحریم‌های اقتصادی جامعه ملل بر ضد ایتالیا…../ ادامه مطلب »

درگذشت مادر دِ بونافینی را به مبارزان جنبش دادخواهی تسلیت می‌گویم!

درگذشت مادر هبه دِ بونافینی را از صمیم قلب به خانواده ایشان، به شما یاران همراهش، به دیگر مبارزان در آرژانتین و به «مادران و خانواده‌های خاوران» و مبارزان جنبش دادخواهی در ایران و جهان تسلیت می‌گویم. این واقعیت تلخ را می‌دانم که پس از کودتای نظامی و خون‌بار سال ۱۹۷۶ تا سال ۱۹۸۳ در آرژانتین، نزدیک به سی هزار نفر از معترضان و فعالان سیاسی را وحشیانه بازداشت کردند…./ ادامه مطلب »

ریموند دیان مبارز بزرگ ِ انترناسیونالیست فرانسوی ما را ترک کرد

در سال ۲۰۰۴ به دریافت مدال دوستی ویتنام نایل آمد و خیابانی در شهر هوشی مین به نام او شد. فدراسیون یاد قهرمانی های ریموند را گرامی و خاطره ی مبارزان انترناسیونالیستی چون او را در میان جوانان طبقه ی کارگر زنده می دارد…. ادامه مطلب »

چالش‌ها و دستاوردهای زنان فیلمساز افغانستان

چند فیلمساز مهم زن در افغانستان که برای خشونت خانگی، مشکلات خانوادگی و اجتماعی زنان در افغانستان و همچنین معضل بی‌وطنی و آوارگی و تبعیض‌های مرتبط با آن زبان و بیان سینمایی تأثیرگذاری یافته‌اند. از صبا سحر که آغازگر این راه دشوار بوده است تا سامره رضایی. روایتی از مقاومت با ابزار سینما…. ادامه مطلب »

یونیس فوت، زن دانشمندی که عامل اصلی پدیده تغییرات اقلیمی را کشف کرد

به احتمال زیاد هرگز نام یونیس فوت را نشنیده اید، اما او اولین کسی بود که پدیده تغییرات آب و هوایی را در تاریخ علم ثبت کرد. دقیقا پنج سال قبل از اینکه دانشمند دیگری پدیده «گرم شدن زمین و تغییرات اقلیمی» را به نام خود ثبت کند…. ادامه مطلب »

میکیس تئودوراکیس: نغمه‌سرای مقاومت و امید

تئودوراکیس آهنگساز و فعال سیاسی کمونیست ۹۶ ساله شد. مروری بر آثار او که خواست یک دوران برای دستیابی به آزادی و صلح و عدالت در آنها طنینی پایدار یافته است. او به دلیل مخالفت دیدگاه هایش با قدرتی که پس از جنگ بر یونان حاکمیت یافت، فردی خطرناک اعلام می‌شود. شکنجه، زندانی و تبعید می‌شود. از همین رو در هنرستان آتن پذیرفته نمی‌شود…./ ادامه مطلب »

جنبش زنان در مصر؛۱۰۰ سال تلاش برای رهایی ادامه داد

جنبش زنان مصر طی ۱۰۰ سالی که از عمر آن گذشته است فراز و فرودهای زیادی داشته است. مصر پیشرو حقوق زنان در خاورمیانه است که بعد از بهار عربی دوباره مبارزات زنان اوج گرفت. در این مطلب نگاهی به شکل‌گیری جنبش زنان مصر و تلاش زنان برای مبارزه با آزارجنسی بعد از بهار عربی شده است…. ادامه مطلب »

استر بیارانو؛ بانوی ضد فاشیست و نماد مبارزه علیه به فراموشی سپردن جنایات فاشیسم

در سوگ استر بیارانو
استر بیارانو، یکی از بازماندگان هولوکاست، شب شنبه گذشته در سن ۹۶ سالگی در شهر هامبورگ آلمان درگذشت. رئیس افتخاری اتحادیه ضدفاشیست ها و ستم دیدگان رژیم فاشیستی همواره در راستای مقابله با سکوت و فراموشی سخن می راند. او خطاب به نسل جوان این پیام را عرضه می داشت، که “شما در آنچه رخ داد، مقصر نیستید. اما اگر به آگاهی درباره آن رویدادها علاقمند نباشید، مقصر خواهید شد.”…/ ادامه مطلب »

نوال سعداوی، مبارز برجسته حقوق زنان مصر درگذشت

نوال سعداوی، مبارز بزرگ حقوق زنان، نویسنده و پزشک مصری در گذشت. او یکی از منتقدان سرسخت محدودیت‌های زنان در ادیان توحیدی بود و بارها به مرگ تهدید شد. نوال سعداوی به “مادر بزرگ” جنبش زنان در مصر مشهور بود…./ ادامه مطلب »

صد و پنجاه سالگی تولد رزالوکزامبورگ، مبارز برجسته جنبش کارگری و کمونیستی آلمان

رزا لوکزامبورگ، کمونیستی پرآوازه، مبارزی پرشور علیه نظامی‌گری و شخصیتی برجسته در جنبش کارگری آلمان، اروپا و هم چنین جهان بود. او با توجه به اینکه لهستانی تبار بود، ابتدا در ۱۷ سالگی فعالیت سیاسی خود را در صفوف جنبش سوسیال دمکراسی لهستان و دیرتر در جنبش سوسیال دمکراسی آلمان آغاز کرد.. او درسال ۱۹۱۹ در سن ۴۸ سالگی به همراه کارل لیبکنشت در شهر برلین توسط نیروهای گارد که پس از پایان جنگ تشکیل شده بود بازداشت و . …/ ادامه مطلب »

سونیتا علیزاده، خواننده افغان: دخترفروشی را در اعتراض به ازدواج اجباری ساختم

سونیتا علیزاده می‌کوشد با کارهایش جهان اطراف را تعییر دهد. او می‌گوید: پیام‌های قربانیان ازدواج اجباری را بشنویم..سونیتا دو بار در کودکی یک‌بار وقتی‌که ۱۰ ‌ساله بود و یک‌بار وقتی‌که ۱۶ سال داشت؛ خود را از زنجیر ازدواج اجباری نجات داد. کار در کودکی را تجربه کرد اما از تهدیدها و تغییر نترسید. آن‌قدر مبارزه کرد تا پیروز شد…./ ادامه مطلب »

اخلاق در محدوده‌ی روابط زناشویی – آلکساندرا کولونتای

خانواده و ازدواج مقولاتی تاریخی هستند، پدیده‌هایی که در رابطه با مناسبات اقتصادی موجود در سطحی مشخص از تولید توسعه می‌یابند. بنابراین شکل ازدواج و خانواده به نظام اقتصادی در یک دوره مشخص وابسته است و به موازات تغییر در اساس اقتصادی جامعه تغییر می‌کند. خانواده نیز همچون دولت، علم، اخلاق، قانون، عادات و… بخشی از روبناست که از نظام اقتصادی جامعه تبعیت می‌کند…./ ادامه مطلب »

جشن کشف حجاب من

چیزی که در نهایت به من کمک کرد راهم را از حجاب جدا کنم گفتگویی بود که مادرم با یکی از اقوام خانوادگی داشت. ابتدا حال و احوال من و برادرم را از مادرم جویا شد، سپس پرسید که آیا من ازدواج کرده‌ام یا نه. وقتی با جواب «نه» روبرو شد، پاسخ داد: «نگران نباش، چون حجاب دارد بالاخره شوهر پیدا می‌کند.» آن موقع متوجه شدم که آن دختر محجبه‌ای که فکر می‌کردم نبودم، هویت من با حجاب معنا پیدا می‌کرد…./ ادامه مطلب »

نخستین ژنرال زن افغانستان در ۷۲ سالگی درگذشت

طبق گزارش رسانه‌های افغانستان سهیلا صدیق، نخستین ژنرال زن این کشور و از پزشکان مشهور درگذشت. سهیلا صدیق که زمان مرگ ۷۲ ساله بود، مدرک پزشکی خود را از روسیه گرفت. وی در سال ۱۳۵۴ و در زمان زمامداری محمد داوود خان به کشورش بازگشت و وزارت صحت عامه [بهداشت] او را به‌طور خدمتی به کار گرفت…/ ادامه مطلب »

جستجو
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
آرشیو مطالب قدیمی