آرشیو مطالب در دسته بندی ‘اجتماعی’
روز جهانی «خانواده» در سایه تعارض نقش زنان و مردان
به مناسیت ۲۵ اردیبهشت روز جهانی «خانواده»
افزایش حضور زنان در فضای شغلی، الگوهای سنتی خانواده ایرانی را به طور قابل توجهی دگرگون ساخته و باعث شده توزیع نقشها، مسئولیتهای خانوادگی و حتی فرایندهای تصمیمگیری در خانواده دستخوش تغییرات اساسی شود.»…./ ادامه مطلب »
خستگی در سالمندی؛ زنگ خطری که به پای پیری نوشته میشود
اگر امروز درباره سالمندی سخن میگوییم، برای آینده خودمان است. والدین امروز، به طور میانگین چند فرزند در کنار خود دارند، اما بدون برنامهریزی، ممکن است نسل ما روزی با سالمندی تنها و بیپناه روبهرو شود… ادامه مطلب »
مردان راضی، زنان ناراضی
بررسی کاهش سقف پرداخت مهریه از ۱۱۰ سکه بهار آزادی به ۱۴ سکه
با کاهش سقف ضمانت اجرای مهریه از ۱۱۰ به ۱۴ سکه، بحث پیرامون پیامدهای این تصمیم بالا گرفته است. منتقدان این اقدام را تضعیف پشتوانههای قانونی زنان و مغایر با روح شریعت میدانند؛ در مقابل، حامیان بر ضرورت جلوگیری از زندانی شدن بدهکاران مهریه و مهار مهریههای نجومی و سوءاستفادههای مالی تاکید میکنند…/ ادامه مطلب »
بحران کمبود معلم، نشانهای از فروپاشی تدریجی آموزش عمومی
در روزهایی که بحران اقتصادی، تورم فزاینده و فقر گسترده زندگی مردم ایران را در بر گرفته، نظام آموزش و پرورش نیز از این بحران بینصیب نمانده است. یکی از جدیترین جلوههای این بحران، کمبود شدید معلم در مدارس سراسر کشور است؛ بحرانی که بیش از آنکه ناشی از کمبود منابع انسانی باشد، ریشه در سیاستهای غلط و نولیبرالیستی دارد که آموزش را از وظیفهای عمومی به کالایی سودآور تبدیل کردهاند…./ ادامه مطلب »
بازگشت جمهوری اسلامی به فستیوال کن؟
مجادله بر سر حضور حجاب در فیلم «زن و بچه»
از جنبش “زن، زندگی، آزادی” به بعد ، نافرمانی بازیگران و فیلمسازهای ایرانی یکی از جنبه های برجستهء اعتراضات بوده و در این مدت ده ها فیلم بدون کسب اجازهء رسمی و البته با بازیگران بی حجاب ساخته شده است……./ ادامه مطلب »
دستکم یک میلیون بازمانده از تحصیل در ایران
فقر خانوادهها و نیازشان به درآمد فرزندان سهم مهمی در بازماندگی از تحصیل و ترک تحصیل دارد. طبق آمارهای رسمی جمهوری اسلامی، جمعیت بازماندگان از تحصیل در سال تحصیلی گذشته افزایش یافت و به حدود یک میلیون نفر رسید……./ ادامه مطلب »
تاثیـر قطعی مکرر برق بر زندگی روزمره مردم و پایین آمدن تابآوری آنها
مردم در آستانه اعتراض؛ مردم زابل میگویند، بین شهرهای سیستان و بلوچستان، این شهر با بیشترین قطعی برق روبهروست. دمای هوای زابل هماکنون در نیمه اردیبهشتماه به ۴۵ درجه رسیده و آنچه بیشتر از همه مردم را عصبانی و کلافه کرده نوسانهای برق و آسیب به وسایل برقی است. این وضع در شهر دزفول یعنی ۱۹۴۲ کیلومتر دورتر از زابل نیز آزار دهنده است. در آبادان، اهواز، مازندران و در جای جای دیگر این سرزمین مطمئنا قطعی برق و بهدنبالش قطعی آب مردم را به عصیان واخواهد داشت… ادامه مطلب »
گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بیرویه و عرضههای قطرهچکانی
حبوبات که تا دیروز جایگزین مقرون بهصرفهای برای گوشت در سفره خانوارهای ایرانی بود، اکنون با افزایش قیمت نه تنها سفره خانوارهای ایرانی را کوچکتر کرده بلکه امنیت غذایی مردم را نیز تهدید کرده است. کارشناسان علت این گرانی را در صادرات بیرویه، مدیریت ضعیف ذخایر و فعالیت سودجویانه دلالان و واسطهها میدانند… ادامه مطلب »
قتل مجری شبکه افق: آینهای از بحرانهای اجتماعی و خشونت ساختاری
قتل زهرا میرزایی توسط پسرخالهاش در ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴، نهتنها یک تراژدی خانوادگی، بلکه آینهای از نظام ناعادلانهای است که فقر، بیکاری و فروپاشی پیوندهای اجتماعی را به خشونت ساختاری بدل میکند. در این جنایت، سیستمی که نابرابری را نهادینه کرده و افراد را بدون حمایت رها میسازد، فردی را از پیک موتوری به قاتل تبدیل کرد و بار دیگر نشان داد که بیعدالتی چگونه از حاشیه به قلب جامعه نفوذ میکند…./ ادامه مطلب »
زنکشی یک سیاست است، نه یک تراژدی: فاطمه برخورداری و هزاران زن دیگر
فاطمه تنها یک قربانی نبود؛ او زنی بود که در برابر خشونت ایستاد و در غیاب هرگونه حمایت اجتماعی، حقوقی یا نهادی، بهای این مقاومت را با جان خود پرداخت. او نماد هزاران زنی است که برای به دست آوردن حق طلاق، امنیت، و حق بر بدن و زندگی خود با خشونت مرگبار روبهرو میشوند…./ ادامه مطلب »
نهرهای کوچکی که به هم متصل میشوند
نافرمانی؛ شرط لازم اما ناکافی برای سقوط حکومت
هیچ حکومتی بدون فرمانبرداری و تبعیت مردم شکل نمی گیرد و دوام نمی آورد. یعنی هرجا حکومتی استقرار دارد با قاطعیت میتوان از فرمانبرداری مردم از آن صحبت کرد. البته فرمانبرداری و تبعیت مردم از حکومت به یک نوع و در هر نوع به یک میزان نیست. نوع اول فرمانبرداری و تبعیت با رضایت است. در این حالت فرمانبرداران از عملکرد حاکمیت رضایت دارند و به میزان زیادی حکومت مورد قبول آنهاست و حتی اگر ضعف و اشکالی باشد آنرا مربوط به عوامل فرعی و نه اصل و اساس حکومت می دانند…./ ادامه مطلب »
شیوا ارسطویی: آنقدر تنهایت میگذارند تا دق کنی
شیوا ارسطویی نویسنده سرشناس از نخستین روزهای جنگ هشت ساله به عنوان امدادگر داوطلب در جبهه حضور داشته و به همین علت در چند فیلم دفاع مقدس به عنوان مشاور کارگردان فعالیت کردهاست. همچنین بازیگری در چند فیلم کوتاه را تجربه کرده؛ از جمله فیلمی که بر اساس یکی از داستانهای جان بلاهری ساخته شدهاست…../ ادامه مطلب »
آقای وزیر! مدرسه گلهداری نیست!
نظام آموزشی پیشرو، معلم را مربیِ تفکر و دانشآموز را شریک فرایند یادگیری میداند. در چنین سیستمی، کلاس درس جایی است برای تجربه دموکراسی، احترام به تفاوتها و کشف استعدادها. اما وقتی وزیری این نظام را به گلهداری تشبیه میکند، گویی از تحولات آموزشی جهان بیخبر است؛ از فلسفههایی که مدرسه را جامعهای کوچک میدانند و معلم را تسهیلگرِ کشفِ دانش…./ ادامه مطلب »
پیامکهای هشدار حجاب؛ “دولت نمیداند مبدأ پیامکها کجاست”
ارسال پیامکهای هشدار حجاب برای شهروندان پیاده که از آنها میخواهد تا «نسبت بهرعایت قانون و اصلاح پوشش خود اقدام نمایند»، ابتدا از اصفهان آغاز شد و بنابر گزارشها، بهبرخی دیگر از شهرها نظیر تهران، شیراز و رشت نیز رسیده، موجی از واکنشها، انتقادات و نگرانیها را در روزهای اخیر بهدنبال داشته است… ادامه مطلب »
نامهای از زندان برای کودکان افغانستانی؛ انیسا فنائیان: “خواستم شمعی روشن کنم”
انیسا فنائیان، شهروند بهایی ساکن سمنان، که از ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ برای اجرای حکم هشت سال حبس تعزیری بازداشت شده است، نامهای از زندان خطاب به کودکان افغانستانی محروم از تحصیل منتشر کرده است. این نامه، که در آن با زبانی صمیمی و روایتی شخصی از سالها تبعیض مذهبی سخن گفته شده، واکنشی انسانی به رنج کودکانی است که همچنان به دلیل نداشتن مدارک تابعیتی یا تفاوتهای قومی و مذهبی، از حق آموزش محروماند…./ ادامه مطلب »