آرشیو مطالب در دسته بندی ‘زنان و مشارکت اقتصادی(ایران)’
سقوط آزاد زنان از نردبان اقتصاد
درآمدی بر تاریخ حضور زنان در بازار کار ایران؛ برمبنای دادههای تاریخی عصر قاجار، زنان از فعالیت در عرصۀ فرهنگ و دسترسی به آموزش و حضور در قلمرو سیاست و قدرت محروم بوده و بهلحاظ تقسیم کار نیز بیشتر بهمشاغل خانگی مشغول بودند. انقلاب مشروطه و تغییر سلطنت و استقرار دولت مدرن که توسعۀ آمرانه را در دستور کار قرار داده بود صورتبندی اجتماعی ایران را تغییر داد…. ادامه مطلب »
اشتغال برای زنان مهم است اما کافی نیست!
دوستی می گفت برای رهایی از روابط ناسالم داشتن، استقلال مالی مهم است. گفتم بله هست اما کافی نیست چون زنان زیادی را میبینم که با وجود داشتن شغل ترجیح میدهند زیر سایه مردی بمانند. برای زنان ارتقای آگاهی جنسیتی در کنار داشتن شغل مهم است تا تن به هر رابطهای ندهند…/ ادامه مطلب »
فرخنده باد روز جهانی کارگر، روزِ فعالان کارگری گرفتار در بندِ رژیم، روزِ همبستگی همهٔ کارگران بهویژه زنان کارگر و زحمتکش ایران!
بیانیهٔ تشکیلات دمکراتیک زنان ایران:
“تشکیلات دموکراتیک زنان ایران” بر این باور است که برای دست یافتن به تحولهایی دمکراتیک که بتوانند تأمین کنندهٔ حقوق برابر برای تمامی جامعه و بهوجودآورندهٔ رفاه و عدالت اجتماعی باشد، برچیده شدن حاکمیت ولایی اولین گام در این راستا است. اول ماه مه میتواند روزی برای مطرح کردن هرچه رساتر خواستهای بحق کارگران و زحمتکشان بهویژه زنان کارگر و زحمتکش، و برای حفظ محیط زیست و صلح و نیز آزادی همه زندانیان سیاسی و عقیدتی باشد…./ ادامه مطلب »
زنان کارگر ایرانی در تله تبعیض/ کاهش نرخ بیکاری زنان؛ آماری که واقعی نیست
بخش خدمات کشور که اصلیترین قسمتی است که اکنون کارگران زن در آن مشغول به کار هستند را باید یکی از تقریبا بی ضابطهترین بخشهای کارگری کشور دانست. این بخش تقریبا تمامی کارگران زن شاغل به عنوان فروشنده و منشی و تمیزکار و … را در بر میگیرد و غالب این گروه از زنان در شرایطی مشغول کار هستند که شامل هیچ نوع بیمه نمیشوند، آنان ناچار به تحمل اضافه کاری اجباری هستند که گاه حتی هزینه آن را نیز دریافت نمیکنند و این کارگران زن در بخش خدمات در بستر اشتغال خود تقریبا هیچ کدام از حقوق منطبق با قوانین وزارت کار را نیز دارا نیستند…./ ادامه مطلب »
سهم کوچک زنان در اشتغال؛ تنها یازده درصد زنان شاغلند
گزارش آمارگیری نیروی کار فصلی اعم از نرخ بیکاری و مشارکت اقتصادی در زمستان ۱۴۰۳ بر روی درگاه ملی آمار منتشر شده است. مطابق این گزارش نرخ بیکاری جمعیت فعال ۱۵ سال به بالا حدود ۷.۸ درصد تخمین زده شده است. نکته قابل توجه این است که هم جمعیت فعال و هم بیکاری نسبت به زمان مشابه آن مقدار ناچیزی کاهش داشتند که این نسبت طبیعی است. اما جرئیات این آمارگیری چیست؟ ادامه مطلب »
۶۰ درصد جمعیت در سن اشتغال ایران «غیرفعال» است
در بازار کار مردانه ایران به ازای هر یک زن بیش از پنج مرد حضور دارند. نرخ بیکاری زنان بیش از دو برابر مردان است. نرخ بیکاری در پایان سال ۱۴۰۳ کوچکتر از هشت درصد (۷٬۸ درصد) گزارش شده که در مقایسه با زمستان ۱۴۰۲ هشت دهم درصد کوچکتر است. حکومت این وضعیت را کاهش نرخ بیکاری توصیف میکند… ادامه مطلب »
مدرک دانشگاهی دردی از بیکاری زنان دوا نکرد

در پاییز امسال تعداد بیکاران به حدود یک میلیون و ۹۵۰ هزار نفر رسیده که حدود ۸۴۰ هزار نفر از آنها فارغالتحصیل آموزش عالی بودند. سهم بیکاران تحصیلکرده از کل بیکاران در فصل گذشته به حدود ۴۳ درصد افزایش یافته است. به عبارت دیگر، از هر ۱۰۰ نفر بیکار حدود ۴۳ نفر فارغالتحصیل دانشگاه بودند. این در حالیست که سهم زنان از این شاخص بیش از دو برابر مردان بوده است.
…/ ادامه مطلب »
سهم زنان در بازار کار: از سرکوب کردن مزدی تا تبعیض جنسیتی
بنا بر آمار رسمی و بررسیهای انجام شده در کشور، از هر سه نفر بیکار یک نفر زن است و – برخلاف ادعای رژیم که یکی از عاملهای بیکاری را کمبود مهارت میداند- حاکی از آن است که از هر دو نفر بیکار دانشگاه رفته یک نفر زن است. سهم زنان در بازار کار ادامه یافتن تبعیض جنسیتی و طبقاتی، سرکوب شدن مزدی، تحمیل بیکاری، ارعاب و بازداشت زنان فعال کارگری، و سرکوب شدن اعتراضهای بازنشستهها و شاغل آنان است…./ ادامه مطلب »
در فرهنگ کار ایران، کار زنان بیارزش است
اشتغال زنان ایرانی حتی کمتر از زنان عربستانی/ رتبه مشارکت اقتصادی زنان ایرانی ۱۴۴ از ۱۴۶ کشور؛ بررسی تبعیض شغلی زنان و مردان در گفتوگو با سیمین کاظمی پزشک و جامعهشناس: در فرهنگ کار ایران، کار زنان بیارزش است و کارفرمایان چه دولتی و خصوصی زنان را مستحق مزد کمتری میدانند. نابرابری جنسیتی در دستمزد، فقط یک امر فرهنگی نیست و کارکرد و منافع اقتصادی برای کارفرمایان دارد… ادامه مطلب »
خشونت اقتصادی علیه زنان- بخش دوم
فقر جنبه جنسیتی دارد. تجربه مردان و زنان از این پدیده متفاوت است. زنان به دلیل زن بودن خود بیشتر در معرض خطر فقر قرار دارند. چون به دلیل وضعیت تبعیضآمیز در عرصه عمومی از قابلیتها و امکاناتی که برای کاهش فقر لازم است محروم هستند. وجود موانع و محدودیتهای فراوان بر سر تغییر پایگاه اجتماعی و اقتصادی زنان باعث شده است تا فقر را با شدت بیشتری از مردان تجربه کنند…./ ادامه مطلب »
اعتراض ۵۰۰۰زن کارمند به تبعیض جنسیتی در پرداخت حقوق و مزایا
بیش از ۵۰۰۰ زن کارمند دولت و اعضای هیئت علمی دانشگاههای کشور، با نگارش نامهای خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی و معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور، نسبت به تبعیضهای جنسیتی در پرداخت حقوق و مزایا اعتراض کردند…/ ادامه مطلب »
شهر یا روستا فرقی ندارد؛ در این استان بیکاری زنان بالاست
در تابستان امسال، وضعیت بازار کار زنان در ۴ استان کشور متفاوتتر از سایر استانها بوده است. این ۴ استان یا کمترین و یا بیشترین نرخ بیکاری زنان در مناطق شهری و روستایی را رقم زدهاند…./ ادامه مطلب »
خشونت و تبعیض شغلی سهم بخشی از زنان ایران
به بهانه ۲۵ نوامبر و ۱۶ روز مبارزه با تبعیض و خشونت علیه زنان بررسی شد
برخی از مهمترین دلایلی که باعث میشود زنان خشونتی را که برایشان رخ داده، گزارش نکنند، عبارت هستند از مساله ترس از انتقام، انگ خوردن، سرزنش شدن، طرد شدن از اجتماع خود (به ویژه در جوامع سنتیتر)، یا به این دلیل که دیگران باورشان نمیکردند. عدم اعتماد به نهادها و دسترسی دشوار به عدالت نیز از دیگر دلایلی بود که زنان را از دادخواهی باز داشته است…/ ادامه مطلب »
نرخ مشارکت زنان در بازار کار در بهار ۱۴۰۳، ۱۴,۴ درصد اعلام شد
بر اساس تازهترین نتایج طرح آمارگیری نیروی کار، در بهار ۱۴۰۳ نرخ مشارکت مردان ۶۸,۳ و نرخ مشارکت زنان ۱۴,۴ درصد بوده است. دانشیار مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، در مقالهای با عنوان «عوامل مؤثر بر اشتغال زنان در کارگاههای صنعتی کشور» (منتشرشده در تابستان ۱۴۰۳) موقعیت ایران را از نظر بالابودن نرخ بیکاری زنان، در مقایسه با چند کشور منتخب «نگرانکننده» خوانده و گفته است که در بین ۲۷ کشور مورد مطالعه، تنها عربستان و آفریقای جنوبی نرخ بیکاری بالاتری در میان زنان نسبت به ایران دارند… ادامه مطلب »
سهم زنان از بازار کار تنها ۱۶ درصد است
طبق گزارش مرکز آمار ایران، در سال ۱۴۰۲ نرخ اشتغال برای زنان تنها ۱۲.۱ درصد بوده است، در حالی که این نرخ برای مردان به ۶۳.۹ درصد رسیده است. این آمارها نشان میدهد که زنان همچنان در اقلیت جمعیت شاغل قرار دارند و کمتر از یکچهارم جمعیت شاغل را تشکیل میدهند. علاوه بر این، تبعیض در پرداخت دستمزد بین زنان و مردان یکی از مشکلات همیشگی در بازار کار ایران است.
…/ ادامه مطلب »