آرشیو مطالب در دسته بندی ‘زنان و مشارکت اقتصادی(ایران)’
نرخ مشارکت زنان در بازار کار در بهار ۱۴۰۳، ۱۴,۴ درصد اعلام شد
بر اساس تازهترین نتایج طرح آمارگیری نیروی کار، در بهار ۱۴۰۳ نرخ مشارکت مردان ۶۸,۳ و نرخ مشارکت زنان ۱۴,۴ درصد بوده است. دانشیار مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، در مقالهای با عنوان «عوامل مؤثر بر اشتغال زنان در کارگاههای صنعتی کشور» (منتشرشده در تابستان ۱۴۰۳) موقعیت ایران را از نظر بالابودن نرخ بیکاری زنان، در مقایسه با چند کشور منتخب «نگرانکننده» خوانده و گفته است که در بین ۲۷ کشور مورد مطالعه، تنها عربستان و آفریقای جنوبی نرخ بیکاری بالاتری در میان زنان نسبت به ایران دارند… ادامه مطلب »
سهم زنان از بازار کار تنها ۱۶ درصد است
طبق گزارش مرکز آمار ایران، در سال ۱۴۰۲ نرخ اشتغال برای زنان تنها ۱۲.۱ درصد بوده است، در حالی که این نرخ برای مردان به ۶۳.۹ درصد رسیده است. این آمارها نشان میدهد که زنان همچنان در اقلیت جمعیت شاغل قرار دارند و کمتر از یکچهارم جمعیت شاغل را تشکیل میدهند. علاوه بر این، تبعیض در پرداخت دستمزد بین زنان و مردان یکی از مشکلات همیشگی در بازار کار ایران است.
…/ ادامه مطلب »
تقدم مردان بر زنان!
درباره تاثیر نابرابری جنسیتی بر بازار کار
نگرش متفاوت به زنان و مردان در طیف وسیعی از حوزهها ازجمله نامزدی در انتخابات سیاسی، حضور در احزاب یا برنامهها، مشارکت در بازار کار، میزان دستمزد یا حق بهرهمندی از فرصتهای مختلف، عاملی است که سبب شکلگیری شکاف جنسیتی میشود. از منظر اقتصاد این شکاف را میتوان در حوزههایی مانند فرصتهای اشتغال، میزان دستمزد، مشارکت در بازار کار و تفکیک جنسیتی مشاغل به وضوح مشاهده کرد…../ ادامه مطلب »
نرخ مشارکت زنان در بازار کار ایران، حدود یک سوم میانگین جهانی
نرخ بیکاری زنان تحصیلکرده دانشگاهی به ۷۱ درصد رسیده است
نرخ مشارکت زنان در بازار کار ایران، حدود یک سوم میانگین جهانی است. باید درنظر داشت میانگین جهانی هم شاخص ایده آل نیست، در چنین مجموعه ای نرخ مشارکت زنان در بازار کار، یک سوم است…./ ادامه مطلب »
«آسیبهای اجتماعی پیش از هر چیز محصول فقر و نابرابری هستند»
یک جامعهشناس با تاکید بر ابعاد مختلف آسیبهای اجتماعی، گفت: اگر قرار است از آسیبهای اجتماعی پیشگیری شود، لازم است در برنامهها و سیاستگذاریها، برابری و کاهش شکاف طبقاتی درصدر قرار بگیرد…./ ادامه مطلب »
فرزندآوری به اقتصاد ربط دارد نه به اشتغال زنان
زنان شاغل سد پیش روی فرزند آوری نیستند!
یک اقتصاددان: این که یک زن میل به فرزندآوری نداشته باشد، موضوعی مرتبط با معیشت کل خانواده است، نه فقط اشتغال زنان. درواقع اگر میل خانواده به فرزندآوری کاهش پیدا کرده به علت مشکلات معیشتی و اقتصادی کل خانواده است…/ ادامه مطلب »
غیبت زنان در مشاغل «صنعتی» ۱۳ استان
طبق گزارش مرکز آمار، در بهار امسال سهم زنان از اشتغال بخش صنعت در کل کشور به طور میانگین ۲۵.۵ درصد بود. به عبارت دیگر، از هر ۱۰۰ زن شاغل، ۲۵ زن در بخش صنعت مشغول به کار بودند. زنان در بهار امسال در ۱۳ استان کشور سهمی کمتر از ۲۰ درصد از اشتغال بخش صنعت داشتهاند. این نسبت در سه استان به زیر ۱۰ درصد میرسد…./ ادامه مطلب »
فقر و نابرابری زنانه جبران ناپذیرتر از فقر و نابرابری عمومی است
متخصص حقوق کار و کارشناس سازمان تامین اجتماعی: زنان نیمی از تحصیل کردگان جامعه هستند اما همین زنان تنها ۱۲ درصد کل شاغلین کشور را تشکیل میدهند. این وضعیت اشتغال کشور باعث رشد زنان بدسرپرست، زنان سرپرست خانوار و آسیبهای اجتماعی شده است…/ ادامه مطلب »
بیکاری، بحران زنانه
الگوی ایدهآل خـانوادۀ مرد نانآور، تناسبی با واقعیت زندگی زنان ندارد
کاهش نابرابریهای جنسیتی در ایران از نیمۀ دهۀ هشتاد با اتفاقاتی که در دولتهای نهم و دهم افتاد با عقبگرد و ایستایی مواجه شد.. ایران یکی از پایینترین نرخهای مشارکت اقتصادی و اشتغال زنان را در جهان و خاورمیانه دارد. نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد، نرخ مشارکت اقتصادی زنان چیزی حدود ۱۴ درصد و اشتغالشان حدود ۱۲ درصد بوده است .. / ادامه مطلب »
شیرینی بهبود بازار کار به کام زنان تلخ شد
مقایسه بازار کار زنان و مردان در ۶ فصل بهار گذشته؛ بررسیها نشان از بهبود وضعیت بازار کار مردان میدهد، ولی اخبار برای زنان بد است. نرخ مشارکت زنان حدود یک پنجم و نرخ بیکاری آنها ۲.۵ برابر مردان است. به عبارتی دیگر، با وجود برابری در جمعیت حاضر در نیروی کار، شکاف جنسیتی عمیقی بر بازار کار حاکم است و کاهش این شکاف در آیندهای نزدیک به چشم نمیخورد… ادامه مطلب »
پول و قدرت در طرد اقتصادی زنان همپیمانند
گرچه آمارها نشان میدهند سهم زنان و مردان از جمعیت دانشجویان دانشگاهی برابر شده، حتی در آمارهایی مثل سهم ورودیهای دانشجویان در دانشگاههای سراسری طی سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ سهم زنان به بالای ۶۰ درصد رسیده است، اما هنوز سهم زنان از اشتغال رسمی نهایتاً به ۱۴ درصد میرسد. این یعنی سرمایۀ کمتر، مالکیت کمترو سهم بسیار کمتر زنان از موقعیتهای شغلی بهویژه ردههای بالا که با آمارها هم میخواند. به شکلی عجیب، زنان در ایران، حتی به نسبت کشورهای منطقه و مشابه ما، فقیر هستند و این تصادفی نیست. این حاصل پژوهشی در خصوص خشونت اقتصادی علیه زنان است…./ ادامه مطلب »
«هنر دستمان را همه میبینند، اما کسی خودمان را نمیبیند»
صنایع دستی با هنر دستان زنان جان میگیرد، ۸۵ درصد از تولیدکنندگان صنایع دستی زنان هستند. قالیهای کوردستان در ابتدا مطابق سنت عشایری بافته میشد، اما به تدریج کارگاههای متمرکزتری برای تولید فرشهای نفیس صادراتی نیز برپا شد. فرشهای کوردستان در میان منسوجات و دست بافتههای اعلاء کوردی نمونهی بینظیری از رنگ و طرح کوردی به شمار میآیند. مشخصهی بارز فرش کوردی طرحهای هندسی افشان بینظیری است که غالباً بر مبنای نمادهای پیچیدهی زبان کوردی ترسیم شده است…../ ادامه مطلب »
«فقر»؛ اولین عامل دستفروشی زنان
افزایش ۲ برابری زنان دستفروش بعد از همهگیری کرونا
زمانی مردم فقط به دیدن مردان دستفروش با سن و سال بالا که سیگار و چسب و فندک میفروختند عادت داشتند، اما حالا دختران جوان هم به جرگه دستفروشان پیوستهاند. از فروش کتاب در پمپ بنزین گرفته تا دستفروشی در کنار خیابان و مترو…./ ادامه مطلب »
عوامل درجه دومی شدن اشتغال زنان در ایران
در یک نگاه کلی به وضعیت آموزش زنان میتوان گفت که تبعیضهای موجود در آموزش زن و مرد از بین رفته یا تا حدی کمرنگ شده است، اما پژوهشهایی که نگاهی ژرفتر به این مسئله داشته و صرفا به آمارها اکتفا نکردهاند نشان میدهند که برنامهریزی خاصی برای رفع تبعیض در آموزش انجام نگرفته و اگر هم در مواردی عده زنان در آموزش بیشتر شده، به دلیل شرایط جامعه بوده نه یک برنامهریزی یا سیاست توسعهای با هدف تساویگرایی و مشارکت هر دو جنس در جامعه…./ ادامه مطلب »
۶۰ درصد زنان تحصیلکردهٔ ایرانی بیکارند
براساس مطالعات صورتگرفته، اغلب فارغالتحصیلان زن بهعلت ناکافی بودن فرصتها و شرایط شغلی (تقاضا) زودتر از مردان وارد جمعیت غیرفعال شوند. به همین دلیل است که ۶۰ درصد زنان تحصیلکردهٔ ایرانی بیکارند. رتبهٔ ایران در شاخص نرخ مشارکت زنان در میان ۱۸۰ کشور در جایگاه ۱۷۴ قرار دارد. پایینتر از پاکستان، هند و عربستان! بنابراین، ایران در شمار کشورهایی است که شکاف فعالیت اقتصادی زنان و مردان در آن بالا است…./ ادامه مطلب »