امروز:   اسفند ۲۹, ۱۴۰۲    

آرشیو مطالب در دسته بندی ‘زنان و مشارکت اقتصادی(ایران)’

تبعیض در دستمزد و ناامنی برای کارگران زن

زنان مهاجر با آزارهای بیشتری در محیط کار روبرو هستند
بسیاری از این زنان و دخترها می گویند که در محیط کارمان امنیت وجود ندارد. ما همیشه با ترس به سر کار می‌آییم؛ و با ترس برمی گردیم. در محیط‌ های کاری مثل کارخانه، از طرف صاحب کار و دیگر مردان شاغل در آنجا، مورد توهین و آزار جنسی قرار می‌گیریم؛…/ ادامه مطلب »

زنان خدماتی ورنج آنان

به تاول دست‌هایش که نگاه می‌کند، رویای آزادی محمدرضا را در خیال می‌بافد. آن روز را به یاد می‌آورد که خبر دستگیری محمد آمد. دست بچه‌های حاج‌آقا را ول کرد و چشم‌هایش سیاهی رفت. تا دو هفته، زندگی‌اش فلج بود و دیگر نتوانست پرستار بچه‌ها باشد. عذر خواست و گفت که چقدر حال بدی دارد…./ ادامه مطلب »

ما ۷۷ درصد، همه با هم «خانه‌دار» هستیم، به سادگی!

در ایران امروز، زنان، یک ششم مردان از بازار کار سهم دارند و ۷۲% از بیکاران این جامعه را زنان فارغ‌التحصیل آموزش عالی تشکیل می‌دهد. زنانی که اگر در هر کشور با توسعه انسانی متوسط دیگری بودند، شانس‌شان برای نشستن بر صندلی پارلمان ۴ برابر بیشتر از زنان ایران بود…./ ادامه مطلب »

نسبت اشتغال زنان کوچک شد، زنان بیکار شده به کار بازنگشتند

بازار کار ضد زن
کووید ۱۹ کسر بزرگی از زنان را بیکار کرد. دو سال پس از پایان محدودیت‌ها نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال زنان تحت تاثیر سیاست‌های ضد زن دولت به وضعیت قبل از همه‌گیری بازنگشته است. نسبت اشتغال زنان در پاییز ۱۴۰۲، ۱۲٬۴ درصد اعلام شد که دو واحد درصد از پاییز ۱۳۹۸، دوره قبل از همه‌گیری کووید ۱۹ کوچکتر است…./ ادامه مطلب »

سیمین کاظمی: گفتمان توسعه نئولیبرالی و تاراج دستاوردهای زنان

در روز جهانی زنان، شعار «سرمایه‌گذاری روی زنان: شتاب بخشیدن به پیشرفت» توسط دفتر زنان سازمان ملل متحد منتشر شده که منعکس کننده گفتمان توسعه نئولیبرالی درباره جنسیت و زنان است. در عقلانیت نئولیبرال، حقانیت زنان برای ورود به برنامه توسعه تا زمانی است که مفید بودن آنها برای شرکت‌ها و حکومت‌ها اثبات شود و اگر پس از چرتکه انداختن به این نتیجه برسند که سرمایه‌گذاری روی زنان تفاوت معناداری در سودآوری ایجاد نمی‌کند، می‌توانند بر اساس همان منطق هزینه فایده آنها را کنار بگذارند…

ادامه مطلب »

فواید اشتغال زنان از منظر روان‌شناختی

استقلال مالی منجر به تقویت استقلال فکری می‌شود. زنانی که استقلال فکری و مالی دارند و از نظر روانی در وضعیت سالمی به سر می‌برند برای فرزندانشان الگوهای خوبی هستند و فرزندانشان این الگوها را درونی می‌کنند که در آینده بسیار به عزت نفس آنها کمک خواهد کرد…./ ادامه مطلب »

زنانه شدن فقر در جهان و زنانه‌سازی فقر در ایران

علاوه بر بر روندهایی که زنانه شدن فقر را در سطح جهان شکل می‌دهد، فقر زنان در ایران از پیچیدگی‌ها و پارادوکس‌های خاص برخوردار است. این پیچیدگی‌ها فرایند قوانین تبعیض‌آمیز، بازار کار جنسیت‌زده و فرهنگ تحمیلی که شرایط تشویق‌کننده برای راندن زنان به فضای خانواده و این باور که «اشتغال حقی مردانه است» را شامل می‌شود. …/ ادامه مطلب »

بهره‌مندی زنان از قانون حداقل مزد در ایران

زنان دارای مدرک دانشگاهی (کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد) که بیش از ۵۲ درصد جمعیت زنان فعال ایران را تشکیل می‌دهند، عموما حاضر به انجام کارهای خانگی نیستند و پس از مدتی جست‌وجو برای یافتن شغل مناسب نهایتا کار در فروشگاه‌ها، مطب پزشکان و حتی واحدهای تولیدی با مزدهای کمتر از حداقل قانونی را می‌پذیرند آنهم بدون پوشش بیمه… ادامه مطلب »

حجاب تبعیض بر اشتغال زنان!

ایران، الجزایر و افغانستان در جدول شاخص شکاف جنسیتی از آخر اول شدند. مطابق برآوردهای بانک جهانی، سطح مشارکت اقتصادی زنان در ایران آن‌قدر پایین است که در شاکله نظام اقتصادی ایران، می‌توانیم آن‌ها را، حاشیه‌نشینان تحصیل‌کرده خطاب کنیم! مسئله‌ای که شمایلِ تمام‌قدی از بحران شکاف جنسیتی در ایران را عیان می‌کند… ادامه مطلب »

نقض حقوق کارگران زن کارخانه های لامپ بانه

الزام ارائه رضایت نامه رسمی همسر !
یک زنجیر من درآوردی دیگر بر دست و پای نیروی کار زن، علاوه بر دستمزد غالبا کمتر از مردان و قرارداد یک طرفه به نفع کارفرمای سرمایه دار!..عریان ترین شکل استبداد سرمایه داری برای به بند کشیدن وحشیانه فروشندگان نیروی کار ارزان، با تکیه و بهره مندی از رانت، فساد و استبداد سنتی مردسالارانه حاکم بر جامعه !…../ ادامه مطلب »

کار خانگی؛ سهم گمشده زنان از تولید و اقتصاد

بررسی های حاصل از ارزش گذاری فعالیت های خانگی نشان می دهد که حدود ۳۰ درصد از تولید ناخالص داخلی از خدمات تولید شده توسط خانواده تشکیل شده است. این آمارها مبین این نکته اند که سهم زنان در این خدمات حدود سه برابر مردان گزارش شده است. بر اساس پژوهشی که در مورد کار خانگی صورت گرفت، در ایران این سهم معادل یک سوم کل تولید سرانه در یک اقتصاد غیررسمی برآورد شده است. اما این رقم به هیچ وجه به طور مستقیم در آمار رسمی اشتغال و در تولید ملی ثبت نشده است…./ ادامه مطلب »

در دفاع از زن خانه‌دار

کسانی که زنِ خانه‌دار را ناآگاه می‌دانند اغلب چشم بر استثمار نیروی کار، و به‌ویژه زنان، در بازار کارِ ایران می‌بندند یا این امر را در قضاوت‌های خود نادیده می‌گیرند. چرا پس از همه‌گیریِ کرونا یک میلیون زن از بازار کارِ ایران خارج شدند و نیمی از این تعداد دیگر به فضای کار برنگشتند؟ چرا دو سوم زنان بیکار فارغ‌التحصیلِ دانشگاه هستند
/ ادامه مطلب »

تقسیم کار جنسیتی و منع اشتغال زنان[۱]

تقسیم کار مبتنی بر جنسیت یکی از بنیادی ترین شیوه هایی است که با آن تبعیض جنسیتی نهادینه می شود. وقتی کار زنان برای بقای خانواده کمتر از مردان اهمیت داشته باشد، منزلت اجتماعی زنان کاهش می یابد. ارزش اجتماعی زنان کمتر می شود. از حقوق اجتماعی کمتری برخوردارند. قوانین هم به سود مردان تنظیم و اجرا می شوند. قوانینی مانند ارث، دیه و …./ ادامه مطلب »

زنان «متوسط»فقیر و در حاشیه

در نشست تخصصی زنان و کارآفرینی اجتماعی چالش‏‌های پیش‏‌روی استقلال اقتصادی زنان بررسی شد: زنان تقریباً فقیرترین عضو خانواده‌اند، حتی اگر ملاک طبقه‌بندی‌های اقتصادی کشور همین ۱۰دهک اعلام شده در نظر گرفته شود، باز هم در هر دهک آن کسی که فقیرترین عضو خانواده است، همین زنان هستند؛ همان‌هایی که اگر دست‌شان در جیب خودشان هم باشد، باز هم از سایر حقوق‌شان محرومند…./ ادامه مطلب »

سهم زنان از استخدام رسمی

مردانه‌ترین دستگاه‌ دولتی کشور کدام است؟ سهم زنان از اشتغال در دستگاه‌های دولتی چقدر است؟ روایت مرکز آمار از اشتغال زنان در جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر نشان می دهد که در سال گذشته زنان سهمی حدودا ۱۵ درصدی از جمعیت ۲۳ میلیون نفری شاغلان داشته‌اند… ادامه مطلب »

جستجو
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
آرشیو مطالب قدیمی