امروز:   اردیبهشت ۲۴, ۱۴۰۳    
ما زنان در شبکه های اجتماعی
می 2024
د س چ پ ج ش ی
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
آخرین نوشته ها

آرشیو مطالب در دسته بندی ‘زنان و مشارکت اقتصادی(ایران)’

بحران اشتغال در ایران: پروبلماتیک زنانه

نرخ ناچیز مشارکت اقتصادی و اشتغال زنان، در کنار نرخ بیکاری دو برابری و شکاف جنسیتی عمیق در اشتغال، حکایت از نابرابری گسترده در بازار کار ایران دارد و مسئلۀ اشتغال را به مسئله‌ای عمدتاً زنانه تبدیل می‌سازد. ایران در دوران پس از انقلاب شاهد تحولات اقتصادی و اجتماعی پرشماری بوده است که پیامدهایش، در تناقضی آشکار با وضعیت کنونی اشتغال زنان، تأثیرات خود را بیش از پیش در تحول الگوهای کار و اشتغال زنان و سوق دادن آنان به سمت بازارهای کار غیررسمی و مشاغل موقتی و ناپایدار نشان می‌دهد…../ ادامه مطلب »

اول ماه مه و زنان کارگر خانگی

زنان‌ کارگر خانگی نماد آشکار هجوم بی‌رحمانه‌ی همه‌ی انواع محرومیت‌ها و تبعیض‌ها بر بدن بی‌دفاع بشرند. نظام تبعیض جنسیتی داغ خود را بر بدن آنها حک کرده است.. هر یک از کارفرمایان به شیوه خودش از آنها کار می‌کشد و به قدر وسعش به آنها حقوق می‌دهد و بسته به پایگاه اخلاقی‌ که دارد، کرامت کارگرشان را پاس می‌دارند. بدین سان نمی‌توان‌کارِ کارگر خانگی را حتی با سخت‌ترین‌کارهای کارگری قیاس کرد؛ چون در آن فقط شانس و بخت‌ و اقبال حاکم است نه حق و قاعده و قانون…./ ادامه مطلب »

اول ماه مه بر همه کارگران و زحمتکشان به ویژه زنان کارگر و زحمتکش ایران مبارک باد!

«بسیاری از جان باختگان جنبش‌های سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ و همچنین جان‌باختگان انتقام‌جویی رژیم از مبارزان جنبش زن زندگی آزادی مانند ‌”مجیدرضا رهنورد” یا “محمدمهدی کرمی” و پدر دادخواه او- “ماشاالله کرمی” که هم‌اکنون به‌جرم دادخواهی از قتل فرزندش زندانی است- خود کارگر یا جوانانی از خانواده‌های کارگری و زحمتکش بودند و داشتن زندگی‌ای انسانی و به‌دور از فقر و بیکاری و فساد و سلطهٔ استبداد مطالبهٔ برحق‌شان بود. »…/ ادامه مطلب »

تبعیض در اشتغال

دختران به گونه‌ای تربیت و یا اجتماعی می‌شوند که نظر خودشان برای اشتغال کم اهمیت‌تر از نظر افراد خانواده است. هنجارها و باورهای مردسالارانه و این که دختران باید مطیع خانواده باشند موجب می‌شود که آن‌ها کمتر برای سرنوشت شغلی خود تصمیم‌گیرنده باشند. نبودن قابلیت‌های لازم برای حضور زنان در اشتغال و یا باور عمومی که زنان نیاز چندانی به اشتغال ندارند، باعث می‌شود که زنان مشکلات کار را تحمل نکرده و به‌محض بروز هرمشکلی، به‌جای پذیرش واقعیت و یا سعی در تغییر وضع موجود، اشتغال خود را رها کنند، یعنی به‌جای حل و رفع مشکل، صورت مسئله را پاک می‌کنند… ادامه مطلب »

زنان، نابرابری و کار بی‌ثبات

در سال‌های پایانی قرن بیستم و دو دهه نخست قرن بیست و یک در کشورهای توسعه یافته تعداد زنان شاغل در مشاغل رسمی و استاندارد بیشتر شد. اما بی‌ثباتی در اشتغال زنان همچنان در این جوامع دیده می‌شود. در کشورهای در حال توسعه فضای غالب کار زنان همچنان فضای نامطمئن و غیراستاندارد است. کار نامطمئن و بی‌ثبات با مفهوم کار غیررسمی در ارتباط است و هر دوی اینها در مقابل کار استاندارد قرار دارند… ادامه مطلب »

۷۱ درصد زنان فارغ‌التحصیل در ایران بیکار هستند

نرخ بیکاری زنان حدود دو برابر مردان؛ براساس گزارش اخیر مرکز آمار ایران نرخ بیکاری زنان در سال گذشته ۲۷٫۸ درصد و برای مردان ۱۳٫۵ درصد بوده است. سهم جمعیت بیکار فارغ‌التحصیلان آموزش عالی: مردان ۲۷٫۱ درصد و زنان ۷۱ درصد!!! ادامه مطلب »

تبعیض در دستمزد و ناامنی برای کارگران زن

زنان مهاجر با آزارهای بیشتری در محیط کار روبرو هستند
بسیاری از این زنان و دخترها می گویند که در محیط کارمان امنیت وجود ندارد. ما همیشه با ترس به سر کار می‌آییم؛ و با ترس برمی گردیم. در محیط‌ های کاری مثل کارخانه، از طرف صاحب کار و دیگر مردان شاغل در آنجا، مورد توهین و آزار جنسی قرار می‌گیریم؛…/ ادامه مطلب »

زنان خدماتی ورنج آنان

به تاول دست‌هایش که نگاه می‌کند، رویای آزادی محمدرضا را در خیال می‌بافد. آن روز را به یاد می‌آورد که خبر دستگیری محمد آمد. دست بچه‌های حاج‌آقا را ول کرد و چشم‌هایش سیاهی رفت. تا دو هفته، زندگی‌اش فلج بود و دیگر نتوانست پرستار بچه‌ها باشد. عذر خواست و گفت که چقدر حال بدی دارد…./ ادامه مطلب »

ما ۷۷ درصد، همه با هم «خانه‌دار» هستیم، به سادگی!

در ایران امروز، زنان، یک ششم مردان از بازار کار سهم دارند و ۷۲% از بیکاران این جامعه را زنان فارغ‌التحصیل آموزش عالی تشکیل می‌دهد. زنانی که اگر در هر کشور با توسعه انسانی متوسط دیگری بودند، شانس‌شان برای نشستن بر صندلی پارلمان ۴ برابر بیشتر از زنان ایران بود…./ ادامه مطلب »

نسبت اشتغال زنان کوچک شد، زنان بیکار شده به کار بازنگشتند

بازار کار ضد زن
کووید ۱۹ کسر بزرگی از زنان را بیکار کرد. دو سال پس از پایان محدودیت‌ها نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال زنان تحت تاثیر سیاست‌های ضد زن دولت به وضعیت قبل از همه‌گیری بازنگشته است. نسبت اشتغال زنان در پاییز ۱۴۰۲، ۱۲٬۴ درصد اعلام شد که دو واحد درصد از پاییز ۱۳۹۸، دوره قبل از همه‌گیری کووید ۱۹ کوچکتر است…./ ادامه مطلب »

سیمین کاظمی: گفتمان توسعه نئولیبرالی و تاراج دستاوردهای زنان

در روز جهانی زنان، شعار «سرمایه‌گذاری روی زنان: شتاب بخشیدن به پیشرفت» توسط دفتر زنان سازمان ملل متحد منتشر شده که منعکس کننده گفتمان توسعه نئولیبرالی درباره جنسیت و زنان است. در عقلانیت نئولیبرال، حقانیت زنان برای ورود به برنامه توسعه تا زمانی است که مفید بودن آنها برای شرکت‌ها و حکومت‌ها اثبات شود و اگر پس از چرتکه انداختن به این نتیجه برسند که سرمایه‌گذاری روی زنان تفاوت معناداری در سودآوری ایجاد نمی‌کند، می‌توانند بر اساس همان منطق هزینه فایده آنها را کنار بگذارند…

ادامه مطلب »

فواید اشتغال زنان از منظر روان‌شناختی

استقلال مالی منجر به تقویت استقلال فکری می‌شود. زنانی که استقلال فکری و مالی دارند و از نظر روانی در وضعیت سالمی به سر می‌برند برای فرزندانشان الگوهای خوبی هستند و فرزندانشان این الگوها را درونی می‌کنند که در آینده بسیار به عزت نفس آنها کمک خواهد کرد…./ ادامه مطلب »

زنانه شدن فقر در جهان و زنانه‌سازی فقر در ایران

علاوه بر بر روندهایی که زنانه شدن فقر را در سطح جهان شکل می‌دهد، فقر زنان در ایران از پیچیدگی‌ها و پارادوکس‌های خاص برخوردار است. این پیچیدگی‌ها فرایند قوانین تبعیض‌آمیز، بازار کار جنسیت‌زده و فرهنگ تحمیلی که شرایط تشویق‌کننده برای راندن زنان به فضای خانواده و این باور که «اشتغال حقی مردانه است» را شامل می‌شود. …/ ادامه مطلب »

بهره‌مندی زنان از قانون حداقل مزد در ایران

زنان دارای مدرک دانشگاهی (کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد) که بیش از ۵۲ درصد جمعیت زنان فعال ایران را تشکیل می‌دهند، عموما حاضر به انجام کارهای خانگی نیستند و پس از مدتی جست‌وجو برای یافتن شغل مناسب نهایتا کار در فروشگاه‌ها، مطب پزشکان و حتی واحدهای تولیدی با مزدهای کمتر از حداقل قانونی را می‌پذیرند آنهم بدون پوشش بیمه… ادامه مطلب »

حجاب تبعیض بر اشتغال زنان!

ایران، الجزایر و افغانستان در جدول شاخص شکاف جنسیتی از آخر اول شدند. مطابق برآوردهای بانک جهانی، سطح مشارکت اقتصادی زنان در ایران آن‌قدر پایین است که در شاکله نظام اقتصادی ایران، می‌توانیم آن‌ها را، حاشیه‌نشینان تحصیل‌کرده خطاب کنیم! مسئله‌ای که شمایلِ تمام‌قدی از بحران شکاف جنسیتی در ایران را عیان می‌کند… ادامه مطلب »

جستجو
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
آرشیو مطالب قدیمی