آرشیو مطالب در دسته بندی ‘بيوگرافی’
نخستین روزنامهنگار زن ایرانی
عزت ملکخانم، ملقب به اشرفالسلطنه، همسر اعتمادالسطنه معروف، وزیر انطباعات دوره ناصرالدینشاه، نخستین زن خبرنگار در تهران قدیم است. خواندن قصه ملک خانم و ماجراهای گزارش های جالبش خالی از لطف نیست…./ ادامه مطلب »
مینا ایزدیار، بنیانگذار انجمن تالاسمی ایران و مادر بیماران تالاسمی
مینا ایزدیار؛ استاد دانشگاه و پزشک اطفال در زمینه خونشناسی و سرطانشناسی ایرانی بود. او از سال ۱۳۶۲ تلاش خود را برای تشکیل انجمن تالاسمی ایران شروع کرد و در سال ۱۳۶۸ این انجمن را بنیان گذاشت و بطور رسمی به ثبت رساند…./ ادامه مطلب »
احمدمحمود؛ داستان نویس بزرگ و راوی رنج های مردم به ویژه مردمان جنوب
۱۲ مهر امسال ٢٢ سال از درگذشت احمدمحمود (اعطا)، داستاننویس بزرگ و مردمی ایران میگذرد. او با نوشتن رمان همسایهها در دهه ۵۰ که به زندگی طبقه محروم و زحمتکش شهر اهواز میپردازد، درخشید و شناختهشد، هرچند این کتاب سالها است ممنوع است. رمانهای احمد محمود اغلب مثل همسایهها رئالیستی و در نقد نابرابریهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسیاند؛ داستان یک شهر، مدار صفر درجه، آدم زنده، زمین سوخته و درخت انجیر معابد…./ ادامه مطلب »
۱۱ شهریورماه، سالروز درگذشت دلکش؛ خواننده بزرگ ایران
زنان تاثیر گذار
در مدت زمان کوتاهی که از پیوستن دلکش به رادیو گذشته بود، در حالی که او تنها ۲۱ سال داشت، به جمع بزرگان رادیو پیوست و با خوانندگان بزرگ و نامی ترانههای دوصدایی اجرا کرد. به دلکش القابی چون «زن حنجره طلایی» و «بانوی آواز ایران» دادند…./ ادامه مطلب »
سهراب شهیدثالث و دهنکجی به سینمایِ جریان اصلی
بیست و ششمین سالگرد درگذشت سهراب شهید ثالث
یاد سهراب شهیدثالث، تا سینما هست و هنر هست، ماناست؛ به اعتبار خلاقیت مثالزدنی و اصالت نگاهش و آنچه به سینمای ایران افزود. غربت او بیشتر از عنوان یکی از فیلمهایش، در این بود که در این گود، همیشه تنها بود… واقع اینجاست که بین سینماگران ایرانی، سخت بشود معادلی برای شهیدثالث یافت؛ فیلمسازی که این تعداد فیلم درخشان و درجهیک در کارنامه داشته باشد…../ ادامه مطلب »
آلنوش طریان؛ بنیانگذار نخستین رصدخانهٔ فیزیک خورشیدی ایران، ستارهشناس ایرانی
به مناسبت ۱۵ اسفند سالروز درگذشت اولین استاد زن دانشگاه
النوش طریان پایهگذار نخستین رصدخانه فیزیک خورشیدی و نخستین تلسکوپ خورشیدی ایران و ارائه درسهای فیزیک خورشیدی و اخترفیزیک در کشور بود.طریان اولین استاد زن دانشگاه تهران محسوب میگردد، او ابتدا واحد ترمودینامیک را تدریس میکرد اما بعد به منزلهٔ استاد واحد فیزیک ستارگان، که پس از ورود دوبارهٔ ایشان به دانشگاه افتتاح شده بود، به تدریس پرداخت…./ ادامه مطلب »
جبار باغچهبان، مؤسس کودکستان و مدرسه ناشنوایان
بعد از اینکه تلاش باغچهبان برای جلب نظر آموزش و پرورش برای تأسیس دبستانی برای کر و لالها بینتیجه ماند او تابلویی تهیه و به دیوار باغچهی اطفال نصب کرد که در آن نوشته بود «کلاس رایگان برای یاد دادن خواندن و نوشتن و حرف زدن به بچههای کر و لال افتتاح شد.»…../ ادامه مطلب »
شهلا لاهیجی؛ زنی سرسخت، ناشری اثر گذار
شهلا لاهیجی، پس از سیما کوبان، بانی نشر دماوند، دومین زنیست که در قامت زن ناشر به فضای مردانهی نشر ایران وارد شد، علیرغم چالشها در این فضا ماند، انتشاراتش را گسترده کرد و مرکزی متمرکز بر مسائل زنان به آن افزود، به موضوعات مهمی پرداخت که کمتر مورد توجه ناشران دیگر بود و به گواه بسیاری از فعالان زن و کنشگران برابریخواه، با انتشار کتابهای بسیاری دربارهی زنان و به قلم زنان، نقش مهمی در رواج مباحث فمینیستی در جامعهی ایرانی ایفا کرد…. ادامه مطلب »
یادداشتی به مناسبت سالروز درگذشت زندهیاد توران میرهادی
جنگ و صلح توران میرهادی
۱۸ آبانماه ۱۴۰۲ هفتمین سال درگذشت زنده یاد تورانخانم بود، اما آموزههای ایشان و یادشان همواره باقی است. باشد که بیاموزیم در این زمانهی سرد و سخت و پرغصه، غمهای بزرگمان را به کارهای بزرگتری بدل سازیم…. ادامه مطلب »
زنان تاثیرگذار ایران؛ فخرعظمی ارغون
فخرعظمی ارغون بیتردید یکی از نخستین شاعران فمینیست تاریخ ایران است که تلاش زیادی برای تغییر ادبیات زنان ایران کرد و حتی پیش از «فروغ فرخزاد»، زنانگی زن را به خانهنشینی منحصر نکرد. .. در کنار آموختن موسیقی، با «انجمن مخدرات وطن» و در کنار کسانی چون «محترم اسکندری»، برای حقوق زنان مبارزه میکرد…/ ادامه مطلب »
دکتر ماهبانو تاتا، مادر علم آمار ایران درگذشت
دکتر ماهبانو تاتا استاد پیشکسوت گروه آمار دانشگاه شهید باهنر کرمان پس از یک دورۀ بیماری در کرمان درگذشت. روانشاد دکتر تاتا، که هندیتبار بود پنجاه سال پیش به ایران مهاجرت کرد. وی ابتدا در دانشگاههای تهران به امر آموزش و پژوهش در حوزۀ آمار پرداخت اما پس از آن به دانشگاه باهنر آمد و تا پایان عمر به آموزش و پژوهش پرداخت…. ادامه مطلب »
سهراب شهیدثالث و دهنکجی به سینمایِ جریان اصلی
به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد درگذشت سهراب شهید ثالث
یاد سهراب شهیدثالث، تا سینما هست و هنر هست، ماناست؛ به اعتبار خلاقیت مثالزدنی و اصالت نگاهش و آنچه به سینمای ایران افزود. واقع اینجاست که بین سینماگران ایرانی، سخت بشود معادلی برای شهیدثالث یافت؛ فیلمسازی که این تعداد فیلم درخشان و درجهیک در کارنامه داشته باشد…/ ادامه مطلب »
زنان تاثیرگذار ایران: محترم اسکندری
آنها معتقد بودند، جامعهای پیشرفت میکند که زنانش همپای مردان، سواد داشته باشند. انجمن نسوان وطنخواه از مجلس خواست تا امتیاز آموختن سواد را به دختران بدهد و قانون جهیزیه سنگین را بردارد. آموزش دختران، گسترش صنایع ملی، تحصیل زنان بزرگسال ، حمایت از دختران بیسرپرست، تأسیس بیمارستان برای زنان فقیر، بهدست آوردن حقوق زنان، رفع حجاب و ترویج کالاهای ایرانی از اهداف جمعیت نسوان وطنخواه ایران بود.. / دانلود کتاب زنان تاثیرگذار ایران …../ ادامه مطلب »
بدرالزمان قریب؛ زنی که زبانی را زنده کرد
تحصیل در دانشگاه تهران و تلمذ نزد استادان برجستهای چون بدیعالزمان فروزانفر، ابراهیم پورداود، جلال همایی، احسان یارشاطر، محمد مقدم و خواندن ادبیات پهلوی و اوستا من را به زبانهای باستانی علاقهمند کرد. اما خواندن کتابی از [رولاند] کنت استاد آمریکایی بر این کشش و علاقه افزود، البته تشویق استادانم، پورداود و احسان یارشاطر، هم بیثأثیر نبود… زمانیکه لیسانس میگرفتم، مدارک جدیدی از زبانهای باستانی ایران کشف شد که برایم جذاب بود… دلم میخواست به دانشگاه پنسیلوانیا بروم که کنت آنجا تدریس میکرد….. ادامه مطلب »
یاد
مرضیه احمدی اسکویی؛ نویسنده و شاعر یکی از نامهای ماندگار جنبش آزادیخواهیِ ایران معاصر است. مرضیه در سال ۱۳۲۴ درشهر کوچک اسکو در نزدیکی تبریز چشم به جهان گشود و از همان آغاز کودکی با مفهوم رنج و حرمان مردم آشنا شد. او مدتی معلم دبستانهای اسکو و سپس آموزگار دبیرستانهای این شهر شد تا بتواند بذر فرهنگ و روحِ آزادیخواهی و مبارزه با سانسور و استبداد را در کودکان و نوجوانان بارور سازد. …/ ادامه مطلب »