سرکوب شدید اعتراضهای مردمی در ترکیه،
شهرهای مهم ترکیه برای ششمین شب متوالی شاهد اعتراضات گستردهای بود که به بازداشت بیش از ۱۱۰۰ نفر و سرکوب شدید معترضان توسط نیروهای امنیتی منجر شد. این ناآرامیها که پس از دستگیری اکرم اماماوغلو، شهردار استانبول، آغاز شد، اکنون به یکی از بزرگترین جنبشهای اعتراضی این کشور در بیش از یک دههی اخیر تبدیل شده است…
***
گزارشها حاکی از آن است که در جریان ششمین شب اعتراضات، پلیس ترکیه با استفاده از گاز اشکآور، گلولههای پلاستیکی و ماشینهای آبپاش به مقابله با معترضان پرداخته است. تصاویر منتشرشده از شهرهای بزرگ مانند استانبول، آنکارا و ازمیر نشاندهندهی رویاروییهای شدید میان معترضان و نیروهای امنیتی است.
وزیر داخله ترکیه تایید کرده که تاکنون بیش از ۱۱۳۳ نفر در سراسر این کشور بازداشت شدهاند که این رقم از آغاز اعتراضات در ۱۹ مارچ روندی صعودی داشته است. در میان بازداشتشدگان، دستکم ۱۰ روزنامهنگار نیز دیده میشود که در حال پوشش خبری این رویدادها بودند.
شدت سرکوبها به حدی بوده که برخی شاهدان عینی استفادهی بیرویهی پلیس از زور علیه تظاهرکنندگان مسالمتآمیز را «تکاندهنده» توصیف کردهاند. این موج اعتراضی پس از بازداشت اکرم اماماوغلو در روز چهارشنبه، ۱۹ مارچ، به اتهام «فساد مالی» و «ارتباط با گروههای تروریستی» آغاز شد. این اقدام از سوی مخالفان دولت بهعنوان تلاشی سیاسی برای حذف رقیب اصلی اردوغان در انتخابات آینده تعبیر شده است.
اعتراضات که ابتدا در استانبول شکل گرفت، به سرعت به بیش از ۵۵ ولایت از ۸۱ ولایت ترکیه گسترش یافت و شعارهایی مانند «اردوغان استعفا» و «عدالت برای اماماوغلو» در خیابانها طنینانداز شد.
دولت ترکیه با اعمال محدودیتهای شدید، از جمله ممنوعیت تجمعات عمومی در شهرهای بزرگ و کاهش دسترسی به شبکههای اجتماعی مانند ایکس، یوتیوب و اینستاگرام، سعی در کنترل اوضاع دارد. اردوغان این اعتراضات را «حرکتی خشونتآمیز» خوانده و حزب جمهوریخواه خلق (CHP) را متهم به تحریک مردم کرده است.
این سرکوب گسترده واکنشهای بینالمللی را نیز در پی داشته است. کمیسیون اروپا و کشورهایی مانند آلمان و فرانسه این اقدامات را محکوم کرده و آن را نشانهای از عقبگرد دموکراسی در ترکیه دانستهاند./ خامه پرس
۶ فروردین ۱۴۷۰۴