آرشیو مطالب در دسته بندی ‘زنان و مشارکت سیاسی(ایران)’
مادران خاوران، پیشتازان جنبش دادخواهی در ایران
این مادران به شکلهایی مختلف همواره تأکید کردهاند که روشن شدن حقیقت است که میتواند التیامی هر چند کوچک بر زخمهای عمیق آنان باشد. آنان تلاش مذبوحانه رژیم ولایی بهمنظور دستکاری در حافظهٔ جمعی و به ورطهٔ فراموش انداختن جنایت فاجعه ملی را ناکام گذاشتند. مبارزات و مقاومت مادران و خانوادههای خاوران الگویی برای دیگر مادران دادخواه گردید که در جنبشهای اعتراضی مردمی این سالها در استبداد ولایی فرزندانشان را از دست دادند…./ ادامه مطلب »
محرومیت زنان از مناصب سیاسی
سیمین کاظمی: در یک نظام سیاسی، اجتماعی لازم است که عقیده برابری جنسیتی وجود داشته باشد تا زنان بتوانند سهمشان را از اداره کشور بهدست آورند. با اینکه بعد از انقلاب بهمن شعار مشارکت سیاسی زنان داده میشد و انقلاب میخواست زنان را از ابژگی جنسی برهاند، اما در عمل مشارکت سیاسی زنان ذیل زعامت مردان و در نقش تایید مردان تعریف شد و آنها از عرصههای تصمیمگیری در سطوح کلان و میانی کنار گذاشته شدند… ادامه مطلب »
نهاد سیاسی، زنان را جا گذاشت!
یکروز پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری و پس از سروصدا و مناقشه بسیار درباره آنچه زنان در ایران از سر میگذرانند، کارشناسان مطالعات جنسیت و سیاستمداران پیشین دور هم جمع شدند تا از شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و… زنان بگویند… ادامه مطلب »
زنان خاورمیانه و زنان ایران
یکی داستان است پرآب و چشم*
زنان خاورمیانه ای در جوامعی زندگی می کنند که باورها و تفکرهای متنوع سنتی، دینی، قومی، قبیله ای نمی گذارد برای جایگاه و حقوق برابر با مردان تلاش کنند و مردان نیز برای برابری جنسیتی با آنان همدل و همراه باشند. این نگاه طرد آمیز به زنان در اقتصاد، سیاست ، فرهنگ و… همه عرصه های زنانه را با حصارها و سقف های شیشه ای قطوری در امر مدیریت کشوری، شهری، و محلی روبرو ساخته است…./ ادامه مطلب »
خانم دکترها کجا هستند؟!
(درباره انتخابات انجمن پزشکان عمومی)؛ تقریبا نیمی از پزشکان عمومی ایران زن هستند، اما در انتخابات هیئت مدیره انجمن پزشکان عمومی که اواخر بهمن برگزار میشود، از پنجاه و دو نفر فقط سه نفر زن هستند. سطح ناچیز مشارکت پزشکان زن موضوعی نگران کننده و قابل تامل است… ادامه مطلب »
تابآوری فمینیستی – بخش دوم: مبارزه زنان بلوچ، «راهپیمایی طولانی بلوچ»
مبارزه زنان بلوچ برای عدالت و برابری در شرق و غرب بلوچستان ( پاکستان و ایران) – قسمت دوم
این مقاله نگاهی فمینیستی است به مبارزههای زنان بلوچ در شرق و غرب بلوچستان ایران و پاکستان و نقش آنها در شکلدادن به جنبشهای ضداستعماری و آزادیخواهانه منطقه…./ ادامه مطلب »
تابآوری فمینیستی زنان بلوچ – بخش اول: «ماهو بلوچ» و «ژن، ژیان، ئازادی»
مبارزه زنان بلوچ برای عدالت و برابری در شرق و غرب بلوچستان(پاکستان و ایران)
داستان زنان هر سرزمین از تاریخ آن سرزمین برمیخیزد. روایت یک سرزمین به داستانهای زنان خود بافته میشود و مبارزهها و پیروزیهای زنان، اغلب دیدی وسیعتر از یک جامعه و تاریخ آنرا نشان میدهد…../ ادامه مطلب »
اقتدارگرایی دیجیتال و حقوق زنان
شکاف جنسیتی دیجیتالی چهرهی نوینی از نابرابری جنسی-جنسیتی است؛ با توجه بهاهمیت گشودن عرصه تکنولوژی و نوآوری بهروی زنان و دختران و کلیدی بودن این امر در تحقق برابری جنسیتی و جهانی بهتر و با عدالت اجتماعی و مشارکت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی زنان، باید با موانع و چالشها مقابله نمود تا تمام افراد جامعه، بهویژه گروههای اجتماعی آسیبپذیر بتوانند از مهارتهای دیجیتالی، خدمات و دستیابی برابر برخوردار شوند… ادامه مطلب »
پانزدهمین سالگرد درگذشت رفیق مریم فیروز؛ چهره ماندگار جنبش زنان ایران
۲۳ اسفند ماه سال ۱۴۰۱ پانزدهمین سالگرد درگذشت زنده یاد رفیق مریم فیروز بنیانگذار تشکیلات دموکراتیک زنان ایران و یکی از چهرههای درخشان و پیشتاز جنبش آزادیخواهی و برابریطلبانه زنان ایران است. یاد و راه مریم فیروز، مبارز راه صلح و آزادی و برابری حقوق زنان در بین زنان پیکارجوی ایران همیشه زنده است… ادامه مطلب »
شاخص جهانی شکاف جنسیتی ۲۰۲۲: ایران در قعر جدول
امسال هم ایران در قعر جدول شاخص جهانی شکاف جنسیتی است، جدولی که از سوی مجمع جهانی اقتصاد منتشر شد. از میان ۱۴۶ کشور بررسی شده، ایران در رتبه ۱۵۶ قرار دارد. ایسلند بالاترین رتبه جهان را در پر کردن شکاف جنسیتی دارد،…. ادامه مطلب »
زنان و سیاست؛ «دوسویه زنانِ در قدرت و زنانِ بر قدرت»
تصویر منتشر شده در یکی از نشریات دوران انقلاب مشروطه است. در سمت راست تصویر، زنان خطاب به مردان میگویند: «اگر خسته شدید، عقب بروید تا ما زنها این درخت را از ریشه بکنیم». زنان با هر خواسته و مطالبهای، ساختارهای سیاسی جامعه را بهچالش میکشند، چرا که این ساختارهای قدرت هستند که روابط نابرابر و ناعادلانه موجود را پیریخته و از آن محافظت میکنند… ادامه مطلب »
مبارزی برجسته که «با عشق به مردم زیست»
به مناسبت دومین سالگرد درگذست زنده یاد ملکه محمدی
ملکه محمدی هنگامی نوشتن در مطبوعات را آغاز کرد که در میهن ما حتی داشتن سواد خواندن و نوشتن برای یک زن چندان مرسوم نبود، چه رسد به هماوردی با مردانی که در مشهورترین نشریات دهه بیست قلم می زدند.. او با اسم مستعار در دفاع از حقوق زنان و دیگر مسایل سیاسی روز، در مطبوعات مطلب می نوشت.. / ادامه مطلب »
سخنرانی نمایندهٔ تشکیلات دموکراتیک زنان ایران
در هشتادمین سالگرد بنیانگذاری حزب توده ایران
نماینده تشکیلات دمکراتیک زنان ایران در سخنرانی خود با اشاره به نقش مؤثر مبارزان برجستهای مانند ملکه محمدی، مریم فیروز و رفقای قهرمانی مانند هما نصر زنجانی و فاطمه مدرسی و سایر زنان پیشرو در عرصههای گوناگون فعالیت در صفوف حزب گفت: «طرح خواستهای مترقی و فمینیستی مانند بهبود اوضاع مادّی و تأمین استقلال اقتصادی زنان، حق مشارکت سیاسی زنان، تساوی حقوق زوجین و تجدیدنظر در قوانین زناشویی و طلاق، استفادهٔ زنان کارگر و کارمند از مرخصی با حقوق در دوره زایمان.. و مطالباتی از این دست در اولین برنامهٔ حزب، نشان از ماهیت انقلابی حزبی دارد که ۸ دههٔ پیش با شجاعت اعلام کرد که زن و مرد باید در همهٔ شئون حقوقی، اجتماعی، اقتصادی، و سیاسی از حق برابر برخوردار باشند…» ادامه مطلب »
تسلیت جمعی؛ در سوگ آن رفیق، آن مهربان، شهین توکلی
شهین روز سوم خرداد ۱۳۵۰، همزمان با جان باختن امیر پرویز پویان، در تهران دستگیر شد. همزمان فدائیان خلق سعید آریان، همسر، و حمید توکلی برادر او را نیز دستگیر کردند. شهین در بهمن ماه ۱۳۵۰ در دادگاه نظامی به پنج سال حبس محکوم شد و حمید و سعید در اسفند همان سال به جوخه ی اعدام سپرده شدند. و این زخم ماندگاری شد بر قلب مهربان شهین. اما او را از پا نیانداخت.. او طبعی لطیف داشت و شعر می سرود. شعر خوشۀ انگور او در تاریخ مبارزات زندانیان سیاسی ایران ماندگار شد. …/ ادامه مطلب »
یک زن ایرانی – آلمانی شهردار فرانکفورت شد
نرگس اسکندری-گرونبرگ از حزب سبزها از سوی پارلمان منطقهای شهر فرانکفورت به عنوان شهردار فرانکفورت انتخاب شد. این سیاستمدار ایرانی – آلمانی در سال ۱۹۸۵ میلادی به فرانکفورت مهاجرت کرده بود…./ ادامه مطلب »