خانم دکترها کجا هستند؟!
(درباره انتخابات انجمن پزشکان عمومی)؛ تقریبا نیمی از پزشکان عمومی ایران زن هستند، اما در انتخابات هیئت مدیره انجمن پزشکان عمومی که اواخر بهمن برگزار میشود، از پنجاه و دو نفر فقط سه نفر زن هستند. سطح ناچیز مشارکت پزشکان زن موضوعی نگران کننده و قابل تامل است…
🔸چند عامل برای این محوبودگی زنان در عرصه فعالیت های حرفه ای و صنفی و علمی می توان برشمرد:
➖اول جنسیت زدگی و مردانه بودن فضاهای کنش اجتماعی حوزه پزشکی است که موجب بیانگیزگی و عدم تمایل زنان به مشارکت میشود.
➖دوم، جامعه پذیری متفاوت زنان از مردان است، به طوری که میل و انگیزه زنان برای مشارکت و ورود به عرصه های مدیریتی و صنفی و انتخابات را نابود می کند. در طی فرایند جامعه پذیری از خانه تا مدرسه و دانشگاه و محل کار و جامعه این اصل در ذهن زنان نشانده می شود که مشارکت اجتماعی و مخصوصا ورود به عرصه هایی که با سهم بری از قدرت همراه است، امری مردانه است و زنان نباید به چنبن عرصه هایی وارد شوند. مشارکت و مطالبه گری و تمایل به تصرف قدرت حتی در سطح فعالیت های حرفه ای خلاف زنانگی تعبیر می شود و زنانی که برای کسب جایگاه های قدرت داوطلب می شوند، برچسب قدرت طلبی، میل به دیده شدن و خودنمایی دریافت می کنند و تقبیح می شوند. این بخشی از سرکوب زنان است که در فرهنگ مردسالاری عادی شده است.
➖عامل سوم، تقسیم کار جنسیتی و وظایف خانگی (مادری و همسری و کار خانگی) است که به زنان تحمیل شده و با مشارکت اجتماعی و ورود به فعالیت های صنفی و حرفه ای در تعارض است. در واقع وظایف خانگی برای پرداختن به فعالیت های اجتماعی زمانی باقی نمی گذارد.
🔸عدم حضور زنان در انجمن ها و تشکل های علمی و صنفی و حرفه ای موجب می شود که این انجمن ها یا تشکل ها همچنان شکل مردانه خود را حفظ کنند و دیدگاهها، توانمندی ها و مسائل و مطالبات زنان در آنها نادیده گرفته شود.
🔸 انجمن پزشکان عمومی لازم است به اهمیت این موضوع واقف باشد، و هیات مدیره بعدی جلب مشارکت پزشکان زن را در اهداف و برنامه های خود لحاظ کند.
سیمین کاظمی
@drsiminkazei
۲۲ بهمن ۱۴۰۲