آزادی بیان در هفتهای که گذشت(۱ تا ۷ فروردین ۱۴۰۴)
بند اول منشور کانون نویسندگان ایران:
آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد…
***
جمعه ۱ فروردین
ــ شماری از فعالان صنفی و مدنی و زندانیان سیاسی پیشین که از همبندیهای منوچهر فلاح و شریفه محمدی (دو زندانی سیاسی محکوم به اعدام) بودهاند با تجمع مقابل زندان لاکان رشت و برپایی سفرهی هفتسین خواهان لغو اعدام این دو زندانی و دیگر زندانیان محکوم به اعدام شدند.
ــ کبری طاهرخانی، فعال صنفی معلمان قزوین، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» در آستانهی سال نو در دادگاه انقلاب این شهر به ۳ سال حبس و مجازاتهای تکمیلی محکوم شد.
ــ ناصر اکبری و طالب باقری، شهروندان شاهیندژ، در روزهای پایانی اسفندماه ۱۴۰۳ به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «نشر اکاذیب در فضای مجازی» در دادگاه کیفری این شهرستان هر یک به ۲۱ ماه حبس و پرداخت جزای نقدی محکوم شدند.
ــ محمد عموری، فعال سیاسی اهل رامشیر محبوس در زندان شیبان اهواز، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس با احتساب ایام بازداشت محکوم شد.
ــ عبدالعزیز عظیمیقدیم، فعال مدنی آذربایجانی محبوس در زندان اوین، در پی ۱۸ روز اعتصاب غذا در وضعیتی وخیم به سر میبرد.
ــ مأموران ادارهی اطلاعات اصفهان با ورود به خانهی فراز آقابابایی ( شهروند بهایی)، پس از تفتیش محل، لوازم شخصی او را ضبط کردند.
شنبه ۲ فروردین
ــ مریم اکبری منفرد، فعال سیاسی محبوس در زندان قرچک که هفدهمین نوروز را بدون یک روز مرخصی در زندان میگذراند، از ملاقات حضوری با فرزندان و خانوادهاش منع شد.
ــ فرماندار مشهد از برخورد قضایی با ۱۵ شهروند به دلیل « اخلال در مراسم تحویل سال در آرامگاه فردوسی» خبر داد.
ــ یکی از سازمانهای فعال در زمینهی حقوق بشر در ایران با انتشار گزارشی در ارگان خبری خود اعلام کرد که سال گذشته در حوزهی آزادی اندیشه و بیان دستکم ۱۳۰۰ تن بازداشت شدند که بازداشت ۱۶۸ تن از آنان بدون حکم قضایی صورت گرفت. در این مدت ۳۰۷ محاکمه، ۳۹ مورد تفتیش منزل، ۲۵ مورد مجرمشناختن نشریات، ۳ مورد فیلترینگ، یک مورد مصادرهی اموال، ۷۴ تجمع اعتراضی، سه مورد ممانعت از تجمع، ۲۶۲۱ احضار قضایی و ۱۶۱ اجرای حکم حبس گزارش شده است. همچنین برای ۵۴۸ تن درمجموع ۲۲۹۸۶ ماه حبس، ۵/۵ میلیارد تومان جریمه نقدی، ۶۹۹۴ ضربه شلاق، ۱۱۵۲ ماه تبعید و محرومیت از حقوق اجتماعی صادر شده است.
یکشنبه ۳ فروردین
ــ دادستان شیراز از بازداشت شماری از شهروندان و تشکیل پروندهی قضایی برای آنان به اتهام «اخلال در نظم و عدم رعایت شئون اسلامی» در برخی اماکن گردشگری استان فارس در زمان تحویل سال نو خبر داد.
ــ دادستان سنندج خبر داد که هفت شهروند در ارتباط با برگزاری جشنهای نوروزی در این شهر به اتهام «تبلیغ علیه نظام، هنجارشکنی و اهانت» بازداشت شدهاند.
دوشنبه ۴ فروردین
ــ شماری از فعالان مدنی آذربایجانی (ازجمله میلاد مختاری، امیر ابراهیملو، سهیل دئیری، حسین علیزاده و طاهر غیبی) در پی تجمع روز دوم فروردین در ارومیه به دست نیروهای امنیتی بازداشت و شماری از آنان با قید کفالت به طور موقت آزاد شدند.
ــ نیروهای ادارهی اطلاعات سقز به خانقاه «راه آزادی» یورش بردند و شیخ زاهد شهابی را با خشونت بازداشت کردند.
سهشنبه ۵ فروردین
ــ رسول گلهبان، خبرنگار و مدیر کانال تلگرامی «ارومیه۲۴»، به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام» و «اشاعهی فحشا و بیحجابی» و «همکاری با رسانههای معاند» به دادسرای ارومیه احضار شد.
ــ راوین مطاعی، دبیر مدارس شهرستان دهگلان، به اتهام «تبلیغ به نفع گروههای مخالف نظام» و «توهین به مقدسات» به حکم هیئت رسیدگی به تخلفات اداری وزارت آموزش و پرورش از کار برکنار شد.
ــ لیلا پاشایی و باران ساعدی، شهروندان سنندجی، که در پی برگزاری مراسم گرامیداشت «روز جهانی زن» بازداشت شده بودند با تودیع وثیقه بهطور موقت از کانون اصلاح و تربیت این شهر آزاد شدند.
ــ ماجد ساری، شهروند عرب اهوازی، به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی» در دادگاه انقلاب این شهر به ۱۲ سال و ۶ ماه حبس محکوم و به زندان شیبان منتقل شد.
ــ زندانیان عضو کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در ۳۸ زندان کشور برای شصتویکمین هفتهی پیایی در اعتراض به اعمال مجازات مرگ در زندانهای ایران و اعلام اینکه «تغییر جناحها در ساختار قدرت جمهوری اسلامی تأثیری در کاهش اعدامها نداشته و سیاست سرکوب و حذف همچنان ادامه دارد» اعتصاب غذا کردند.
ــ شماری از خانوادههای زندانیان سیاسی محکوم به اعدام، همزمان با کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»، با مطالبهی توقف اجرای احکام اعدام عزیزانشان مقابل زندان اوین حاضر شدند.
چهارشنبه ۶ فروردین
ــ فؤاد کشاورز، خوانندهی سقزی که در پی شرکت در مراسم نوروزی بازداشت شده بود، با تودیع وثیقه بهطور موقت از بازداشتگاه ادارهی اطلاعات این شهر آزاد شد.
ــ ویدا ربانی، روزنامهنگار محبوس در زندان اوین، که پیش از تعطیلات نوروز در مرخصی موقت به سر میبرد، به دلیل مخالفت مسئولان قضایی با تمدید مرخصیاش به زندان بازگشت.
ــ جواد تقوی، دانشجوی دانشگاه فرهنگیان یاسوج، در پی پایان دوران تحصیل با رأی هیئت گزینش آموزش و پرورش به دلیل «عدم احراز صلاحیت» از حق اشتغال به حرفهی معلمی محروم شد و دیوان عدالت اداری او را به پرداخت هزینههای دورهی تحصیلی ملزم کرد.
ــ مهرداد رسولیزاده، اهل راسک، به دلیل «فعالیتهایش در شبکههای اجتماعی» به دست نیروهای امنیتی این شهرستان بازداشت و به زاهدان منتقل شد.
بنا بر گزارشها در هفتهای که گذشت:
ــ شماری از برگزارکنندگان و شرکتکنندگان مراسم نوروزی در شهرهای کردنشین ازجمله اسعد باباکرمی، شنو محمدی، آریوان شاکری، شیروان حیدری، سیروان حاتمی، ادریس حیدری و محمود نادری (سنندج)، چالاک پیروزی، کاوه داستان و کاروان دافعی (مریوان) و سیفالهخان غفاری (سقز) به دست نیروهای امنیتی بازداشت و برخی از آنان با قرار کفالت یا تودیع وثیقه آزاد شدند.
ــ شماری از فعالان مدنی و سیاسی در شهرهای بندرلنگه، راسک، سردشت، مریوان، ارومیه و زاهدان بدون ارائهی حکم قضایی و مشخص بودن اتهام و محل نگهداری بازداشت شدند. و شماری از بازداشتشدگان پیشین از جمله مهدی عیدیوندی (زندان مسجدسلیمان) بیژن کاظمی، فرزانه محمدی پارسا، پیمان فرحآور (زندان لاکان رشت) و بهفر لالهزاری (زندان اوین) با وجود گذشت مدتها از زمان بازداشت همچنان بلاتکلیف در حبس به سر بردند.
ــ برخی از زندانیان سیاسی ازجمله ناصر نوردگلتپه، آذر کروندی موسیزاده، راحله راحمیپور، میثم خدارحمی و لیان درویش با وجود نیاز به رسیدگی پزشکی تخصصی همچنان از اعزام به مراکز درمانی خارج از زندانی محروم ماندند.
۱۰ فروردین ۱۴۰۴