آرشیو مطالب در دسته بندی ‘زنان و فناوريهای نوين’
نگاهی به شکاف جنسیتی در رشتهها و مشاغل فناوری؛ این فاصله بهسادگی پر نمیشود
صنعت فناوری در مواجهه با چالشهای مرتبط با تنوع منحصر به فرد نیست؛ حتی بسیار هم از آن دور است. متاسفانه، جنسیتگرایی و تبعیض جنسیتی قدمتی طولانی دارد. سکسیسم یا جنسیتگرایی مفهومی پیچیده است، اما در واقع به این موضوع اشاره دارد که یک جنس یا جنسیت بر دیگری برتری دارد. از سوی دیگر، تبعیض جنسیتی زمانی معنا پیدا میکند که فردی به دلیل هویت جنسی خود مورد تبعیض قرار گیرد… ادامه مطلب »
زنان، قربانیان اصلی هوش مصنوعی
تحقیقات جدید نشان میدهد که تقریبا ۸۰ درصد مشاغل زنان در معرض خطر هوش مصنوعی مولد هستند. ظهور هوش مصنوعی مولد (AI) به دلیل تاثیر بالقوهاش بر کسب و کارها، آینده مشاغل زیادی را در معرض تهدید قرار داده است…. ادامه مطلب »
زنان ۵۲ درصد از کل مشاغل بخش علم و فناوری را در اتحادیه اروپا تصاحب کردند
اداره آمار کمیسیون اروپا (یورواستات) اعلام کرد که شمار شاغلان در حرفههای حوزه علم و فناوری در اتحادیه اروپا طی سال ۲۰۲۲ به حدود ۷۶ میلیون نفر رسید که نسبت به سال میلادی پیش از آن ۲.۵ درصد افزایش یافت…. ادامه مطلب »
چت جیپیتی؛ پایان تکلیف نویسی دانشآموزان و پایان نامهنویسی دانشجویان؟!
ابزارهای جدید هوش مصنوعی (AI) مانند چتجیپیتی (ChatGPT) معلمان و اساتید دانشگاه را نسبت به کاهش کارآیی شیوههای رایج آموزش نگران کرده است. چتبات یا ربات گفتگوگر میتواند بههر سوالی پاسخ دهد، برای حل مسائل پیچیده دوره مدرسه و حتی دوره دانشگاه راهحل ارائه کند و تنها ظرف چند ثانیه در هر موضوعی مقاله و تحقیقی بنویسد… ادامه مطلب »
حریم خصوصی در فضای مجازی و جنسیت
نقش و اهمیت تکنولوژی ارتباطی و اطلاعاتی در جهان قرن بیستویکم غیرقابل انکار است. به جرئت میتوان گفت که شکاف حضور افراد در فضای مجازی و در دنیای واقعی به سرعت در حال بستهشدن است. تنها در خلال یک سال (آوریل ۲۰۲۱ تا آوریل ۲۰۲۲) دویستمیلیون نفر به تعداد کسانی که از اینترنت استفاده میکنند، اضافه شده و بر اساس برآورد ماه مه ۲۰۲۲ نزدیک به پنج میلیارد نفر در فضای مجازی حضور دارند. از این تعداد چهلوهشتدرصد را زنان تشکیل میدهند…
یونیس فوت، زن دانشمندی که عامل اصلی پدیده تغییرات اقلیمی را کشف کرد
به احتمال زیاد هرگز نام یونیس فوت را نشنیده اید، اما او اولین کسی بود که پدیده تغییرات آب و هوایی را در تاریخ علم ثبت کرد. دقیقا پنج سال قبل از اینکه دانشمند دیگری پدیده «گرم شدن زمین و تغییرات اقلیمی» را به نام خود ثبت کند…. ادامه مطلب »
ویدیو؛ به مناسبت ۱۸ آبان، زادروز دکتر آلینوش طریان
ویدیویی کوتاه از نخستین زن استاد فیزیک و بنیانگذار نخستین رصدخانهٔ فیزیک خورشیدی و پایهگذار نخستین تلسکوپ خورشیدی تاریخ نجوم ایران
چرا زنان از نوبل ۲۰۲۱ سهمی نداشتند؟!
اخیرا بنیاد جایزه نوبل بهدلیل اهدای بیشترین جوایز نوبل به مردان مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. اگر اوضاع توجه به حقوق زنان و حقوق برابر آنها در برابر مردان در حال بهتر شدن است، پس چه عاملهایی سبب میشوند بازهم زنان نتوانند آن گونه که باید به درجات بالای علمی دست یابند و از دریافت جوایز مهم محروم شوند؟! ادامه مطلب »
تاریخچهی فمینیستی دوچرخهسواری
هانا راس، که خودش دوچرخهسوار است، بسیاری از زنان و دختران شگفتانگیز دوچرخهسواری را به ما معرفی میکند که از قدیم تا به امروز، مخالفتهای بسیاری را تاب آوردند؛ از اوایل دههی ۱۸۸۰، در مسابقههای دوچرخهسواری شرکت کردند و دوچرخهسواری را نوعی مبارزه برای گرفتن حق رأی زنان میدانستند. علاوه بر این، هانا راس در کتاب 💬خود از زنانی تجلیل میکند که در رقابتهای دوچرخهسواری رکورد تازهای ثبت کردهاند و خواستار برابری هستند ادامه مطلب »
شکاف جنسیتی دیجیتال؛ دو صد گفته چون نیم کردار نیست
در آوریل ۲۰۲۰ که نیمی از جمعیت جهان در قرنطینه قرار داشت، چرخههای جهان ما با تکیه بر اینترنت و فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی از حرکت باز نایستاد. در واقع کوید۱۹ اولین پاندمی عصر رسانههای اجتماعی، سبب شد تا هرچه بیشتر به این واقعیت که دسترسی به اینترنت و شبکههای اطلاعاتی و ارتباطی همچون دستیابی به آب و برق یکی از ضروریات زندگی در هزارهی سوم است و برجستگی آن به مثابه یکی از حقوق انسانی، بیش از پیش نمایان شود…/ ادامه مطلب »
مریم میرزاخانی در بین ۷ زنی که دنیا را تغییر دادند
تاثیرگذارترین دانشمندان زن دنیا به انتخاب نهاد زنان سازمان ملل؛ قرنهاست که زنان سهم بهسزایی در علم داشتهاند و کارهای ارزشمندی را انجام دادهاند. از کشف داروهای حیاتبخش گرفته تا اختراعاتی که جهان را تغییر دادهاند؛ ولی در بسیاری از موارد، پیشرفتهای ارزشمند آنها کماهمیت جلوه داده شده و یا اصلا نادیده گرفته شده است. نهاد زنان سازمان ملل به معرفی ۷ دانشمند زن تاثیرگذار دنیا پرداخته که در میان آنها نام «مریم میرزاخانی» ریاضیدان فقید برجسته ایرانی به چشم میخورد… ادامه مطلب »
تبریک یونسکو بهمناسبت «روز جهانی زنان و دختران در علم»
سهم ۳۰ درصدی زنان از جامعه محققان دنیا؛ امروز ۱۱ فوریه، روز جهانی زنان و دختران در علم است که یونسکو این روز را تبریک گفت و در وبسایت خود نوشت: «برای یونسکو، برابری جنسیتی یک اولویت جهانی است و حمایت از دختران جوان، آموزش و بهبود توانایی آنها در عملی ساختن ایدههایشان، اهرمی برای توسعه و صلح جهانی محسوب میشود.» ادامه مطلب »
زنان کتمان شده در ناسا
حدود سه سال پیش، فیلم «چهرههای پنهان» در سینماهای آمریکا و اروپا و برخی کشورهای دیگر اکران شد. فیلمی دربارهی داستان واقعی زندگی ۳ زن سیاهپوست که در سالهایی که تبعیض نژادی علیه سیاهان بیداد میکرد، در اداره کل ملی هوانوردی و فضا(ناسا) به عنوان مهندس و سرپرست و «کامپیوتر» کار میکردند. فیلمی که تبعیض نژادی و جنسیتی علیه زنان در دههی ۱۹۶۰ در عرصهی علوم و فنون را نشان میدهد ادامه مطلب »
زنان موفق ایرانی عرصهی فناوری در دنیا
زنان در سراسر جهان با وجود تمام مشکلات و چالشهایی که با آن روبرو هستند، دست از آرزوها و اهداف خود نکشیده و برای داشتن فردایی درخشان تلاش میکنند. در میان تمام زنان جهان، زنهایی هستند که علیرغم تمامی سدها و سختیهایی که در سر راهشان قرار گرفته، مصممتر و نیرومندتر با تمام قوا برای اثبات «ما زنان ایرانی میتوانیم» تلاش کرده و با پشتکار به آرزوهایشان جامعه عمل پوشانده و با موفقیتهای چشمگیری در عرصههای مختلف علوم توانستهاند حتی مدیریت غولهای فناوری دنیا را نیز به عهده بگیرند…
مشاغل فنی برای زنان؛ معضلی جهانی
زنان اروپایی که در مشاغل فنی مشغول به کارند با دغدغههای همتایان آمریکاییشان کاملاً آشنایی دارند؛ تعداد اندک دختران و زنان جوانی که در رشتههای علوم پایه و فنی تحصیل میکنند، یا تجربۀ تعصب جنسیتی و آزار جنسی در محل کار از مصادیق این دغدغههاست. ادامه مطلب »