آرشیو مطالب در دسته بندی ‘زنان روستا’
زنان فراموش شده روستا
در سال ۲۰۰۸ مجمع عمومی سازمان ملل، بهدنبال بحثهایی که در چهارمین کنفرانس جهانی زنان در بیجینگِ چین در سال ۱۹۹۵ انجام گرفت و نیز به دنبال قعطنامه ۶۲/۱۳۶ سازمان ملل در دسامبر ۲۰۰۸ روز ۱۵ اکتبر را بهعنوان روز جهانی زنان روستایی اعلام کرد. در ایران براساس آمارها تنها هفت درصد جمعیت ۱۵ تا ۶۵ ساله زنان روستایی شاغل هستند… ادامه مطلب »
روایت از زنان روستایی هنوز اندک است
وضعیت زنان روستایی در سیستانوبلوچستان پس از بحران پاندمی کرونا، با مشکلات بیشتری روبهرو شده و بحرانهای محیط زیستی نیز پیشرفت آنها را برای رسیدن به توسعه کندتر کرده است. مهمترین راهبرد برای رفع مشکلات آنان این است که باید هویت زنان روستایی را آنگونه که است بهرسمیت شناخت و با همبستگی و همدلی آنها راههای مسیر تحول را شناخت تا آنها خود در فرایند تصمیمگیری و تصمیمسازی نهادها قرار بگیرند… ادامه مطلب »
زنان روستایی، چالشها و توانمندیها
زنان روستایی در ایران با اینکه افزون بر نقش مادری و همسری سهم بسیاری در احیای زیستبوم و اقتصاد خانوار روستایی به دوش میکشند، با مجموعهای از چالشها و مشکلاتی همچو محدودیت در دسترسی به آموزش، کمبود امکانات حوزه سلامت و بهداشت و تبعیض در مشارکت اقتصادی روبهرو هستند که به وضعیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، جغرافیایی و قانونی آنها مربوط میشود… ادامه مطلب »
زنان کولبر در تقاطع رنج
روایتی از زندگی زنان کولبر در میان پژوهشهای اجتماعی ایران
«یکی از زنان کولبری که با آنها صحبت کردم، ۴۷ ساله بود که خودش و همسرش هردو کولبر بودند و در این راه پایش شکسته بود و حتی پول عملش را هم نداشت. برای جابهجایی هر کالا، ۱۰۰ هزار تومان میگرفت و حجم بار تفاوتی در دستمزد آن نداشت. زن دیگری، ۵۵ ساله بود که سه پسر بیکار و تحصیلکرده داشت و همسرش در مغازه کنار خودش کار میکرد. آنها مغازهای دارند که بهغیر از محصولات سوپرمارکتی، وسایلی که از عراق میآورد را همانجا میفروشد…../ ادامه مطلب »
قالیبافان به حال خود رها شدهاند
زنان بیشترین آسیبها را متحمل میشوند
با کاهش چشمگیر صدور فرش دستباف به خارج از ایران، صنعت قالیبافی به حال خود رها شده است. اقتصاد روستا با زنان قالیباف که از همه امکانات از جمله از بیمه محروماند، تحت فشار قرار دارد…./ ادامه مطلب »
تجمع پرستاران برای احقاق حقوق؛ اضافه کاری فقط برای ۲۰ هزار تومان!
یک پرستار: مبلغ هر ساعت اضافه کاری برای پرستاران ۲۰ هزار تومان است، عدم تناسب درآمد پرستاران با خدماتی که ارائه میدهند سبب گرایش آنها به شغل دوم و یا مشاغل غیر مرتبط با رشته تحصیلیشان شده است…./ ادامه مطلب »
اشتغال زنان روستایی؛ کار یا بیگاری؟
اینکه روابط اجتماعی در روستاها و حاشیه شهرها بهطور کامل شکل نگرفته و فرهنگ سنتی کما بیش بر آن حاکم است، دسترسی زنان به منابع و امکانات شغلی بسیار اندک و شغل آنها بیشتر در اختیار مردان است. زنان حتی برای کسب اندک درآمد ناشی از مشاغل خانگی با موانع مختلفی از درون خانواده تا جامعه و فرهنگ، نظامهای مالی و خدماتی و غیره دست و پنجه نرم میکنند. کار در خانه، علیرغم مزایایی همچون پذیرش از سوی پدر، برادر یا همسر، زنان شاغل را از حمایت نهادهای مدنی، مالی و اجتماعی دور میکند… ادامه مطلب »
«هنر دستمان را همه میبینند، اما کسی خودمان را نمیبیند»
صنایع دستی با هنر دستان زنان جان میگیرد، ۸۵ درصد از تولیدکنندگان صنایع دستی زنان هستند. قالیهای کوردستان در ابتدا مطابق سنت عشایری بافته میشد، اما به تدریج کارگاههای متمرکزتری برای تولید فرشهای نفیس صادراتی نیز برپا شد. فرشهای کوردستان در میان منسوجات و دست بافتههای اعلاء کوردی نمونهی بینظیری از رنگ و طرح کوردی به شمار میآیند. مشخصهی بارز فرش کوردی طرحهای هندسی افشان بینظیری است که غالباً بر مبنای نمادهای پیچیدهی زبان کوردی ترسیم شده است…../ ادامه مطلب »
بدون بیمه، با کمترین حقوق! گزارشی از وضعیت زنان کارگر حوزه کشاورزی خوزستان
نعیمه یکی از کارگران کشاورز است که همزمان سردسته یکی از گروهها است. او صبح زود همراه ۱۷ نفر از زنان روستا با مینی بوس برای گوجهچینی به اندیمشک میروند. نعیمه از تلخترین خاطرات واژگونی مینیبوسشان در جاده تعریف میکند. او از ۱۳ سالگی کار گوجه چینی و کشاورزی روی زمین را شروع کرده و هنوز در ۴۰ سالگی مجبور به ادامه این کار است چون دخترش هنوز محصل و شوهر و پسرانش بیکار هستند. بیشتر زنان کارگر کشاورزی در خوزستان سرپرست خانوار هستند و اغلبشان حتی مدارک دانشگاهی هم دارند و مجبورند در گرمای ۴۰ تا ۵۰ درجه خوزستان حتی در دو شیفت آن هم با مزد روزانه ۲۰۰هزارتومان کار کنند… ادامه مطلب »
آنها که در آمار دیده نمیشوند
زنان کارگر روزمزد مزارع با وجود نقش مهمی که در تأمین غذای کشور دارند از بسیاری خدمات اجتماعی محرومند. درآمد بسیاری از زنان روستایی و عشایری شاغل در مزارع به همسرانشان پرداخت میشود و بههمین دلیل آنها خود را شاغل نمیدانند…./ ادامه مطلب »
زمان پایان دادن به خشونت علیه زنان روستایی فرا رسیده است.
زنان در کشورهای در حال توسعه بیشتر تحت تأثیر خشونت قرار میگیرند. در حالی که ۱۶ درصد از زنان در سراسر جهان در ۱۲ ماه گذشته مورد خشونت شریک جنسی قرار گرفتهاند، این رقم در کشورهای “کمتر توسعه یافته” طبقهبندی می شوند به ۲۲ درصد افزایش مییابد… ادامه مطلب »
زنان روستایی: قربانی و قهرمان
به مناسبت روز جهانی زنان عشایر و زنان روستایی؛ در سطح جهان از هر سه زن شاغل، یک نفر در حوزه کشاورزی کار میکند. طبق گزارش فائو، ۸۰ درصد از فقیرترین جمعیت جهان در مناطق روستایی و در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند. شرایط کار زنان کشاورز به مراتب بدتر از مردان است، زیرا در مشاغل پایینتر یا کم دستمزد استخدام می شوند. در آفریقا و آسیا، زنان معمولاً ۱۲ تا ۱۳ ساعت بیشتر از مردان در هفته کار میکنند و این بدون احتساب حمل آب و کار در خانه است… ادامه مطلب »
در آستانه روز جهانی غذا: حمایت از زنان کشاورزو مزارع کوچک کلید امنیت غذایی است
زنان کشاورز اکثریت فقرای همیشه مشغولی اند که به منابع طبیعی در معرض تهدید وابسته اند. فقر زنان به دلیل موانع اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است و آنها برای فایق آمدن بر این فقر علی رغم داشتن قابلیتهای بسیار، از ظرفیت محدودی برخوردارند چراکه نمایندگان موثری در سیستم حکمرانی ندارند… ادامه مطلب »
زنان کشاورز در حاشیه سیاستهای کشاورزی
بر اساس داده های معتبر نهادهای جهانی همچون بانک جهانی و فائو در سرتاسر جهان، تقاضا برای آب به سرعت در حال افزایش است و هزینه توسعه و احیای منابع آب در بسیاری از کشورها هزینه هنگفتی است که متأسفانه آن هم عادلانه توزیع نمی گردد…. ادامه مطلب »
زنان نمکی؛ روستاییانی که ۴ماه از سال آب میکارند و بلورهای شور برداشت میکنند
زنان روستا تقریبا هفتهای دوبار،بعد از پیادهروی طولانی در مسیر سنگلاخ وصخرهها«سر نمک» میروند.بلورهای سفید نمک را هر۳_۴روز یک باردرحوضچهها میخوابانند.انگارکه درنفسکش بهارومیانههای تابستانوگرما،برف به زمینها خوابیده ونور به آن تابیده باشد…/ ادامه مطلب »