آرشیو مطالب در دسته بندی ‘زنان و مشارکت اقتصادی’
مارکسیستها دربارۀ کارِ خانه چه فکر میکنند؟
سوسیالیستها درباره کار خانگی نظرهایی گوناگون در میان گذاشتهاند که بیشتر آنها از سوی زنان انجام گرفته است. بنیاد مطالعاتی “کتابخانۀ یادبود مارکس” در لندن برخی از این نظریهها را بررسی میکند. سخنی واهی نیست اگر گفته شود برخی مارکسیستها دربارۀ این موضوع بههیچوجه نمیاندیشند و برخی هم که میاندیشند بر این باور هستند که گفتوگوی جدی دراینباره ضروری نیست. اما درواقع هست!…/ ادامه مطلب »
سهم زنان در تجارت و بهبود اقتصاد افغانستان
در ۱۷ سال پسین، افغانستان بستر مناسبی برای گسترش فعالیتهای زنان بوده است. زنان زیادی پس از سرنگونی رژیم طالبان در افغانستان، وارد فعالیتهای بزرگ در درون و بیرون دولت شدهاند. در این میان، زنان در تجارت و سرمایهگذاریهای متوسط و کوچک در این کشور نیز، نقش خوبی داشتهاند. ایجاد شرکتهای تجارتی زنان در این مدت، تا اندازهای در بهبود وضع اقتصادی زنان و کاهش فقر نیز اثرگذار بودهاند…/ ادامه مطلب »
نابرابری جنسیتی در سمتهای مدیریتی همچنان ادامه دارد
تحقیقات میان ۱۰۳ کشور نشان می دهد، کشورهایی که بر حضور زنان در مجلس و پارلمان تأکید دارند و از حضور زنان در سمتهای قانونگذاری بهره می گیرند، ۳٫۴ % بیش از دیگر کشورها در زمینه رفاه اجتماعی هزینه می کنند (چن.۲۰۱۰). ولی تسلط مردان در پست های تصمیم گیری منجر به محدود کردن حضور زنان و توانایی های آنها در تاثیرگذاری در سطوح مختلف سیاست گذاری، از جمله تصمیم گیری های آموزشی، اجتماعی، سیاست های محلی، داخلی و بین المللی می گردد. ادامه مطلب »
صدور حکم برائت آسیه بیبی در پاکستان و خشم اسلام گرایان افراطی
در پاکستان اسلام گرایان افراطی برای دومین روز پیاپی به خیابانها ریخته و با تظاهرات و آتش زدن لاستیکها راههای شهرهای بزرگ کشور را بسته و هواخواهان خود را به قتل قضات دادگاه عالی این کشور فراخواندند. دادگاه عالی پاکستان، روز چهارشنبه ٣١ اکتبر/٩ آبان، آسیه بیبی، زن مسیحی متهم به «توهین به مقدسات» را از کلیۀ اتهامات وارد بر او تبرئه کرد و دستور آزادی وی را داد. ادامه مطلب »
کار زنانه معمولا به کاری با شان و مرتبه پایین گفته میشود
زنان باردار حق بازگشت به کار را ندارند
نتایج یک پژوهش جهانی نشان میدهد که تعصب جنسیتی در استخدام یکی از هزاران تعصبات جنسیتی در محیط کار است که علیه زنان رخ میدهد. به گزارش فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل در بخش فروش و کنترل بلیت، هنوز زنان زیبا و جوان ترجیح داده میشوند” و “مردان اغلب برای بخشهای فنی مناسبتر هستند.” تقسیم کار جنسیتی میان زنان و مردان به یک کشور محدود نمیشود. این موضوع چنان در سراسر جهان تثبیت شده است که بسیاری از مردم آن را امری کاملا طبیعی میدانند! ادامه مطلب »
حق نشستن، تغییر قانونی که به زنان کارگر اجازه استراحت کردن میدهد
در هند زنانی که در فروشگاهها کار میکنندعمدتاً مجاز به نشستن، تکیه زدن به دیوار و استفاده از آسانسور نیستند. زنان شاغل در مغازهها اغلب دستمزد پایینی دارند، از درد و تورم پا رنج میبرند. آنها مجبورند در طول شیفتهای کاری طولانی۱۲-۱۴ ساعته بایستند و حق نشستن ندارند.دولت اعلام کرده است که قوانین کاری خود را اصلاح میکند و بر اساس مادهای، کارفرمایان را ملزم میکند تا به زنان شاغل در مغازهها حق نشستن بدهند. این تغییر قانون نتیجه مبارزات اتحادیه زنان کارگرirippu samaraاست…/ ادامه مطلب »
حضور زنان آلمانی در پستهای مدیریتی ناچیز است
یک پژوهش تطبیقی پیرامون حضور زنان در مشاغل کلان در ۶ کشور صنعتی غربی نتایج قابلتاملی به دست داده است. آلمان در رده آخر قرار گرفته و با ترکیه و هندوستان مقایسه میشود. در ایالات متحده و سوئد حدود ۲۴ درصد پستهای مدیریتی در اختیار زنان است. بریتانیا با حضور ۲۰درصدی زنان در مشاغل کلان این کشور رتبه سوم فهرست بنیاد “آلبرایت” را به خود اختصاص داده و لهستان با ۵/ ۱۵ درصد و فرانسه با ۵/ ۱۴ درصد در ردههای چهارم و پنجم قرار گرفتهاند…/ ادامه مطلب »
بازخوانی الگوهای جدیدی که برای اشتغال زنان پیشنهاد شده است
در جهان امروز مفهوم توسعه اقتصادی تغییر کرده است. دیگر رشد سرمایه مالی کشورها به عنوان میزان و مقیاس توسعه اقتصادی کشورها سنجیده نمیشود و نقش سرمایه انسانی به عنوان باارزشترین ذخیره هر ملت در کنار معیارهای پولی و مالی دیده میشود. از این منظر، در جهتگیری و سیاستگذاری کلان اقتصادی، در نظرگرفتن قشرهای مختلف بهویژه زنان، توجه ویژهای میطلبد ادامه مطلب »
چرا صدای زنان در اقتصاد کمتر شنیده میشود؟
زنان بهطور تقریبی در اکثر سطوح آموزشی و حرفهای در حوزههای اقتصادی در اقلیت هستند. احتمال پیشرفت مستمر زنان در مسیر حرفهای خود بسیار کمتر از مردان است. نابرابری در سطوح پایینی و میانی، عدم توازن جنسیتی در سطوح ارشد مدیریتی را به دنبال دارد. به این موقعیت «نشت لولهای» میگویند. نشست لولهای استعارهای است مبنی بر اینکه زنان از برخی حرفهها و مشاغل ناپدید میشوند. هنگامی که دختران وارد جریان اصلی میشوند به دلایل مختلف که ریشه در نابرابری و تبعیضهای جنسیتی دارد از این مسیر خارج میشوند (اصطلاحاً نشت میکنند) و مدیران و زنان حرفهای کمی مجال حضور در خط پایان را پیدا میکنند. ادامه مطلب »
در دفاع از حقوق زنانِ کارگر و همهٔ زنان شاغل
فراخوان فدراسیون جهانی سندیکاهای کارگری برای برگزاری همایش زنان کارگر و زحمتکش
فدراسیون جهانی سندیکاهای کارگری، از بدو پایهگذاری خود (۱۹۴۵)، برای برابری، آگاهسازی و بهبود شرایط زندگی اجتماعی زنان کارگر مبارزه کرده است. خواستِ برابری حقوق زنان، پرداخت مزد مساوی برای کار مساوی، مرخصی دوران بارداری و زایمان، احترام به شخصیت زنان، حفاظت آنان در قبال فحشا و قاچاق، از نخستین شعارها و بیانیههای فدراسیون جهانی سندیکاهای کارگری بهشمار میآمدهاند… ادامه مطلب »
اجرای قانون دستمزد برابر برای زنان و مردان در ایسلند
مقاومت و قدرتمندسازی در تعاونی زنان الخلیل
زنان در فلسطین؛ بعد از پایان دومین انتفاضه در ۲۰۰۵، گردشگری در فلسطین به شدت کاهش پیدا کرد. ساخت دیوار آپارتاید توسط اسرائیل، گردشگری داخلی و خارجی را تضعیف کرد و کسانی که همچنان به این منطقه سفر میکنند بیشتر برای سفرهای کوتاهمدت میآیند که به اقتصاد محلی کمک کمی میرساند. در این گزارش به سراغ بنیانگذار بزرگترین تعاونی «زنان الخلیل» رفتهایم تا با او دربارهی کسب و کار، اشتغال و قدرتمندسازی زنان گفتوگو کنیم… ادامه مطلب »
چرا او ارتقا شغلی پیدا میکند؟ چون یک مرد است!
پژوهش اختصاصی گاردین نشان از گزارشهای مکرر از سوی زنانی دارد که از مشاغل کلیدی عقب نگاه داشته میشوند در حالی که مردان به راحتی به موقعیتهای تصمیمگیرنده ارتقا مییابند. اگر مایلید بدانید در دنیای نشر شکاف جنسیتی وجود دارد یا خیر؛ کافی است سری به هر انتشاراتی معتبر بزنید. زنان در پارتیشنها متمرکز هستند، جایی که دستیاران و مدیران رده پایین قرار دارند. دفترها به مدیران رده بالا اختصاص دارند، آنهایی که تصمیمگیرنده هستند و عموماً هم در اختیار مردان است…/ ادامه مطلب »
مصائب «زن بودن» در یک مکان خطرناک!
این مشکلات علیالخصوص زمانی وخیمتر میشود که یک زن کاری را انجام دهد که به مذاق مردان خوش نمیآید: تهیه عکس و فیلم از اتفاقات خبری. اغلب اوقات یک چشمم روی چشمی دوربین است و با چشم دیگر حواسم به مردان چشمچرانی است که دورم جمع میشوند. حتی زمانی که به سمت مناطق روستایی جنوب میروم، عملا مورد تهدید جدی قرار میگیرم../ ادامه مطلب »
نقش زنان روستایی در فراوری محصولات کشاورزی
زنان روستایی نقش اصلی در تولید مواد غذایی، مدیریت منابع طبیعی، درآمدزایی، مراقبت از خانه و خانواده و همچنین امنیت غذایی ایفا میکنند. در آفریقا، ٨٠ درصد از محصولات کشاورزی بهوسیله کشاورزان کوچک و عمدتا ازسوی زنان روستایی تولید میشود. زنان بین ۶٠ تا ٨٠ درصد از موادغذایی در بسیاری از کشورهای درحال توسعه را تولید میکنند و مسئول نیمی از کل تولید مواد غذایی در جهان هستند. ادامه مطلب »