جمعبندی نظریههای کار خانگی (بخش هفتم و پایانی)
دکتر شهلا اعزازی: با توجه به درصد ناچیز اشتغال زنان در ایران، کار بدون دستمزد خانگی که از جانب درصد بالایی از زنان ایرانی انجام میشود، یکی از مواردی است که پژوهشهای اندکی با محوریت آن صورت گرفته و اطلاعات ناچیزی در مورد آن وجود دارد. از اینرو انجام پژوهش در زمینه کار خانگی باعث فهم بیشتر چگونگی و چرایی کار خانگی در ایران میشود…
***
● تلاش فمینیستهای موج دوم در دهههای ۷۰ و ۸۰ میلادی، فهم مردسالاری بهعنوان ساختار سلطه مردان بود. در نظریههای آنان برای نمایش روابط سلسلهمراتبی قدرت، نظام سلطه و فرودستی زنان تلاش میشد و از سلطه مردان بهعنوان قدیمیترین و ابتداییترین شکل سلطه نام میبردند. «مردان بر زنان سلطه دارند و تعداد اندکی از مردان بر باقی مردان مسلط هستند»، شعار معروف آنها بود. در دهههای گذشته از طرف گروههای دیگر، زنان رنگینپوست، جهان سومی و پسااستعماری انتقاداتی به این دیدگاهها مطرح شد و رویکردهای اینترسکشنالیتی مطرح شدند.
● همچنین توجه به آثار فوکو و لکان تغییراتی در دیدگاههای فمینیستی بهوجود آورد. گذشته از آن تأکید بر سوژگی و هویت برساخته و عاملیت زنان نیز مدنظر قرار گرفت. این انتقادات باعث تغییرات چشمگیری در نظریهها شدند و توجه به این دیدگاهها نیز برای انجام پژوهش در مورد کار خانگی ضرورت دارد.
● تا حدود دهه ۱۹۸۰ بسیاری از صاحبنظران، وجود خانواده را علت فرودستی زنان درنظر میگرفتند. گمان میشد مسئولیتهای خانگی که برعهده زنان بود، از ورود آنان به مشاغل جلوگیری کرده و یا باعث دستیابی به کار نیمهوقت میشد. همچنین وجود خانواده از دیگر مشارکتهای زنان در عرصه سیاست و جامعه نیز جلوگیری میکرد.
● امروزه این دیدگاه رواج دارد که موقعیت زنان در خانواده را باید بهصورت کلان و از طریق نگاه به جامعه و ساختارهای اجتماعی موجود در آن درنظر گرفت. دیگر خانواده بهعنوان تنها عامل فرودستی زنان مطرح نیست بلکه ساختار کلی جامعه است که فرودستی زنان را در جامعه و خانواده موجب میشود. نابرابریهای موجود در جامعه بهخصوص در حوزه اشتغال که به عدم دسترسی زنان به مشاغل و یا درآمدهای متناسب میانجامد، نبود امکانات در حوزههای اجتماعی، اقتصادی و آموزشی، جملگی زنان را از عرصه عمومی به عرصه خصوصی میرانند که در آن نابرابریهای اجتماعی وجود دارد.
● گذشته از آن، نگاه امروزی به انواع کار زنان در کلیت آن است و کار خانگی را نیز بهعنوان یک کار بدون دستمزد درنظر میگیرند. همچنین این دیدگاه مطرح میشود که بر اثر جداسازی جنسیتی رخداده در تمام ابعاد جامعه، انجام کارهایی با دستمزد کمتر و یا بدون دستمزد (کار خانگی) سهم زنان شده است. در پایان مبحث به جمعبندی در مورد دیدگاه فمینیست به خانواده و ارائه ویژگیهای کار خانگی از دید «آن اوکلی»، جامعهشناسی که اولین پژوهش در مورد کار خانگی زنان را انجام داد، اکتفا میشود.
ویژگیهای کار خانگی از دید آن اوکلی:
• تقریبا کار انحصاری یک جنس است.
• تقریبا کلیه بزرگسالان این جنس را دربر میگیرد.
• هیچ شغل دیگری وجود ندارد که تا این حد دارای پیوندهای شخصی باشد.
• هیچ شغل دیگری تا این حد به ارائه خدمات گوناگون اختصاص ندارد.
• شرح کار مشخصی برای کار در خانه وجود ندارد.
• دارای ساعات کار مشخصی نیست.
• زیر پوشش هیچ نوع اتحادیه و صنفی قرار ندارد.
• دارای حد و مرز مشخصی نیست.
• شروع و پایان مشخصی ندارد.
• فضای خاصی برای انجام آن وجود ندارد.
• اوقات فراغت ندارد.
• مرخصی و بازنشستگی ندارد.
● هرچند کار خانگی با بهرهمندی از تکنولوژیهای جدید در چند دهه اخیر دچار تغییراتی شده و امکان استفاده از غذاهای آماده یا نیمهآماده فراهم شده است که بار آشپزی را از دوش زنان خانهدار برمیدارد اما باید توجه داشت که استفاده از این امکانات، وابسته به شرایط اقتصادی افراد است و در عین حال اگر بخشی از بار خانهداری کم شود، معمولا تقاضاهای جدیدی برای خانهداری نیز بهوجود میآید.
●با توجه به درصد ناچیز اشتغال زنان در ایران، کار بدون دستمزد خانگی که از جانب درصد بالایی از زنان ایرانی انجام میشود، یکی از مواردی است که پژوهشهای اندکی با محوریت آن صورت گرفته و اطلاعات ناچیزی در مورد آن وجود دارد. از اینرو انجام پژوهش در زمینه کار خانگی باعث فهم بیشتر چگونگی و چرایی کار خانگی در ایران میشود.
دکتر شهلا اعزازی_مدیر گروه مطالعات زنان
کانال علمی مطالعات زنان
۱۳ آبان ۱۴۰۳