آزادی بیان در هفتهای که گذشت(۴ تا ۱۰ آبان ۱۴۰۳)
* بند اول منشور کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد…
***
جمعه ۴ آبان
ــ به گفتهی خانوادهی پیمان فرهنگیان، برای این شاعر و کارگر محبوس در زندان ازبرم لاهیجان که به دلیل وخامت بیماری مادرش بهموقع از مرخصی بازنگشته بود، به بهانهی غیبت در پی ایام مرخصی حکم ۳۰ ضربه شلاق صادر شده و در ۲۴ مهرماه به اجرا درآمده است.
ــ ابوالفضل قدیانی، فعال سیاسی، که محکومیت خود به ۳ سال و شش ماه حبس به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» را در زندان اوین سپری میکند، در پی بروز مشکلات قلبی به بیمارستان منتقل شد.
ــ درخواست اعاده دادرسی مهدی محمدی (از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱) که به حکم دادگاه انقلاب کرج به ۱۰سال حبس در تبعید محکوم شده و در زندان کرمان محبوس است در دیوان عالی کشور رد شد.
ــ میلاد ناصری و آکام امینی، از اهالی روستای کانیرش از توابع بوکان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شدند. از دلایل و اتهامهای انتسابی این بازداشتها هنوز خبری در دست نیست.
ــ نیره بهنود، فعال سیاسی، پس از گذشت یکماه از بازداشت و اتمام مراحل بازجویی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی از طریق عضویت در گروههای مخالف نظام»، از بازداشتگاه وزارت اطلاعات به بند زنان زندان اوین منتقل شد.
ــ کوثر دهبانزاده (خواهر میثم دهبانزاده، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج) که بارها به دلیل حمایت و پیگیری قضایی وضعیت برادرش به ادارهی اطلاعات احضار و بازجویی شده بود، اکنون نزدیک به یک ماه است که بلاتکلیف در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات شیراز به سر میبرد.
ــ خدارحم حسنزهی و متین کُرد، از اعضای مسجد مکی زاهدان، به ادارهی اطلاعات این شهر احضار و بازجویی شدند.
شنبه ۵ آبان
ــ مصطفی حمدی، فعال رسانهای و مدیر یک کانال خبری، به اتهام «اخلال در نظم عمومی» در دادگاه انقلاب سقز به ۱۰ ماه حبس و ۷۰ ضربه شلاق محکوم شد.
ــ هفت فعال سیاسی به نامهای وحید بنیعامریان، پویا قبادی، سیدمحمد تقوی، ابوالحسن منتظر، اکبر دانشفر، بابک علیپور و مجتبی تقوی، که چندی پیش به اتهامهایی چون «عضویت در گروههای مخالف نظام»، «اجتماع و تبانی» و «بغی» در دادگاه انقلاب محاکمه شدند، کماکان بلاتکلیف در زندان اوین محبوس ماندهاند.
یکشنبه ۶ آبان
ــ محمد پارسی، روزنامهنگار، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «نشر اکاذیب» در دادسرای فرهنگ رسانهی تهران تفهیم اتهام و پس از دو جلسه بازپرسی با قرار کفالت آزاد شد.
ــ نرگس محمدی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، پس از هفتهها تعلل در رسیدگی درمانی از زندان اوین به بیمارستان اعزام شد.
ــ حکم ۱۲ ضربه شلاق برای محمد ابوالحسنی، فعال مدنی که دوران محکومیت خود به اتهام «تبلیغ علیه نظام» را بدون رعایت اصل تفکیک جرایم در زندان چوبین قزوین سپری میکند، در این زندان به اجرا درآمد.
ــ محمد طهماسبی، شهروند اهل ایذه، بهرغم وضع نامساعد جسمی از ۷۷ روز پیش بلاتکلیف در زندان شیبان اهواز به سر میبرد و هنوز از دلایل بازداشت و اتهامات منتسب به او اطلاعی در دست نیست.
ــ سیزده تن از فعالان کارگری، معلمان و محیط زیست در سنندج و کامیاران به نامهای جبار کمانگر، جلیل محمدی، زاهد مرادیان، آرمین شریفه، آرمان نوریزاد، دلیر نصرالهی، لطفاله احمدی، غالب حسینی، یوسف گرامیپور، رفیق کریمی، گلنار قدیمخانی و رضا شریفه طی یک هفتهی اخیر به ادارهی اطلاعات شهر خود احضار و بازجویی شدند.
ــ عبدالرحمان شیروزهی، از اهالی روستای چاهاحمد از توابع زاهدان، با ضرب و شتم توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شد. از دلایل بازداشت و اتهامات منتسب به او اطلاعی در دست نیست.
دوشنبه ۷ آبان
ــ بهتاش صناعیها و مریم مقدم (سازندگان فیلم «کیک محبوب من») که به «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی» متهم شده بودند با اتهام تازهی «اشاعهی فساد» به دلیل «تولید فیلم مبتذل» روبهرو شدند.
ــ منوچهر بختیاری (پدر پویا بختیاری از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸) که در زندان چوبین قزوین به سر میبرد به دلیل مخالفت مقامات با درخواست مرخصی درمانیاش اعتصاب غذا کرد.
ــ افشین بایمانی، زندانی سیاسی محکوم به حبس ابد، در بیستوچهارمین سال حبس خود در زندان قزلحصار کرج به دلیل بروز مشکلات قلبی بیهوش شد و به بیمارستان انتقال یافت.
ــ ملیحه عبدالقادری، شهروند بوکانی، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شد.
ــ جمشید شارمهد، شهروند دوتابعیتی ایرانی-آلمانی، که به اتهام «افساد فیالارض» در زندان به سر میبرد، اعدام شد.
سهشنبه ۸ آبان
ــ نوید میهندوست، فیلمساز محبوس در زندان اوین، به دلایل نامعلوم از امکان برقراری تماس با خانواده محروم شد.
ــ بهراد آذرگان، مدرس موسیقی بهایی، به اتهامهای «فعالیت آموزشی یا تبلیغی انحرافی»، «عضویت در گروههای مخالف نظام» و «نشر اکاذیب» در دادگاه انقلاب تهران به ۱۱سال حبس، ضبط اموال توقیفشده، ۲ سال منع فعالیت در فضای مجازی و خروج از کشور محکوم شد. بر اساس قانون تجمیع احکام، اشد مجازات یعنی ۵ سال از این حکم قابل اجرا خواهد بود.
ــ ادمین اینستاگرام یکی از تورهای گردشگری، به دلیل تبلیغاتی که مقامات قضایی استان کرمان آن را «هنجارشکنانه» تلقی کردهاند، با پیگیری قضایی روبهرو شد.
ــ سولماز حسنزاده (خواهر محمد حسنزاده از جانباختگان اعتراضات سراسری۱۴۰۱) به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه کیفری بوکان به یک سال حبس تغزیری محکوم شد.
ــ تینا دلجو، فعال حقوق زنان، که با پابند الکترونیکی بیرون از زندان به سر میبرد، برای تحمل حکم حبسی که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه انقلاب رشت صادر شده است به زندان لاکان بازگشت.
ــ آرشام رضایی، زندانی سیاسی، که بهتازگی به ۵۰ ضربه شلاق و پرداخت ۱۶ میلیون تومان جزای نقدی دیگر نیز محکوم شده است از زندان اوین به زندان قزلحصار کرج انتقال یافت.
ــ سه فعال صنفی معلمان خوزستان به نامهای کوکب بداغیپناه، سیامک صادقی چهرازی و علی کروشات برای دفاع از اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی» و «اخلال در نظم عمومی» به دادگاه انقلاب اهواز احضار شدند.
ــ شهریار نصرالهی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اراک که در سردادن شعارهای اعتراضی به سلول انفرادی منتقل شده بود، پس از گذشت ده روز همچنان در سلول انفرادی است.
چهارشنبه ۹ آبان
ــ عباس پهلوانی، استاد دانشگاه حکیم سبزواری، برای دفاع از اتهامهای «عضویت در گروههای معاند نظام» و «توهین به رهبری» به شعبهی اول بازپرسی دادسرای انقلاب سبزوار احضار شد.
ــ ودود اسدی، فعال مدنی آذربایجانی، که به صورت غیابی به اتهامهایی چون «عضویت در گروههای معاند نظام» و «توهین به رهبری» به ۴ سال و ۶ ماه حبس محکوم شده بود، پس از درخواست واخواهی، در دادگاه انقلاب رشت به ۵ سال و ۶ ماه حبس محکوم شد.
ــ علی روحی، اهل روستای عصرآباد از توابع مریوان، در پی احضار تلفنی و مراجعه به ادارهی اطلاعات مریوان بازداشت و برای بازجویی به بازداشتگاه ادارهی اطلاعات سنندج منتقل شد.
ــ سه فعال کارگری به نامهای مرتضی صیدی، محمد ایراننژاد و نصراله امیرلو که به اتهام «تشکیل گروه به قصد برهم زدن امنیت کشور» هر یک به ۲ سال حبس محکوم شده بودند، به اجرای احکام دادسرای شهر قدس احضار شدند.
پنجشنبه ۱۰ آبان
ــ ژینا مدرسگرجی، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان، که به اتهام«تبلیغ علیه نظام» و «تشکیل دسته و گروه غیرقانونی» به ۲۸ ماه حبس محکوم شده است، به اجرای احکام دادسرای انقلاب سنندج احضار شد.
ــ یلدا معیری، روزنامهنگار، که از حدود یک سال پیش بیرون از ایران به سر میبرد به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شد.
ــ کیوان محمدی، اهل روستای شیان از توابع سنندج، از یک ماه پیش در بازداشت به سر میبرد. از دلایل این بازداشت و محل نگهداری او هنوز اطلاعی در دست نیست.
ــ محبوب حبیبی، شهروند بهایی اهل شیراز، از یک ماه پیش به اتهامهایی چون «تبلیغ علیه نظام» بلاتکلیف در بازداشتگاه اطلاعات شیراز به سر میبرد.
ـــــــــ مصطفی رمضانی (زندانی سیاسی محبوس در قزلحصار کرج) که اخیراً دچار شکستگی پا شده از رسیدگی تخصصی پزشکی محروم است؛ پروین میرآسان (زندانی سیاسی ۶۷ سالهی محبوس در زندان اوین) نیز، بهرغم مشکلات متعدد جسمی و عصبی، از رسیدگی تخصصی و اعزام به پزشکی قانونی برای تأیید عدمتحمل حبس محروم مانده است.
۱۳ آبان ۱۴۰۳