آزادی بیان در هفتهای که گذشت(۱۹ تا ۲۵ بهمن ۱۴۰۳)
بند اول منشور کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد…
***
جمعه ۱۹ بهمن
ــ محمد سعادتی، استاد اخراجی دانشگاه بیرجند، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به هفتماه حبس محکوم شده است بازداشت و به زندان همدان منتقل شد.
ــ یوسف (احسان) کرامت، اهل نقده، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه انقلاب نقده به ششماه حبس محکوم شده است بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد.
ــ ناصر نوردگلتپه و ژوزف شهبازیان، شهروندان مسیحی ساکن استان تهران (که سابقهی بازداشت و حبس به دلیل عقاید خود را داشتهاند)، به دست مأموران وزارت اطلاعات بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند. از دلایل این بازداشت هنوز اطلاعی در دست نیست.
ــ ابراهیم محمدی، که دوران یکسال حبس به اتهام «تبلیغ علیه نظام» را در زندان سنندج میگذراند، در ششمین روز اعتصاب غذای خشک در اعتراض به فشارهای امنیتی به خانوادهاش، به سلول انفرادی منتقل شد.
شنبه ۲۰ بهمن
ــ توماج صالحی، خوانندهی رپ اعتراضی، خبر داد که برای رسیدگی به پروندهای تازه که به دلیل انتشار یک ترانه برای او گشودهاند به دادگاه احضار شده است.
ــ بهنام نزادی، وکیل دادگستری، برای تحمل محکومیت حبس خود به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، «نشر اکاذیب» و «انتشار اسرار محرمانه» به اجرای احکام دادسرای انقلاب اراک احضار شد.
ــ ایمان صمیمی، اهل آباده، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری و بنیانگذار جمهوری اسلامی و مقدسات» در دادگاه تجدیدنظر استان فارس به ۴ سال و ۷ ماه حبس محکوم شد.
ــ سیاوش آخریان، اهل شهرستان کهکیلویه، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه انقلاب این شهرستان بازپرسی شد.
ــ مونا بختیاری (خواهر پویا بختیاری، از جانباختگان اعتراضات ۱۳۹۸) خبر داد که دادگاه انقلاب زنجان برای او و عمویش (احمد بختیاری) به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «نشر اکاذیب» پروندهی قضایی تشکیل داده است.
یکشنبه ۲۱ بهمن
ــ محمد داوری، فعال کارگری محبوس در زندان عادلآباد شیراز، در پی نگارش نامهای خطاب به «رهبر جمهوری اسلامی» مبنی بر شرح «شکنجه، تهدید به تجاوز و پروندهسازی» به مکانی نامعلوم منتقل شد.
ــ عبدالبصیر شاهوزهی، روحانی اهل زاهدان و امامجمعهی کنونی اهل سنت دهستان چاهعلی، پس از احضار به دادگاه شهرستان ایرانشهر بازداشت شد. از دلایل این بازداشت و محل نگهداری او اطلاعی در دست نیست.
دوشنبه ۲۲ بهمن
ــ مینا سلطانیزارع (مادر شهریار محمدی، از جانباختگان اعتراضات ۱۴۰۱ در بوکان) به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «حضور در معابر بدون حجاب شرعی» به دادگاه کیفری بوکان احضار شد.
سهشنبه ۲۳ بهمن
ــ زندانیان شرکتکننده در «کارزار سهشنبههای نه به اعدام» برای پنجاهوپنجمین هفتهی پیایی در ۳۵ زندان کشور اعتصاب غذا کردند.
ــ هادی جلالی، معلم ساکن کرمان، در دادگاه انقلاب این شهر به اتهام «تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور» محاکمه شد.
چهارشنبه ۲۴ بهمن
ــ کیفرخواست بهتاش صناعیها و مریم مقدم (سازندگان فیلم «کیک محبوب من») به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، «تهیه و تولید و تکثیر فیلم با محتوای مبتذل»، «جریحهدار کردن عفت و اخلاق عمومی» و «نمایش فیلم بدون داشتن پروانه» صادر و به دادگاه انقلاب تهران ارسال شد.
ــ بهدنبال تجمعات اعتراضی در شهرستان دهدشت، دستکم پنج شهروند به نامهای عاطفه طاهرنیا، امیرحسین جعفری، کامران بوذری و پوریا براتی بهدست نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
ــ شماری از صادرکنندگان فراخوان برای تجمع در اعتراض به حصر خانگی سه چهرهی سیاسی (زهرا رهنورد، میرحسین موسوی و مهدی کروبی) به نامهای اکبر دانشسرارودی، ناصر دانشفر و رحیم قمیشی به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
پنجشنبه ۲۵ بهمن
ــ فرامرز سهدهی، شاعر خوزستانی و عضو کانون نویسندگان ایران، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» به دادسرای انقلاب بهبهان احضار شد.
ــ لیلی فرهادپور، بازیگر فیلم «کیک محبوب من»، بهعنوان «یکی از عوامل اصلی تهیهی این فیلم» به دادگاه انقلاب تهران احضار شد.
ــ شریفه محمدی، فعال کارگری محبوس در زندان لاکان رشت که حکم اعدام او در دیوانعالی کشور نقض و به شعبهی همعرض ارجاع شده بود، بار دیگر به اتهام «بغی از طریق عضویت در یکی از گروههای مخالف نظام» به اعدام محکوم شد.
ــ شمار زیادی از شهروندان معترض به حصر خانگی سه چهرهی سیاسی که مقابل دانشگاه تهران تجمع کرده بودند، ازجمله محمود و جواد دردکشان، حسین لقمانیان، سعید و سعیده منتظری بازداشت و برخی از آنان پس از بازجویی آزاد شدند.
۳۰ بهمن ۱۴۰۳