دیوانه خواندن زنان نافرمان در نظم مردسالاری امر تازه ای نیست
زنی در اعتراض به برخورد ماموران کنترل پوشش در دانشگاه علوم و تحقیقات برهنه شده است. حالا مقامات این دانشگاه مدعی شدهاند طبق بررسی انجام شده در کلانتری که گویا مرجع جدید تشخیص دیوانگی است، وی تحت فشار روحی شدید و دارای اختلالات روان بوده است…./
*****
دیوانه خواندن زنان نافرمان در نظم مردسالاری البته امر تازه ای نیست.
⬅️در تاریخ روانپزشکی ثبت شده است که هرگاه زنان به محدودیت ها اعتراض کردهاند، اعتراض آنها به عنوان نشانهای از بیماری روانی تفسیر شده است.
واقعیت این است که حالا در چشم جامعه نافرمانی از قانون حجاب انحراف تلقی نمیشود برای همین است که دانشگاه دست به کار الصاق برچسب روانی و مطلقه به پیشانی این زن شده است که شاید استیگما یا داغ ننگ بیماری روانی و طلاق اعتراض او به سختگیری دانشگاهها بر زنان دانشجو را بیاعتبار کند.
📕کتاب زنان جنون و پزشکی نوشته دنیز راسل و ترجمه فرزانه طاهری منبع خوبی است که به فهم این موضوع کمک می کند.
🖍siminkaazemi
هر زمان کسی زنی را به دلیل سرکشی، دیوانه و مجنون خواند، یاد این کتاب بیفتید که چگونه در طول تاریخ تلاش شده است تا زنان را با برچسب جنون و دیوانگی سرکوب کنند اما موفق نشدهاند.
اعظم جنگروی، دختر خیابان انقلاب که در پس از اقدام اعتراضیاش در سال ۱۳۹۶ بازداشت شد بود، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت؛
«وقتی به حجاب اجباری اعتراض کردم، خانواده من رو تحت فشار گذاشته بودن که اعلام کنند من بیمار روانی هستم حتی من را پزشک قانونی هم بردند. یکی از اعضای خانواده من به ملاقات من امد و جریان را با من در میان گذاشت . انقدر تحت فشار بود که همش گریه میکرد میگفت اینجوری زندان نمیری. من با بغض نگاهش کردم گفتم میخوای بگی من دیونم؟ من روانیم؟ چجوری دلتون میاد با من اینکار رو کنین !؟ بعد جفتمون زدیم زیر گریه ! من قبول نکردم و ازش خواهش کردم اینکار رو نکنن.
خانواده من این کار را نکردند. اما خیلی از خانواده هایی که تحت فشار هستند،این کار را انجام میدن چون فکر میکنن این بهترین کار برای عزیزشان است. این روش جمهوری اسلامی است که بگوید ما سلامت روانی نداریم و به خاطر مشکلات روحی کنش زنان را زیر سوال ببرد.»
۱۵ آبان ۱۴۰۳