آزادی بیان در هفتهای که گذشت(۱۳ تا ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴)
بند اول منشور کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد…
***
شنبه ۱۳ اردیبهشت
ــ سازمان گزارشگران بدونمرز در تازهترین گزارشِ «شاخص آزادی رسانهها» ایران را یکی از سرکوبگرترین کشورها در زمینهی فعالیت رسانهها معرفی کرد و از میان ۱۸۰ کشور جهان در ردهی ۱۷۶ قرار داد.
ــ محمدباقر بختیار و محسن قشقاییزاده، فعالان سیاسی که در پی تجمع ۲۵ بهمنماه سال گذشته (در اعتراض به تداوم حصر خانگی چهرههای سیاسی) به اتهام «اجتماع و تبانی» هر یک به ۲ سال حبس محکوم شده بودند برای اجرای حکم به زندان اوین منتقل شدند.
ــ دادستان شهرستان تربتحیدریه اعلام کرد که ۴۰ تن از هواداران جریان «یمانی» در این شهرستان بازداشت شده یا تذکر گرفتهاند.
یکشنبه ۱۴ اردیبهشت
ــ بیش از ۵۵۰ تن از نویسندگان، روزنامهنگاران، هنرمندان و معلمان با امضای بیانیهای صدور حکم زندان برای چهار نویسنده و روزنامهنگار خوزستانی (فرامرز سهدهی، ماندانا صادقی، آرش قلعهگلاب و رضا محمدی) را محکوم کردند.
ــ محمد محمدی، اهل پیرانشهر، که به اتهام «همکاری با یکی از احزاب مخالف نظام» به ۲ سال حبس محکوم شده است بازداشت و به زندان نقده منتقل شد.
دوشنبه ۱۵ اردیبهشت
ــ محکومیت ۵ سال و ۶ ماه حبس به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، «توهین به رهبری» و «عضویت در گروههای مخالف نظام» برای ودود اسدی (فعال مدنی آذربایجانی محبوس در زندان اوین) در دادگاه تجدیدنظر استان گیلان عیناً تأیید شد.
ــ مطلب احمدیان، فعال سیاسی محبوس در زندان اوین، در اعتراض به جلوگیری مقامات زندان از دسترسی او به درمانهای ضروری پزشکی اعتصاب غذا کرد.
ــ زرتشت احمدیراغب (فعال سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج) در پی سر دادن شعار علیه احکام اعدام و انتشار بیانیهها و فایلهای صوتی مرتبط با این موضوع، برای تنبیه به سلول انفرادی منتقل شد.
سهشنبه ۱۶ اردیبهشت
ــ پیمان فرحآور، شاعر گیلانی محبوس در زندان لاکان رشت، به اتهام «بغی» و «محاربه» در دادگاه انقلاب این شهر به اعدام محکوم شد.
ــ زندانیان شرکتکننده در کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در ۴۱ زندان کشور با اعلام اینکه «حربهی اعدام در دست استبداد از هر سلاحی خطرناکتر است» برای شصتوهفتمین هفتهی پیایی اعتصاب غذا کردند. شماری از خانوادههای زندانیان سیاسی محکوم به اعدام نیز همزمان در این روز مقابل زندان اوین تجمع کردند.
ــ در پی انتشار مطلبی انتقادی در روزنامه «هممیهن»، هیئت نظارت بر مطبوعات از تشکیل پروندهی قضایی برای این رسانه و تذکر کتبی به مدیرمسئول آن خبر داد.
چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت
ــ روحاله زرین، روزنامهنگار ساکن قروه، با شکایت فرماندار این شهرستان به اتهام «افترا و نشر اکاذیب» به دادسرای انقلاب احضار شد.
ــ امید فراغت، روزنامهنگار ساکن کرج، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادسرای این شهر بازپرسی و به قید کفالت آزاد شد.
ــ اکبر دانش سرارودی، فعال سیاسی ساکن اصفهان، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» در دادگاه انقلاب این شهر به ۳ سال حبس تعلیقی و مجازاتهای تکمیلی محکوم شد.
ــ میلاد ناصری، فعال سیاسی ساکن بوکان، که به اتهام «عضویت در احزاب مخالف نظام» به ۱۸ ماه حبس محکوم شده است به زندان این شهر منتقل شد.
پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت
ــ اژدر پیری سازمانلو، سردبیر ماهنامهی «پژوهش ملل»، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به مقامات و مأموران» به یک سال حبس محکوم شده است برای تحمل حبس به زندان مرکزی کرج منتقل شد.
ــ محکومیت ۷ ماه و ۱۵روز حبس و یک سال تبعید به اتهام «تبلیغ علیه نظام» برای مهرداد مقیسه (فعال مدنی اهل سبزوار) در دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی عیناً تایید شد.
ــ محمد دانیالی، فعال مدنی اهل آبدانان، که در زندان مرکزی ایلام محبوس است در اعتراض به شرایط نگهداریاش در زندان اعتصاب غذا کرد.
ــ کانون صنفی معلمان ایران (تهران) با انتشار بیانیهای در اعتراض به تداوم بازداشت چهار معلم (ولی میرزاسیدی، احمد حیدری، حسین عبادیان و مهدی فراحی شاندیز) به دلیل شرکت در تجمعی مسالمتآمیز برای طرح خواستههای صنفی و معیشتی خود، خواهان آزادی فوری و بی قید و شرط بازداشتشدگان شد.
جمعه ۱۹ اردیبهشت
بنا بر گزارشها در هفتهای که گذشت:
ــ شماری از فعالان سیاسی و مدنی و عقیدتی در شهرهای اردبیل، ارومیه، اشنویه، بوکان، تبریز، رشت، زاهدان، سراوان و میرجاوه بدون ارائهی حکم قضایی و مشخصبودن اتهام و مکان نگهداری بازداشت شدند و شماری از بازداشتشدگان پیشین از جمله اکبر باقری (زندان قزلحصار کرج)، ریحانه و رسول دارات (زندان تربتحیدریه) و جلال صدفی، قادر خرامانفر و سالار شمس برهان (زندان مهاباد) همچنان بلاتکلیف ماندند.
ــ شماری از زندانیان سیاسی از جمله پیمان فرحآور (زندان لاکان رشت)، مرضیه فارسی (زندان اوین)، رضا رمضانزاده (زندان تهران بزرگ) و مصطفی رمضانی (زندان قزلحصار کرج) با وجود نیاز به درمان تخصصی به مراکز درمانی خارج از زندان اعزام نشدند.
۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴