“جمعهها برای آینده”، جنبشی دانشآموزی در یکصد کشور جهان
تظاهرات جمعه ۲۴ اسفند یکی از بزرگترین تجمعات دانشآموزان حامی “جمعهها برای آینده” خواهد بود. دانشآموزان حدود یکصد کشور جهان اعلام کردهاند که تصمیم دارند در این روز در اعتراض به انفعال سیاستمداران در زمینه تغییرات آبوهوایی، به جای حضور در کلاس درس در خیابانها تجمع کنند. آنها از ایده دانشآموز سوئدی گرتا تونبرگ حمایت میکنند که در ماههای گذشته توانست با سازماندهی یک اعتصاب چندین هفتهای در مدارس، توجه افکار عمومی را در کشور خود و دیگر کشورهای جهان به موضوعات اقلیمی جلب کند…./
*****
حرکتی که یک دانشآموز سوئدی برای حفاظت بیشتر از آبوهوا آغاز کرده مورد استقبال دانشآموزان بیش از صد کشور جهان قرار گرفته است. تظاهرات دانشآموزان با عنوان “جمعهها برای آینده” در آلمان موافقان و منتقدانی جدی دارد.
تظاهرات جمعه ۲۴ اسفند یکی از بزرگترین تجمعات دانشآموزان حامی “جمعهها برای آینده” خواهد بود. دانشآموزان حدود یکصد کشور جهان اعلام کردهاند که تصمیم دارند در این روز در اعتراض به انفعال سیاستمداران در زمینه تغییرات آبوهوایی، به جای حضور در کلاس درس در خیابانها تجمع کنند.
برای این روز بیش از یکهزار و ۳۰۰ گردهمآیی برنامهریزی شده است که بیش از۲۰۰ گردهمآیی از جمله در آلمان خواهد بود. هدف این گردهماییها فشار بر دولتها برای اتخاذ سیاستهای همگام با بهبود شرایط اقلیمی است.
یک سخنگوی دانشآموزان از ایالت براندنبورگ آلمان به دویچهوله گفته است که آنها در گروههای مختلفی در هر ایالت برنامهریزی شدند و یک کمیته مرکزی ارائه اطلاعات هم در سطح کشور دارند.
این اطلاعات از جمله پوسترهایی است که به صورت آنلاین توزیع میشوند و اغلب از کاغذهای بازیافتی است که با چاپگرهای سازگار با محیط زیست روی آنها شعارهایی مانند: “غبیت از کلاس درس را جبران میکنیم، از پس تغییرات آبوهوایی برنمیآییم” نوشته شده یا حاوی شعارهای به زبان به زبان انگلیسی از جمله “هیچ سیاره جایگزینی نداریم” یا “همراه ما شو یا بعد شناور شو” هستند که به افزایش سطح آب دریاها در پی گرمایش زمین و آبشدن یخهای قطب شمال اشاره دارد.
هزینه تهیه این پوسترها و برنامههای تبلیغاتی در آلمان را کمپینی تأمین میکند که برای حمایت مالی از دانشآموزان به راه افتاده است. دانشآموزان آلمانی میگویند میخواهند تغییری در سیاست ایجاد کند و از وعدههای تکراری که زمان اجرای آنها هر بار به تأخیر میافتد هم خسته شدهاند.
حمایت کارشناسان و متخصصان اهل فن
این دانشآموزان متعلق نسلی به هستند که به سیاست و فعالیتهای اجتماعی علاقمند است. آنها از ایده دانشآموز سوئدی گرتا تونبرگ حمایت میکنند که در ماههای گذشته توانست با سازماندهی یک اعتصاب چندین هفتهای در مدارس، توجه افکار عمومی را در کشور خود و دیگر کشورهای جهان به موضوعات اقلیمی جلب کند.
او به دلیل اهمیت کارش به کنفرانس بینالمللی آبوهوا در لهستان دعوت و حتی نامزد دریافت جایزه نوبل شد.
عکس از تظاهرات در دهلی نو
ایده او هزاران دانشآموز را در سراسر جهان را به وجد آورده و به جنبشی جهانی تبدیل شده است که بازتاب بسیار گستردهای در تمامی شبکههای اجتماعی داشته است. بسیاری از نهاد، سازمانهای محیطزیستی و حتی احزاب مانند حزب سبزهای آلمان از حرکتی که حال به یک جنبش تبدیل شده، حمایت میکنند.
علاوه بر آن بیش از ۱۲ هزار متخصص و کارشناس در آلمان، اتریش و سوئیس هم با امضائ بیانیهای با عنوان “دانش برای آینده” از جنبش آنها حمایت کردهاند. آنها تأکید کردهاند که خواست دانشآموزان موجه و مستدل است چون “اقدامات صورت گرفته برای حفاظت از آبوهوا، گونههای مختلف گیاهی و جانوری، جنگلها، دریا و خاک تا کنون کافی نبوده است”. آنها تأکید کردهاند که حال، وقت عمل است.
یکی از امضاکنندگان این بیانیه، فولکر کواشنینگ از دانشکده فناوری و اقتصاد برلین به دویچهوله گفته است دلیل امضاء این بیانیه، پاسخ به کسانی بوده که میگویند دانشآموزان از هیچ چیز خبر ندارد و به جای گردهم آیی اعتراضی، باید مدرسه روند.
تظاهرات “جمعهها برای آینده” دانشآموزان در سئول
او سهشنبه ۲۱ اسفند با یک شرکت در کنفرانس خبری گفت: «ما کارشناس و متخصص هستیم و میگوییم خواست نسل جوان درست و غیبت آنها از مدرسه حرکتی شجاعانه است.»
“تجربهای برای آینده، شهروندانی مسئولتر”
آنیا کارلیچک، وزیر آموزش و پرورش آلمان منتقد جنبش دانشآموزان و تظاهرات “جمعهها برای آینده” است. حزب راست افراطی “آلترناتیو برای آلمان” هم این جنبش را “سوء استفاده سیاسی از کودکان” خوانده است.
رهبر حزب لیبرالهای آلمان هم معتقد است دانشآموزان دنبال فرصتی برای گریز از کلاس درس هستند. علاوه بر این بحثها در محافل سیاسی، بسیاری از این دانشآموزان در شبکههای اجتماعی هم هدف نفرتپراکنی قرار میگیرند.
آنها با این حال تأکید دارند که دست از خواسته خود برنخواهند داشت و تازه اول راه هستند.
حامیان این دانشآموزان -از جمله بسیاری از والدین- معتقدند علاقمندی نوجوانان در این سن به آنچه پیرامون آنها میگذرد و تلاش آنها برای تأثیرگذاری بر سیاست و شرکت در چنین تجمعاتی، آنها را به شهروندان مسئولتر در آینده تبدیل خواهد کرد.
به نقل از دویچه وله – ۲۴ اسفند ۹۷