آیا او دیوانه بود؟
سرخط اخبار زنان در آبان ماه
دیوانهانگاری زنان تلاشی برای حذف عاملیت زنان است. اقدام آهو دریایی در دانشگاه علوم تحقیقات، واکنشهای زیادی را در جامعه دامن زد و تاکیدی دوباره حق بر بدن بود. همچنین آزار و خشونت حراست دانشگاه را نسبت به دانشجویان دختر برجسته کرد. اگرچه دیوانهانگاری زنانی که تن به انقیاد نمیدهند کارکردش را از دست داده است اما بار دیگر هراس مردسالاری را از زنانی که تن به کنترل نمیدهند نشان داد…./
****
وقایع زنکشی و خشونت خانگی هر بار لرزه بر جامعه میاندازد
قتل فجیع منصوره قدیری جاوید، خبرنگار ایرنا توسط همسر وکیلش نشان داد مادامی که قانون از زنان حمایت نکند، هیچ زنی در امان نیست. در واقع زنکشی ربطی به طبقه و تحصیلات ندارد و فقدان قوانین اثرگذار چه نقش پررنگی در تبدیل خانواده به فضایی ناامن برای زنان دارد. در خبری دیگر نیز تکرار این خشونت را شاهدیم، وکیل بازنشسته دیگری با کلت کمری همسر و پسر ۷ سالهاش را به قتل رساند. به جز این دو مورد، دستکم ۱۶ زن در شهرهای مختلف ایران کشته شدهاند که قاتلان آنان عمدتا همسر یا افراد نزدیک خانواده بودهاند. براساس آمار سایت ههنگاو ۵ زن طی یک هفته فقط در تهران به قتل رسیدهاند. البته این موارد مربوط به قتلهایی است که رسانهای شدهاند. همچنین به گزارش مرکز آمار ایران ۹۶ درصد همسرآزاری ثبت شده در پزشکی قانونی مربوط به زنان است.
از طرح کلینیک ترک بیحجابی تا دخترانی که از زندگی دست کشیدند
در حالی که خبر خودکشی آرزو خاوری از اتباع افغانستانی ساکن ایران و آیناز کریمی ساکن کازرون به دلیل رفتار سختگیرانه مدیر مدارس دست به دست میشود، ستاد امر به معروف از طرح کلینیک ترک بیحجابی میگوید و بودجهی کلانی که این طرح پر از ابهام و پرسش به خود اختصاص داده در تیتر اخبار قرار میگیرد!! دبیر ستاد امر به معروف درباره طرح کلینیک ترک بیحجابی گفت:
«هدف اصلی ما از این طرح، ایجاد فضایی برای مشاوره، گفتوگو و کاهش فشارهای روانی برای بانوانی است که ممکن است در محیطهای کاری یا اجتماعی با چالشهایی مواجه باشند. این فعالیت، یک سال است که در حال اجراست و نتایج مثبتی به همراه داشته است. بسیاری از خانوادهها یا حتی خود بانوان با مراجعه به ستاد درخواست مشاوره یا کمک کردهاند. گاهی هم افراد با تغییر نگرش خود و گرایش به حجاب دینی، داوطلب کمک به دیگران شدهاند. این فرآیند نهتنها به حل شبهات و دغدغههای فرهنگی کمک میکند.»
در بند زنان زندانی سیاسی چه میگذرد؟
پخشان عزیزی و وریشه مرادی به اعدام محکوم شدند. نرگس محمدی به گفته وکیلش مصطفی نیلی بعد از عمل جراحی تومور در پایش بلافاصله به زندان منتقل شد.
عالیه مطلبزاده از زندانیان سیاسی سابق از ابتلای خود به سرطان پستان خبر داد.
حکم ۱۶ ماه حبس ژینا مدرسی گرجی فعال زنان نیز اجرا شد.
آمار اشتغال زنان هر سال در سکوت کاهش مییابد
نرخ بیکاری فارغالتحصیلان زن با ۰.۴ درصد کاهش به ۱۱.۶ درصد، نرخ بیکاری زنان با کاهش ۱.۲ درصدی به ۱۴.۲ درصد و اشتغال ناقص با ۰.۶ درصد کاهش به ۷.۳ درصد رسیده است. ایران از این حیث یکی از پایینترین نرخهای مشارکت اقتصادی زنان را در جهان و حتی در خاورمیانه دارد.
یک بررسی انجام شده به قلم علیرضا کدیور، با عنوان «اشتغالِ ناچیزِ زنان مساله فراموششدۀ ایران» منتشر شده در مجله تحلیلی دقیقه در خرداد ۱۴۰۳ ما را به این واقعیت میرساند که «رشد سالانه نسبت اشتغال به جمعیت زنان در سی سال گذشته نشان میدهد، ایران در یک وضعیت خوشبینانه و در صورت حفظ یک روند رشد مستمر، میتواند سالانه به طور متوسط حدود ۱% به نسبت اشتغال زنان خود اضافه کند. با این حساب، ایران برای طی این فاصله ۱۲% تا ۴۰% چیزی نزدیک به ۲۸ سال زمان نیاز دارد.»
پیروزیهای زنان ورزشکار
سارینا غفاری و مهدیسا حمیدنژاد در مسابقات سنگنوردی نوجوانان در ماده «بولدرینگ» موفق به کسب مدال طلا و نقره شده بودند، توانستند در ماده «لید» نیز کسب این مدالها را تکرار کنند.
تیم والیبال نشسته زنان فولاد مبارکه سپاهان در جام باشگاههای آسیا و اقیانوسیه نایب قهرمان شد.
مداخله حرفهای در طلاق
رییس سازمان بهزیستی کشور ضمن بیان اینکه مداخله در طلاق به صورت حرفهای میتواند موجب کاهش آسیبهای اجتماعی شود.
زنان دارای معلولیت و سرپرست خانوار
رئیس سازمان بهزیستی با بیان اینکه هم اکنون ۵۹۲ هزار زن دارای معلولیت تحت پوشش بهزیستی داریم گفت: ۴۰۰ هزار نفرشان جز افرادی هستند که قابل توجهاند، ۳۰۰ هزار آنها معلولیت شدید و خیلی شدید و ۲۰۰ هزار نفر نیز زیر سی سال هستند که نیاز به خدمات ویژه دارند.
کانال علمی مطالعات زنان
۱ آذر ۱۴۰۳