آزادی بیان در هفتهای که گذشت(۵ تا ۱۱ بهمن ۱۴۰۳)
آزادی اندیشه و بیان و نشر بدون استثنا حق همگان است و نباید هیچکس را از آن محروم کرد. در هفتهای که گذشت شماری از شهروندان بازداشتی در نقاط مختلف کشور ازجمله ایوب غیبیپور، فریبرز سبقتاللهی، اشکان و رامین محمدی، فرشید کاظمی، رضا کریمنژاد و بسیاری دیگر با وجود گذشت مدتها از زمان بازداشت همچنان بلاتکلیف در حبس به سر بردند…
***
بند اول منشور کانون نویسندگان ایران:
آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد
جمعه ۵ بهمن
ــ امجد امینی (پدر مهسا امینی) در پی اعتراض به احکام اعدام با تشکیل پروندهی قضایی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» روبهرو شد.
ــ جلسهی بازیرسی شماری از فعالان مدنی آذربایجانی (یووروش مهرعلیبیگلو، آراز ابراهیمنژاد، داود شیری، مهرداد قادری، حامد یگانهپور، محمدرضا موحد، امیرحسین آقایی، علی بابایی، جواد سودبر، مرتضی نورمحمدی، حسین آزادی و ابراهیم عوضزاده) به اتهام «عضویت در گروه غیرقانونی به قصد مقابله با نظام» و «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم» در دادسرای انقلاب تبریز برگزار شد.
ــ گزارشگر ویژهی سازمان ملل در امور مدافعان حقوق بشر با ارسال نامهای دربارهی اخراج و محکومیتهای پیدرپی سه فعال صنفی معلمان و مدافع حقوق کارگر (جعفر ابراهیمی، رسول بداقی و محمد حبیبی) از دولت ایران توضیح خواست.
ــ فرانک رفیعی و رفیق کریمی، فعالان مدنی و کارگری سنندج، به ادارهی اطلاعات این شهر احضار و بازجویی شدند.
ــ نجف ابوعلی، شهروند اصفهان، که به اتهام «نشر اکاذیب و انتشار آثار مبتذل» به ۵ ماه حبس محکوم شده است به زندان دستگرد منتقل شد.
ــ هیمن ابراهیمحمزه، اهل بوکان، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۳ ماه حبس محکوم شده است بازداشت و به زندان این شهر منتقل شد.
شنبه ۶ بهمن
ــ اژدر پیریسارمانلو، روزنامهنگار، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به مقامات و مأموران» در دادگاه انقلاب کرج به یک سال حبس تعزیری و مجازاتهای تکمیلی محکوم شد.
ــ جلسهی بازپرسی امید فراغت، روزنامهنگار ساکن کرج، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادسرای اوین برگزار شد.
ــ فرمانده انتظامی شهرستان رودسر خبر داد که یک شهروند (بدون ذکر هویت) به اتهام «تشویش اذهان عمومی»، به دلیل اظهارنظر درباره کشتهشدن قضات دیوان عالی کشور (علی رازینی و محمد مقیسه) در فضای مجازی، بازداشت و برای او پروندهی قضایی تشکیل شده است.
ــ دو فعال مدنی آذربایجانی، وحید ابهری و عسکر فولادزاده، به ادارهی اطلاعات شهر تبریز احضار شدند.
یکشنبه ۷ بهمن
ــ سکینه (سیمین) اسودی، شاعر نابینای اهل اسلامشهر، برای دفاع از اتهام «تشویش اذهان عمومی» از طریق انتشار مطالبی در فضای مجازی به دادسرای این شهر احضار شد.
ــ خشایار سفیدی، دانشجوی اخراجی محبوس در زندان اوین، در اعتراض به حکم اعدام دو همبندی خود (بهروز احسانی مهدی حسنی) اعتصاب غذا کرد.
ــ بهزاد باغانی، فعال مدنی ساکن سبزوار، با احضار به دادسرای انقلاب این شهر به «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» متهم شد.
دوشنبه ۸ بهمن
ــ فاطمه و محمدحسین سپهری، زندانیان سیاسی محبوس در زندان وکیلآباد مشهد، به دلیل نگارش نامهای از داخل زندان با پروندهای تازه به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» روبهرو شدند.
ــ بابک پاکنیا، وکیل دادگستری، به دلیل نحوهی اطلاعرسانی درباره پروندهی موکل خود در جریان اعتراضات سال ۱۴۰۱، به دادسرای انتظامی کانون وکلای مرکز احضار شد.
ــ على اللهویسى، ساکن سنندج، در پی اعتصاب عمومی بازاریان در اعتراض به احکام اعدام وریشه مرادی و پخشان عزیزی، به ادارهی اطلاعات این شهر احضار و بازجویی شد.
سهشنبه ۹ بهمن
ــ درخواست آزادی مشروط نسرین حسنی، روزنامهنگار محبوس در زندان بجنورد، تأیید نشد.
ــ صادق زیباکلام، استاد دانشگاه، به دلیل نوشتن مطلبی در شبکههای اجتماعی با اعلام جرم دادستانی تهران روبهرو شد.
ــ زندانیان ۳۴ زندان کشور در پنجاهوسومین هفتهی کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»، ضمن اعتصاب غذای دستهجمعی، اعلام کردند: «باشد که صدای ما از پشت دیوارهای ستبر زندان با صدای زنان و مردان و جوانان ایران پیوند بخورد و سهمی در دفاع از حقوق بشر و برچیدن طنابهای دار داشته باشیم».
ــ روحالله خسروی، زندانی سیاسی محبوس در زندان سپیدار اهواز به دلیل انتشار یک فایل صوتی برای تنبیه به سلول انفرادی منتقل شد.
چهارشنبه ۱۰ بهمن
ــ حکم ۱۰ سال حبس و مجازاتهای تکمیلی برای رضا ولیزاده، روزنامهنگار محبوس در زندان اوین، در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عیناً تأیید شد.
ــ مهدی حسنی و بهروز احسانی، زندانیان سیاسی که حکم اعدام آنها با پذیرش اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور متوقف شده است، همچنان در سلول انفرادی زندان قزلحصار کرج به سر میبرند.
ــ جواد حسینینژاد، زندانی سیاسی محبوس در زندان وکیلآباد مشهد، در دادگاه انقلاب این شهر به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۸ ماه حبس محکوم شد.
پنجشنبه ۱۱ بهمن
ــ سهیلا گلستانی، بازیگر فیلم «دانهی انجیر معابد»، که بهعنوان یکی از اعضای هیئت داوران بخش رقابتی جشنوارهی رُتردام هلند معرفی شده بود، با ادامهی ممنوعالخروجی از حضور در این جشنواره بازماند.
ــ ماشاءاله کرمی (پدر محمدمهدی کرمی، معترض اعدامشده) در دادگاه تجدیدنظر استان البرز به یک سال حبس محکوم شد.
ــ حافظ فروحی، زندانی سیاسی در چهارمین روز اعتصاب غذای خود در اعتراض به «روند ناعادلانه و مغایر با قوانین» در رسیدگی به پروندهها، به دلیل افت فشار و قند خون به بهداری زندان لاکان رشت منتقل شد.
در هفتهای که گذشت
ــ حامد قرهاوغلانی (فعال سیاسی در زندان ارومیه) در اعتراض به مخالفت با مرخصی درمانیاش، و مختار ابراهیمی (فعال مدنی در زندان مراغه) در اعتراض به بیاعتنایی دادستان به خواستههایش، دومین هفتهی اعتصاب غذا را سپری کردند.
ــ شماری از زندانیان سیاسی از جمله راحله راحمیپور، بهفر لالهزاری و عباس واحدیانشاهرودی با وجود نیاز به درمان تخصصی پزشکی همچنان از اعزام به مراکز درمانی خارج از زندان محروم ماندند.
ــ شماری از شهروندان بازداشتی در نقاط مختلف کشور ازجمله ایوب غیبیپور، فریبرز سبقتاللهی، اشکان و رامین محمدی، فرشید کاظمی، رضا کریمنژاد، مازیار نکویی، هومن الماسی، نسیم اسلامزهی، معصومه عسکری، امان جلالنژاد، مهدی معمار، آرین شیربیشه، مسعود وظیفه، صمد حیدری، رضا سلیمی، زهرا شریفکاظمی، طارق کعبی، افشین حسینپناهی، رضا کامرانی، ستار بابایی، آتیلا عبدی، ادریس عبداللهی و ذکریا فیروزبخت،با وجود گذشت مدتها از زمان بازداشت همچنان بلاتکلیف در حبس به سر بردند.
۱۴ بهمن ۱۴۰۳