روز توانخواهان؛ هشدار به حاکمیت ایران
سازمان ملل متحد سوم دسامبر را روز توانخواهان نامیده است. جمهوری اسلامی نه تنها در مناسب سازی برای توانخواهان عاجز است بلکه در اعتراضات اخیر صدها نفر را به جمع توانخواهان افزود….
اسکندر آبادی
جنبش اعتراضی مردم ایران علیه حاکمیت وارد سومین ماه خود شده است. نیروهای امنیتی برای سرکوب اعتراضها از شلیک هدفمند به چشمان خیزشگران هم کمک میگیرند.
غزل رنجکش ۲۱ ساله جزو بیش از ۶۰۰ معترضی است که در خیزش سراسری اخیر چشم خود را از دست دادهاند. او در سایت اینستاگرامش مینویسد: «آخرین تصویری که چشم راست من ثبت کرد، لبخند کسی بود که به من شلیک کرد».
تا کنون صدها تن بر اثر این شلیکها نابینا یا کمبینا شدهاند که در میان ایشان دهها کودک را برآورد کردهاند.
در روز ۴ آذر ۱۴۰ چشمپزشک در نامه ای به محمود جباروند رئیس انجمن چشمپزشکی ایران، نگرانی خود را درباره شلیک هدفمند به چشمان اعتراضکنندگان اظهار کردند: «در اعتراضهای اخیر تعداد زیادی بر اثر اصابت ساچمه و پینتبال و امثال آن متأسفانه در بسیاری از موارد بینایی یک یا هردو چشم را از دست دادهاند. لازم است در مورد تبعات جبرانناپذیر این گونه آسیبهای شدید چشمی، هشدارهای ضروری داده شود».
پیشتر ۲۳۰ چشمپزشک هشدار مشابهی به آن انجمن نوشته بودند. روزنامه نیویورکتایمز به نقل از دست اندرکاران سه بیمارستان در تهران و کردستان از آسیب شدید به چشمان بیش از ۵۸۰ نفر خبر داده است.
انجمن همیاری نابینایان و کمبینایان فارسی زبان در برونمرز (VIBS) ضمن محکوم ساختن این عملیات از انجمنهای مشابه جهانی خواسته است، در این باره به مسؤولان حاکمیت ایران هشدار دهند.
“حاکمیت ایران دست از معلولسازی بردارد”
شبنم همتیان، عضو هیأت تحریریه انجمن نابینایان و کمبینایان یادشده به دویچه وله گفت: «ما خرسند خواهیم بود اگر حاکمیت ایران دست از معلولسازی بردارد چون انتظار نداریم اینها کاری برای بهترسازی وضعیت معلولان انجام دهند. در کشوری که طبق قانون مجازات اسلامی برای دزدی، بریدن دست منظور شده، معلولسازی امری نهادینه است. در چنین شرایطی سخن از بهترسازی وضعیت معلولان و بزرگداشت روز توانخواهان خندهدار است».
محسن مریانیُ سرپرست انجمن نابینایان و کمبینایان فارسی زبان در برونمرز به یک جشن فرمایشی اشاره کرد که امروز از سوی سازمان رفاه در ایران برگزار شده است: «جشن برگزار میکنند اما به نابینایان اجازه نمیدهند حتا ساعت با خود همراه داشته باشند، چه رسد به تلفن همراه یا ضبط صوت و اینها. چرا؟ چون بسیاری از کنشگران امور نابینایی از انجمنهای فرمایشی حکومتی کنارهگیری کردهاند. بیشک دولتیها میترسند که در آن جشن چیزی در این رابطه گفته یا مشکلی مطرح شود».
مریانی اظهار امیدواری کرد که جامعه معلولان در برابر معلولسازی و حمله به نهادهای همیاری توانخواهان ساکت نمانند و اینگونه، روز توانخواهان را گرامی بدارند.
۱۲ آذر ۱۴۰۱