هفتم آیدا رستمی در گرگان، سرودخوانی دانشآموزان در چابهار
از کامیاران، سنندج و سقز تصاویر و ویدئوهایی که از بستن بخشی از مغازهها و بازار حکایت دارد، منتشر شده است. ظهر سهشنبه ۲۹ آذر گروه به نسبت پرشماری از شهروندان در امامزاده عبدالله گرگان بر مزار آیدا رستمی تجمع کردند و شعار دادند: «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» و «هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم»..سناریوهای حکومتی دلیل کشتهشدن آیدا رستمی، را ابتدا «تصادف» و سپس «سقوط از پل هوایی» عنوان کردند، اما مردم با شعار «آیدای ما رو بردن، جنازهاش رو آوردن» بر کشتهشدن او بهدست نیروهای سرکوبگر تاکید کردند…
در گرگان مراسم هفتم آیدا رستمی، پزشک عمومیای که در تهران ناپدید شد و در ۲۲ آذر جسد او را به خانوادهاش تحویل دادند، به صحنه اعتراض تبدیل شد.
در چند دانشگاه هم دانشجویان با شعار نویسی یا پرفورمنس به اعتراض ادامه دادند.
در چند شهر هم بخشی از بازار و مغازهها بسته ماند.
آیدا رستمی، پزشک بیمارستان چمران تهران بود. او ۲۱ آذر ناپدید شد و یک روز بعد پلیس تهران ادعا کرد که جسد او را که از بلندی سقوط کرده بود، پیدا کرده است. بر بنیاد گزارشهای منتشر شده آیدا رستمی به معترضان مصدوم شده کمک میکرد. «جمعیت امام علی» مرگ او را مشکوک خواند و در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «از پزشکان داوطلب جمعیت و داوطلب همیشه در صحنه در هر جایی بود که هموطنانش نیاز به کمک داشتند. علاوه بر همکاری مستمر با گروه درمان جمعیت در زلزله کرمانشاه، معاینات کودکان در محلات حاشیه و لیگ پرشین، فعالیتهای درمانی انسان دوستانه زیادی داشتند.»
پیکر این پزشک را خانوادهاش در گرگان به خاک سپردند.
ظهر سهشنبه ۲۹ آذر گروه به نسبت پرشماری از شهروندان در امامزاده عبدالله گرگان بر مزار او تجمع کردند و شعار دادند: «آیدای ما رو بردن، جنازهشو آوردن»، «این گل پرپر شده، هدیه به میهن شده» و «هیز تویی، هرزه تویی، زن آزاده منم».
اعتصاب در سقز، کامیاران و سنندج
گروههای دانشجویی، صنفی و محلهمحور در روزهای گذشته فراخوانهای جداگانه و مشترکی برای اعتصاب و اعتراض در روزهای ۲۸ تا ۳۰ آذر منتشر کرده بودند. فضای امنیتی در شهرها شدید بود. کسبه را به مسدود کردن حساب بانکی یا لغو مجوز و پلمب مغازه در صورت اعتصابی تهدید کرده بودند. ارعاب و تهدید، دامنه بستن مغازهها را کاهش داد.
در دومین روز از اعتراضات سه روزه در آذر ماه تنها از کامیاران، سنندج و سقز تصاویر و ویدئوهایی که از بستن بخشی از مغازهها و بازار حکایت داشت، منتشر شد. در سنندج مغازههای شهرک صنعتی بسته بودند. در کامیاران بخشی از مغازهها و بازار و در سقز به روایت راویان ویدئوهای منتشر شده بیشتر مغازهها و بازار.
چند گروه دانشجویی پیشتر در بیانیههایی گفته بودند که طی روزهای ۲۸ تا ۳۰ آذر اعتصاب خواهند کرد. شوراهای صنفی دانشجویان روز ۲۹ آذر یک ویدئو از یک دانشگاه در رشت را منتشر کرد که نشان میداد مدرس برای کلاس خالی از دانشجویان تدریس میکند.
در دانشگاه کردستان هم دانشجویان معترض طناب دار را به صورت نمادین بر یک درخت آویختند و در کنار آن کاغذهایی که بر آن نوشته شده بود: سلام بر سربداران، نوید، محسن، مجید و یاران. در تصاویر منتشر شده از دانشگاه کردستان که در هفتههای گذشته هدف هجوم نیروهای امنیتی و لباس شخصی قرار گرفت، شعار زن، زندگی، آزادی و نام چند تن از کشته شدگان نیز به چشم میخورد.
در تهران هم دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و رزیدنتهای بیمارستان رسول اکرم در اعتراض به معوقات مزدی، دستمزد پایین و تبعیض برای دومین روز پیاپی تحصن کردند. دانشجویان و رزیدنتها که از روز گذشته گفته بودند تا زمانی که مطالباتشان پاسخ داده نشود به اعتراض ادامه میدهند، امروز شعار دادند:
ننگ ما ننگ ما وزیر بهداشت ما
هر یه نفر تعلیق شه هزار نفر پشتشه
تا حق ما دست شماس بیمارستان روی هواس
کار مریض رو دوش ماست، بخور بخور مال شماست
ما توی بخش پیش مریض، شما نشستین پشت میز
دانشجویان معترض همچنین خواستار کنارهگیری رئیس دانشگاه و استعفاء وزیر بهداشت شدند.
دو ویدئو نیز از اعتراض دانشآموزان در چابهار و سقز منتشر شد. در چابهار دختران دانشآموز بدون مقنعه یک سرود را همخوانی میکنند.
در سقز هم دانشآموزان حداقل یک مدرسه از حضور در کلاس درس خودداری کردند. مدرسهها در بسیاری از شهرهای ایران به دلیل آلودگی شدید هوا غیرحضوری اعلام شده است.
در شبانه روز ۲۸ آذر هم چند شهر ایران صحنه اعتراض بود.
اعتراضات به قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی از ۲۶ شهریور آغاز شد. بر اساس گزارش نهادهای حقوق بشری، نیروهای امنیتی بالغ بر ۱۸ هزار نفر را بازداشت کرده و نزدیک به ۵۰۰ نفر را کشتهاند./ زمانه
۲۹ آذر