واکنشهای گسترده جهانی به منع کار زنان در نهادهای غیردولتی از سوی طالبان
منع کار زنان در نهادهای داخلی و خارجی توسط طالبان در افغانستان با واکنشهای گسترده جهانی مواجه شده است و سازمان ملل اعلام کرد که این کار طالبان روند کمکرسانی به ۲۸ میلیون نفر را تضعیف میکند….
کشورهایهای فرانسه، آمریکا، آسترالیا، آلمان، کانادا، ناروی(نروژ) همچنان اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد در مورد اقدام جدید طالبان در مورد منع کار زنان افغانستانی واکنشهای شدید نشان دادند و آن را محکوم کردند.
سازمان ملل متحد، یکشنبه ۲۵ دسامبر/پنجم دی ماه، با نشر اعلامیهای نوشت که توقف کار زنان در سازمانهای محلی و بینالمللی در افغانستان، روند ارائه کمکهای بشردوستانه و حیاتی به ۲۸ میلیون نفر نیازمند در این کشور را تضعیف خواهد کرد.
در این اعلامیه تاکید شده که ارائه مؤثر کمکهای بشردوستانه در افغانستان منوط به حضور امن و بدون مانع امدادگران به ویژه زنان است.
دیوید مارتینون، سفیر فرانسه برای افغانستان، با ابراز تأسف در توییتی نوشت که زنان افغانستان دیگر حق کار در سازمانهای غیردولتی را ندارند. او این کار را مرحله جدید سرکوب زنان افغانستانی توسط طالبان خوانده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در توییتی نوشت که زنان در عملیات بشردوستانه در سراسر جهان نقش اساسی دارند و تصمیم اخیر طالبان میتواند برای مردم افغانستان ویرانگر باشد.
کارن دیکر، کاردار سفارت آمریکا برای افغانستان، در توییتی نوشت: «من به عنوان نماینده بزرگترین اهدا کننده کمکهای بشردوستانه برای افغانستان احساس دارم و به خود این حق را میدهم و آنرا توضیحات میدهم ، که طالبان چگونه قصد دارند تا از گرسنگی زنان و اطفال جلوگیری کنند ، البته در شرایط که زنان اجازه توزیع کمک را به سایر زنان و اطفال دیگر نداشته باشند. این تصمیم قاری دین محمد حنیف(سرپرست وزارت اقتصاد طالبان) است. من وی را مسئول میدانم.»
از سوی دیگر، شماری از کاربران افغانستانی در شبکههای اجتماعی نیز در رابطه به منع کار زنان در نهادهای غیردولتی توسط طالبان واکنشهای شدید نشان دادند.
داوود ناجی، فعال سیاسی افغانستان در توییتی نوشت: «شعار زنان از اول روشن بود “نان، کار، آزادی” پس خواسته زنان را صرفا به حق تحصیل محدود نکنیم. طالب با “هویتزن” مشکل دارد، آنرا تنهابه “آموزش زن” محدود نکنیم. تقلیل دادن حق زن فقط به “حقآموزش” کار لابیگران طالبان است. زنان باید به “تمام حقوق انسانی”خود برسند.»
گفتنی است که وزارت اقتصاد طالبان روز گذشته با نشر نامهای رسمی، کار زنان در مؤسسات غیردولتی(داخلی و خارجی) را منع کرد. با وجود که میزان فقر در افغانستان افزایش یافته و نیمی از جمعیت افغانستان با گرسنگی مواجه است و این مؤسسات روند کمکرسانی به افراد نیازمند را پیش میبرند. گروه طالبان پیش از این کار زنان در ادارات دولتی را منع کرده بود.
با وجود واکنشهای گسترده جهانی، اقدامهای طالبان مبنی به محدود کردن حقوق و آزادی زنان در افغانستان افزایش یافته است. طالبان به تازگی دروازه دانشگاههای دولتی و خصوصی افغانستان را به روی دختران بسته کردند. وزارت تحصیلات عالی طالبان اعلام کرد که دانشگاهها «فوراً» باید این حکم را عملی کنند و پس از اعمال ممنوعیت، به این وزارت اطلاع دهند.
اما نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد(یوناما) در کابل، در واکنش به ممنوعیت حضور زنان در دانشگاهها واکنش نشان داد و از طالبان خواست که فوراً از این تصمیم خود منصرف شوند.
یوناما تاکید کرد جلوگیری از مشارکت معنادار نیمی از جمعیت در جامعه و اقتصاد، تأثیر مخربی بر تمام کشور خواهد داشت. افغانستان را در معرض انزوای بیشتر بین المللی، مشکلات اقتصادی و معضلات دیگر قرار خواهد داد که میلیونها تن را برای سالهای آینده تحت تاثیر قرار خواهد داد.-/رادیو فرانسه
۴ دی