امروز:   اردیبهشت ۲۲, ۱۴۰۴    
ما زنان در شبکه های اجتماعی
می 2025
د س چ پ ج ش ی
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
آخرین نوشته ها

دادگاه‌های مجازی، زندان‌های حقیقی

کمیته پیگیری بازداشت‌شدگان در دو ماه گذشته گزارشات متعددی در مورد برگزاری دادگاه‌های آنلاین برای دستگیرشدگان دریافت کرده. امیرمحمد جلالی، بیتا حقانی نسیمی، صالح زمانیه و ماکان داوری از جمله بازداشت‌شدگانی هستند که به‌صورت آنلاین محاکمه شدند. اخبار رسیده نشان می‌دهد که دستگیرشدگان در اکثر موارد بدون داشتن وکیل مورد محاکمه قرار گرفته‌اند و در جلسه آنلاین، تنها متهم و قاضی حضور داشته‌‎اند…

***

بنابر اعلام‌ منابع رسمی در طی بیش از صد روز گذشته از شروع اعتراضات، دستکم بیست هزار نفر در سراسر ایران دستگیر شده‌‎اند و اخبار مختلفی که در رسانه‏‌ها، شبکه‏‌های اجتماعی و یا توسط گروه‏‌های حقوق بشری منتشر می‌‏شود نشان می‌دهند که برگزاری دادگاه‏‌های رسیدگی به اتهامات بازداشت‌‏شدگان نیز به سرعت ادامه دارد.

کمیته پیگیری در دو ماه گذشته گزارشات متعددی در مورد برگزاری دادگاه‌های آنلاین برای دستگیرشدگان دریافت کرده است.

در یک مورد فرد بازداشت شده که هم‌اکنون در زندان تهران بزرگ نگهداری می‌شود به خانواده‌اش گفته که محاکمه‏‌اش به صورت ویدیوکال برگزار شده و در طی محاکمه جملاتی روی مانیتور تایپ می‌شد و او ناچار بوده که همان‌ جملات را تکرار کند. این فرد گفته است که تعداد زیادی از دستگیرشدگان در زندان تهران بزرگ، محاکمه‏‌شان به صورت آنلاین برگزار شده و در روز محاکمه‌ی او نیز حداقل سیزده نفر دیگر به شکل مشابه محاکمه شدند.

همچنین اخباری که در مورد امیرمحمد جلالی که در روزهای ابتدایی اعتراضات در گوهردشت دستگیر شد، منتشر شده نیز حاکی از آن است که دادگاه او نیز در تاریخ ۱۹ آبان به صورت آنلاین برگزار شده است. دادگاهی سه دقیقه‌‏ای که او تنها سی ثانیه فرصت دفاع از خود را داشته و در نهایت به سه سال حبس در زندان تبریز و دو سال تبعید به کرمان محکوم شده است.

به گفته منابع نزدیک به بیتا حقانی نسیمی، بلاگر و دانشجوی بیست و دو ساله که از ۲۶ مهرماه دستگیرشده و هم‌اکنون در زندان قائم‌شهر نگهداری می‌شود، برای او نیز تاکنون حداقل یک جلسه دادگاه آنلاین تشکیل شده است.

همچنین دادگاه صالح زمانیه، طبیعت‌گرد و از لیدرهای گروه‌های گیاهخواری در یزد نیز حدود یکماه پیش بصورت آنلاین برگزار شده است.

درحالی که پیش‎تر به دستگیرشدگان گفته می‎شد که دادگاه‏‌های آنلاین بیشتر برای رسیدگی به پرونده‏‌های با اتهامات سبک برگزار می‎شود، اما در رشت دادگاه «ماکان داوری» که در دو پرونده جداگانه با اتهامات «عضویت در گروه یا جمعیت به قصد برهم زدن امنیت ملی» و «محاربه» مواجه شده است، در تاریخ سوم دی‎ماه بصورت آنلاین در شعبه سه دادگاه انقلاب این شهر برگزار شد.

برگزاری دادگاه‌های آنلاین در ایران همزمان با شیوع ویروس کرونا در آذرماه ۹۹ با رونمایی از سامانه «عدالت همراه» کلید خورد. یک وکیل در گفتگویی با کمیته می‌گوید:«در جلسات دادگاهی آنلاین معمولا یا وکیل به شعبه مراجعه می‌کند و از آنجا در دادگاه شرکت می‌‏کند یا از محل استقرار شخصی‌اش به جلسه وصل می‎شود.» او همچنین می‎گوید هنوز در تهران و در دادگاه‌های انقلاب تهران موردی از برگزاری دادگاه آنلاین را ندیده و نشنیده است.

گزارش‎ها و اخباری که در مورد دادگاه‏‌های آنلاین به کمیته رسیده است، حاکی است که زمان این دادگاه‌ها بسیار کوتاه بوده بطوریکه متهم فرصت کافی برای دفاع از خود را ندارد. همچنین با توجه به اینکه وکلای متهمان (با فرض اینکه اساسا وکیلی داشته باشند) اجازه ملاقات با آنان را در زندان‌‏ها ندارند، حضور در دادگاه (در صورتی که اجازه آن داده شود) تنها فرصتی است که وکیل می‌‏تواند با موکلش دیدار و گفتگو  داشته باشد که آنلاین بودن دادگاه، این امکان را نیز از متهمان گرفته است. هرچند که اخبار رسیده نشان می‎دهد که دستگیرشدگان در اکثر موارد بدون داشتن وکیل مورد محاکمه قرار گرفته‌اند و در جلسه آنلاین، تنها متهم و قاضی حضور داشته‌‎اند.

@Followupiran

 

۱۰ دی ۱۴۰۱

نظرات بسته است

جستجو
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
آرشیو مطالب قدیمی