واکنشها به “عفو” گروهی از معترضان بازداشتی؛ برای کدام جرم؟
شماری از معترضان بازداشتی آزاد شدند. جان بسیاری اما همچنان در خطر است. واکنشها به این “عفو” عمومی به شدت انتقادآمیز است. منتقدان میگویند “اعتراض جرم نیست که حالا عفو بدهید”….
پس از اعلام “عفو” گروهی از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری چند ماه اخیر در ایران از سوی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، برخی آنرا “عقبنشینی” حکومت در برابر مخالفان و متاثر از حمایتهای بینالمللی از معترضان دانستند. در مقابل مقامها و عوامل حکومت سعی کردند آن را نشانه “اقتدار نظام” در آستانه سالگرد انقلاب اسلامی جلوه دهند.
با این حال آزادی هر معترض و هر زندانی عقیدتی، به هر دلیلی که باشد، مایه خوشحالی بسیاری خانوادهها و جامعه مدنی شده است.
غزل عبداللهی، روزنامه نگار و عکاس در توییترش از آزادی عالیه مطلبزاده، مادرش نوشته که بیش از ۸۵۰ روز در زندان بسر برد. او از آزادی چند زندانی دیگر، از جمله صبا کرد افشاری، فعال مدنی و از مخالفان حجاب اجبای، فریبا اسدی، فعال مدنی، هستی امیری، فرنگیس مظلوم و عسل محمدی خبر داده است.
فرنگیس مظلوم، مادر سهیل عربی زندانی سیاسی عقیدتی، از جمله ۱۴ نفری است که در بیانیهای خواهان استعفای علی خامنهای شده بودند.هستی امیری دانشجوی رشته حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و عضو انجمن آزاداندیش این دانشگاه است که مرداد امسال برای اجرای حکم یک سال زندان در منزل خود بازداشت شد. اتهام او شرکت در مراسم روز جهانی زن و مخالفت با مجازات اعدام بوده است.عسل محمدی دانشجوی داروسازی و فعال کارگری از تیرماه سال گذشته به زندان اوین افتاد.
غزل عبداللهی همچنین از آزادی امیر چمنی، فعال کارگری پس از حدود ۱۰۰ روز خبر داده است. او آبان امسال و در جریان اعتراضات سراسری بازداشت شد. این فعال کارگری به زندان تبریز منتقل شده بود. او پیش از این نیز بارها به دلیل فعالیتهای حقوق بشری به زندان افتاده بود.
روزنامه شرق نیز امروز، چهارشنبه ۱۹ بهمن، نوشت نگین باقری، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان و احسان پیربرناش آزاد شدند. نگین باقری به قید وثیقه یک میلیاردی آزاد شد. قوه قضاییه به او اتهام “اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور” را زده بود. احسان پیربرناش، طنزنویس در زندان قائمشهر دوره حبس خود را میگذراند. در شبکههای اجتماعی ویدیویی از لحظه آزادی او و اولین دیدارش با همسر و پسرش منتشر شده است.
جانهای بسیاری در خطر است
آزادی بخشی از زندانیان البته با قید و شرطهای حکومت همراه است و همین به نگرانی از وضع آنهایی که آزاد نشدهاند به مراتب افزوده. معترضان بسیاری هنوز زیر حکم اعدام هستند. جان افرادی مانند توماج صالحی، رپر مشهور و چهره محبوب معترضان و بسیاری از مخالفان دیگر همچنان در خطر است. آنها در زندانها مورد شکنجههای وحشیانه قرار گرفته و میگیرند تا بر ضد خود “اعتراف” کنند.
اکانت توییتر رسمی “توماج صالحی” از نامهای خبر داده که برای آزادی او نوشته شده که قرار است به دست سیاستمداران و نمایندگان پارلمان کشورهای دیگر برای امضا برسد و در نهایت برای اقدام به مجامع بین المللی فرستاده شود. در این پیام نوشته شده: «به کمک همه شما بخصوص هموطنان خارج از ایران نیازمندیم.»
تعداد زیاد دیگری هم در زندانهای هستند که یا کاملا گمناماند یا شهرتی ندارند که مجامع بینالمللی حامیشان باشند. شبکه حقوق بشر کردستان نیز از اعتصاب غذای میلاد کریمی و محسن بشیری، دو فعال کرد خبر داده که هفته گذشته و پس از اعلام اعتصاب غذا به سلول انفرادی در زندان مرکزی ارومیه منتقل شدند.
محمد حبیبی، سخنگوی کانون صنفی معلمان تهران، به همراه رسول بداقی، جعفر ابراهیمی و جمعی دیگر از فعالان صنفی در فاصله یک روز مانده به تجمع سراسری معلمان به مناسبت روز معلم بازداشت شدند.
رمضان شریف سخنگوی سپاه پاسداران به ایلنا گفته است که آزادی شامل حال کسانی میشود که « آسیبی به اموال عمومی یا خصوصی نزدند، شاکی و همینطور وابستگی به سرویسهای بیگانه ندارند». به عبارتی برای نگهداشتن زندانیان سر موضع در زندانها و یا اجرای احکام سنگین برای آنها کافی است اتهام “وابستگی به سرویسهای بیگانه” را در پرونده این زندانیان وارد کنند؛ اتهامی که تاکنون حکم اعدام هم برای آن صادر شده است.
“عفو” احتمالا شامل حال “سلبریتیها” نیز نمیشود. یعنی هنرمندان، ورزشکاران یا چهرههای موثر که به حمایت از معترضان برخاستند و به زندان افتادهاند، همچنان مورد غضب رهبر و دستگاه قضاییاند.
او اشارهای به این نکرده که صدها نفر از این “فرزندان” تا به حال کور شده یا یک چشم خود را از دست دادهاند، به آنها تجاوز شده است، و کشته شدهاند.
چند ده هزار نفر از اعتراضکنندگان در زندانند؟
سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرده است که این عفو شامل چندهزار معترض میشود که در اعتراضات سراسری دستگیر شدهاند. کاربران بسیاری در شبکههای اجتماعی این پرسش را مطرح کردهاند که “مگر چند ده هزار نفر بازداشت شدهاند که حال هزاران نفر از آنها آزاد میشوند؟
۲۰ بهمن