یازدهم فوریه، روز بینالمللی زنان و دختران در علم
هشتمین مجمع روز جهانی زنان و دختران در علم در ۱۰ فوریه ۲۰۲۳ در مقر سازمان ملل متحد در شهر نیویورک برگزار شد. گرامیداشت این روز برای قرار دادن علم، فناوری و نوآوری در قلب برنامههای توسعه پایدار، در جهتِ پیوند با متخصصان، جوانان و به خصوص با تمرکز ویژه بر متخصصان زن در گفتگوها و مباحث است…./
✍برگردان: مریم بهادری
مسئول کمیسیون آموزش جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان
🟢نوآوری کنید، نشان دهید، بالا ببرید، به پیشروید و حفظ کنید
🟢جلو بردن همه برای توسعه پایدار و عادلانه
“همهی ما میتوانیم نقش خود را برای شکوفا کردن استعدادهای بکر و عظیم جهان خود انجامدهیم. این مهم را با پر کردن کلاسهای درس، آزمایشگاهها و اتاقهای هیئت مدیره با دانشمندان زن شروع کنیم.
آنتونیو گوترش؛ دبیر کل سازمان ملل”
🔰هشتمین مجمع روز جهانی زنان و دختران در علم در ۱۰ فوریه ۲۰۲۳ در مقر سازمان ملل متحد در شهر نیویورک برگزار شد. گرامیداشت این روز برای قرار دادن علم، فناوری و نوآوری در قلب برنامههای توسعه پایدار، در جهتِ پیوند با متخصصان، جوانان و به خصوص با تمرکز ویژه بر متخصصان زن در گفتگوها و مباحث است.
📌آیا می دانستید معمولاً به زنان، کمک هزینههای تحقیقاتی کمتری نسبت به همکاران مردشان داده میشود و در حالی که آنها ۳۳/۳درصد از کل محققان را در جهان تشکیل میدهند، به طور متوسط تنها ۱۲درصد از اعضای آکادمیهای علوم ملی در کشورهایر مختلف، زن هستند؟
📌آیا میدانستید در زمینههای پیشرفتهای مانند هوش مصنوعی، از هر پنج فرد حرفهای در اینزمینه تنها یک نفر زن است؟
📌آیا میدانستید زنان تنها ۲۸درصد از فارغالتحصیلان مهندسی و ۴۰درصد از فارغالتحصیلان علوم کامپیوتر و انفورماتیک را تشکیل میدهند؟
📌آیا میدانستید پژوهشگران زن مشاغل کوتاهمدت و کمدرآمدتری نسبت به مردان دارند و کار تحقیقی آنها در مجلات معتبر کمتر ارائه می شود و اغلب خوانندگان از نام آنها عبور میکنند؟
🌱همانطور که میدانید در طول دهههای گذشته، جامعه جهانی تلاش زیادی برای الهام بخشیدن به زنان و دختران و مشارکت دادنِ آنها در علم انجام داده است. با این حال، زنان و دختران همچنان از مشارکت کامل در علم محروم هستند.
🌱در ۱۴ مارس ۲۰۱۱ بود که کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد در پنجاه و پنجمین جلسه خود گزارشی را با نتایج توافق شده در مورد دسترسی و مشارکت زنان و دختران در آموزش، علم و فناوری و برای ارتقای دسترسی برابر زنان به تصویب رساند. و در بیستم دسامبر ۲۰۱۳، مجمع عمومی سازمانملل متحد قطعنامهای را در مورد علم، فناوری و نوآوری برای توسعه تصویب کرد که در آن تشخیص داده شد که دسترسی و مشارکت کامل و عادلانه به علم، فناوری و نوآوری برای زنان و دختران در تمامی سنین برای دستیابی به توسعه متوازن و توانمندسازی زنان و دختران ضروری است.
🌱بنابراین، به منظور دستیابی به دسترسی و مشارکت کامل و عادلانه در علم برای زنان و دختران و دستیابی بهتر و بیشتر به منابع و توانمندسازی زنان و دختران، مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۱۱ فوریه را به عنوان روز بینالمللی زنان و دختران در علم از سال ۲۰۱۵ میلادی اعلام کرده است؛ چرا که دستیابی به توسعه متوازن بدون دسترسی و مشارکت عادلانه زنان و دختران در مقولههای علمی ممکن نیست.
🌱زنان و دختران نیمی از جمعیت جهان و بنابراین نیمی از پتانسیل آن را تشکیل میدهند. به همین منظور برخورداری از فرصتهای برابر و مشارکت عادلانه دختران و زنان در امر آموزش علاوه بر اینکه یک حق اساسی بشری است، برای دستیابی به جوامعی آکنده از صلح و در مسیر رشد با بهرهمندی از ظرفیتهای کامل انسانی به منظور توسعه، امری لازم و ضروری تلقی میشود؛ همچنین واضح است که زنان و دختران نقش مهمی در جوامع علم و فناوری دارند و مشارکت آنها باید تقویت شود.
🌱امسال، روز بینالمللی زنان و دختران در علم بر نقش زنان و دختران و علم در ارتباط با اهداف توسعه پایدار در بررسی مجمع سیاسی سطح بالا تمرکز کرد. یعنی هدف ششم (آب پاک و سیستم فاضلاب)، هدف هفتم(انرژی مقرون به صرفه و پاک)، هدف نهم (صنعت، نوآوری و زیرساخت)، هدف یازدهم (شهرها و جوامع پایدار) و هدف هفدهم (مشارکت برای رسیدن به اهداف)، ضمن پیگیریِ بحث در مورد آب که در هفتمین اجلاسیه روز بینالمللی زنان و دختران در علم با عنوان “آب ما را متحد می کند” عنوانشد و همچنین دومین کنفرانس بین المللی سطح بالا در مورد دهه بین المللی اقدام در مورد آب برای توسعه پایدار از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۸ که در دوشنبهی قبل ۶ فوریه و دومین کنفرانس اقیانوس سازمان ملل متحد و عالی آن برگزار شد. – سمپوزیوم سطح آب در لیسبون، به عنوان مشارکتی برای کنفرانس آب سازمان ملل در سال ۲۰۲۳ و دیگر مجامع سازمان ملل متحد برگزار شد.-
🌱با انجام این دستورِ کار، روز بینالمللی زنان و دختران در علم، با هدف اتصال جامعه بینالمللی به زنان و دختران در علم، تقویت پیوندهای بین علم، سیاست و جامعه برای استراتژیهای معطوف به آینده است. بنابراین اینروز بینالمللی بهترین شیوهها، استراتژیها، راهحلهای کاربردی را در پرداختن به چالشها و فرصتهای اهداف توسعه پایدار به نمایش میگذارد. همچنین برای اولین بار برنامههای این روز به طور ویژه شامل یک کارگاه علمی برای دختران نابینا و یک جلسه با حضور دانشمندان نابینا در خصوص “علم به خط بریل: دسترسی به علم” بود.
۲۳ بهمن