حذف آخرین زن رییس فدراسیون به جرم تلاش برای ژیمناستیک زنان
طرح دولت «ابراهیم رئیسی» در ورزش برای حذف زنانی که مورد تایید سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیستند، از فدراسیونهای ورزشی در آخرین روزهای اسفند ۱۴۰۱ تکمیل شد…/
نیلوفر مهرابی، شهروند خبرنگار
سوم اسفند، پس از آن که «مریم منظمی» به سفارش و تایید نهادهای امنیتی سپاه، حکم نایب رییسی زنان فدراسیون فوتبال را از «مهدی تاج»، رییس این فدراسیون تحویل گرفت، حالا «زهرا اینچه درگاهی»، رییس سابق فدراسیون ژیمناستیک به صورت کامل و با تایید نشدن از سوی نهادهای امنیتی، از ورزش ایران حذف شد.
پروژه غربالگری مدیران زن فدراسیونهای ورزشی توسط نهادهای امنیتی از سال ۱۳۹۸ آغاز شده بود ولی با حضور «حمید سجادی»، وزیر ورزش و جوانان دولت ابراهیم رئیسی، شدت، قدرت و سرعت بیشتری گرفت.
***
از سوابق زهرا اینچهدرگاهی چه میدانیم؟
زهرا اینچهدرگاهی قهرمان سابق رشته ژیمناستیک زنان ایران، مربی و مدرس مربیگری ژیمناستیک و متخصص طب فیزیکی و توانبخشی است.
او از سال ۱۳۸۰ عناوینی مانند عضویت در هیات رییسه فدراسیون ژیمناستیک و معاون زنان این فدراسیون را در کارنامهاش میدید و از تیر ۱۳۹۶ به عنوان رییس این فدراسیون انتخاب شد.
دقایقی پس از آن که اینچهدرگاهی موفق شد اکثریت آرای مجمع انتخاباتی فدراسیون ژیمناستیک را کسب کند، «محمدرضا داورزنی»، معاون وقت وزارت ورزش و جوانان که ریاست مجمع انتخاباتی فدراسیون ژیمناستیک را هم برعهده داشت، از انتخاب او حمایت کرد و این انتخابات را نمادی از «دموکراسی» و «نگاه عادلانه به زنان» در جامعه ورزش ایران دانست.
خبرگزاری «تابناک»، رسانه نزدیک به «محسن رضایی» اما بدون نام بردن از زهرا اینچه درگاهی، در تیتر خود از عنوان «یک زن» برای دادن خبر انتخاب رییس جدید فدراسیون ژیمناستیک ایران استفاده کرد. همین نشانه کوچکی بود از نارضایتی طیف اصولگرایی که حتی حضور گزینشیهای فدراسیون را برنمیتابیدند.
تنها دو سال و یک ماه بعد، زهرا اینچهدرگاهی از آنچه «سندسازیهای هدفمند» علیه خودش توسط برخی مدیران وزارت ورزش نام میبرد، خبر داد.
او مدعی شد برخی از مدیران رده بالای وزارت ورزش از حضور او به عنوان یک زن در پست ریاست فدراسیون ژیمناستیک ناراحت هستند.
پروندهسازی به جرم ورود راهاندازی ژیمناستیک زنان
زهرا اینچهدرگاهی از سال ۱۴۰۰ دیگر برای حاکمیت ایران یک مدیر صرفا ورزشی نبود. این بخش از مصاحبه او با «خبرآنلاین» در همان سال نشان میدهد که سعی کرده بود مقابل تفکر متحجری قرار بگیرد که ژیمناستیک را برای زنان ممنوع میداند.
گفته بود: «قطعا برای ما، اعزام آقایان به رقابتهای خارجی راحتتر است ولی ما ژیمناستیک را برای همه میخواهیم. زنان و مردان باید بتوانند در مسابقات بینالمللی شرکت کنند. نایب رییس فدراسیون جهانی هم برای تایید لباس دختران ما سفری به ایران داشتند و پیگیری این بخش را در دست داریم.»
پانزدهم اسفند ۱۴۰۱، «مهین فرهادیزاده»، نایب رییس زنان کمیته ملی المپیک و معاون پیشین وزارت ورزش در امور زنان گفته بود ژیمناستیک زنان در ایران مجوز نخواهد گرفت، چون نه ارزش دارد و نه پوشش و آرایش مورد نظر داوران بینالمللی را میتوان برآورده کرد.
فرهادیزاده دقیقا در سالهایی که زهرا اینچهدرگاهی تلاش میکرد ژیمناستیک زنان را در ایران راهاندازی کند، معاون «مسعود سلطانیفر»، وزیر ورزش و جوانان دولت «حسن روحانی» بود و دستور به توقف مسیر راهاندازی دوباره ژیمناستیک زنان در ایران برای حضور در رقابتهای بینالمللی را داد.
او در آخرین مصاحبهاش که کمتر از دو هفته قبل از حذف کامل زهرا اینچهدرگاهی از ژیمناستیک ایران انجام شد، ورزش ژیمناستیک برای زنان ایرانی را مغایر با «شرع اسلام» و فاقد ارزش برای راهاندازی و اعزام به رقابتهای بینالمللی دانست.
فرهادیزاده به «ایسنا» گفته بود: «لباس ژیمناستیک با این ملاحظات و شرایط فرهنگی مجوز نمیگیرد، چون بخشی از نمره قهرمانی، مدل لباس و آرایش ورزشکار است. تنها یک رشته ژیمناستیک ریتمیک داشتند که میتوانستیم مجوز بدهیم اما هیچ ارزش قهرمانی و مدالی نداشت.»
روزنامه «گل» خرداد سال ۱۴۰۰ در گزارشی با بررسی عملکرد زهرا اینچهدرگاهی مدعی شد که او این ورزش را در مدت زمان کوتاهی متحول کرده است اما مدیران ارشد ورزشی و غیرورزشی خواهان کنار رفتن او از سمت خود هستند.
روزنامه گل از تیتر «زنها فرشتهاند اما نه برای ریاست فدراسیون» برای زیر فشار قرار گرفتن زهرا اینچهدرگاهی از سوی وزارت ورزش و نهادهای بالاتر استفاده کرد.
اتهامات زهرا اینچهدرگاهی چه بود؟
پروندهسازیهای امنیتی برای زهرا اینچهدرگاهی از رسانههای حکومت آغاز شد و در نهایت به عزل یک طرفه او توسط وزارت ورزش و جوانان در سال ۱۴۰۰ رسید.
دی ۱۳۹۶، در آغاز ریاست اینچهدرگاهی در این فدراسیون، ایسنا پرونده دیگری را برای فدراسیون ژیمناستیک ایران باز کرده بود. آن زمان حضور دختر ۱۱ ساله ایرانی در رقابتهای ژیمناستیک نونهالان آسیا، محوریت حمله به این فدراسیون شد.
ایسنا خبر از «بیحجاب» بودن دختر ۱۱ ساله داد و با طرح این ادعا که چنین نمایندهای شایسته نظام و ورزش جمهوری اسلامی در خارج از کشور نیست، خواهان برخورد وزارت ورزش با فدراسیون ژیمناستیک شد.
همین خبرگزاری ۲۱ اسفند همان سال در گزارشی با عنوان «حضور تاسفبار دبیر فدراسیون ژیمناستیک در یک دوره آموزشی»، مدعی شد که «محسن سلیمانی» پیش از آغاز این کلاس آموزشی، از حضور مربی اسرائیلی آگاهی داشته است.
محمدرضا داورزنی، معاون وقت وزارت ورزش نیز دقایقی بعد با ایسنا مصاحبه کرد و گفت: «حضور نمایندههای جمهوری اسلامی حتی در سمینارهایی که نمایندهای از اسرائیل در آن حضور دارد، ممنوع است.»
وزارت ورزش یک روز بعد دستور به عزل دبیر فدراسیون ژیمناستیک داد اما زهرا اینچهدرگاهی به عنوان رییس فدراسیون ایران گفت عزل و نصب دبیرکل بر عهده رییس است، نه وزارت ورزش و جوانان.
همین ایستادگیها مقابل حاکمیت و بعد تلاش برای ورود زنان ژیمناستیککار ایرانی به رقابتهای بینالمللی باعث شدند در نهایت وزارت ورزش و جوانان در سال ۱۴۰۰ دستور به برکناری اینچهدرگاهی دهد. اما ۷۰۰ مربی و ورزشکار ژیمناستیک ایران با جمعآوری امضاهایی، خواستار ابقای او شدند؛ تلاشی که در نهایت بیفایده ماند.
چه کسی رییس فدراسیون ژیمناستیک شد؟
«من رد صلاحیت نشدم؛ یعنی کسی هیچ چیزی به من اعلام نکرده بود. امروز هم بعد از شروع مجمع، منتظر بودم که نوبت به سخنرانی من برسد. با وجودی که نام خانوادگی من با حرف الف شروع میشود اما سخنرانی از حرف ح آغاز شد. برگشتم و تخته را نگاه کردم و دیدم نام من روی تخته نیست. از دوستان پرسیدم که بگویند دلیلش چیست و آنها هم گفتند تایید صلاحیت شما هنوز نیامده است!»
این صحبتهای زهرا اینچهدرگاهی است که دیروز (چهارشنبه) ۲۴ اسفند پس از ترک زودهنگام مجمع انتخاباتی فدراسیون ژیمناستیک با خبرنگاران گفتوگو کرده بود. او به خبرنگاران با کنایه گفته بود ترجیح میدهد فرصتی به نهادهای نظارتی بدهد تا زمان بیشتری برای بررسی در مورد او داشته باشند.
در پایان انتخابات، «عابد حقدادی»، مدیرکل ورزش و جوانان که پیش از این به مجمع انتخاباتی فدراسیون ژیمناستیک تحمیل شده بود، در انتخاباتی فرمایشی به عنوان رییس جدید فدراسیون ژیمناستیک انتخاب شد.
منابع «ایرانوایر» عابد حقدادی را از درجهداران سپاه که از طریق بسیج ورزش کشور وارد ورزش ایران شده است، معرفی میکنند.
«مسعود پیرایش»، مداح نزدیک به بیت «علی خامنهای» روز پنجشنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۱ با حکم «حمید سجادی»، به عنوان سرپرست اداره کل تربیت بدنی استان مرکزی و جانشین عابد حقدادی انتخاب شد. یک روضهخوان رییس اداره کل ورزش استان مرکزی شد و یک سپاهی جای زن ژیمناستیککار سابق را در فدراسیون ایران گرفت.-/ ایران وایر
۲۶ اسفند