الهه محمدی و این ۷۳ زن
زنده باشی تو که این راز را میدانستی؛ دستکم ۵۵۰ روزنامهنگار در ۱۴کشور جهان پشت دیوارهای زندان اسیرند و ۷۲نفر این اسرا بهعلاوه الهه محمدی، زن هستند. زنانی اغلب بسیار جوان؛ خیلیشان هنوز در دهه۳۰ زندگی بهسر میبرند…
***
امیلی امرایی: دستکم ۵۵۰ روزنامهنگار در ۱۴کشور جهان پشت دیوارهای زندان اسیرند و ۷۲نفر این اسرا بهعلاوه الهه محمدی، زن هستند. زنانی اغلب بسیار جوان؛ خیلیشان هنوز در دهه۳۰ زندگی به سر میبرند.
یکیشان الهه محمدی است، محبوس در زندان قرچک، کنار همان زنها و دختران جوان آسیبدیده از طبقه تهیدستان شهری که او در یکدههی اخیر روایتگر دشواریهای زیست روزمرهشان بود. الهه محمدی، روزنامهنگار جوانی که برای روایت سرنوشت هر یک از این زنان آسیبدیده، بارها راهی سفر شده بود و بر زندگی و رنجهای در حاشیهترینهایشان نور تابانده بود، اما بار آخر وقتی از تشییع دختر جوان ۲۱سالهای در شهر سقز نوشت، دختری که از بازداشتگاه راهی بیمارستان شد و دیگر چشم به زندگی نگشود، الهه هم به شمار یکی از آن پانصد و اندی چراغافروزانی درآمد که محبوس شدهاند. مرور نام او، در کنار زنان روزنامهنگار دیگر زندانی، نشان میدهد اغلب آنها بهدلیل روایت دستاول رنجهایبشری، مجرم و محکوم تشخیص داده شدهاند.
همکاران نادیده دیگر الهه محمدی و نیلوفر حامدی از این گروه روزنامهنگاران زن، اغلب گزارشهای افشاگرانهای نوشتهاند. براساس مستندات موجود، تنها دلیل جرمانگاری این گزارشها بهنظر تاثیرگذاریشان بوده است؛ درواقع جدای از جنسیت و جوانی در این گروه، اثرگذاری و نورتاباندن نیز نقطهمشترک این روزنامهنگاران است. چندین روزنامهنگار زن در چین، جرمشان نوشتن و شرح چگونگی گسترش بیماری کووید۱۹ بوده است، آنها حتی با آمدن واکسن و کنار رفتن ماسکها، هنوز در زندانند. چند نفر از این زنان روزنامهنگار چینی، تنها بهدلیل بازتاب مسئله ناامنی و آزارگری علیه زنان در محیطهای کاری، بازداشت شدهاند و اکنون عددشان به ۲۱ رسیده است. ۱۰نفر روزنامهنگار زن محبوس در زندان مینسک، پایتخت بلاروس، تنها بهجرم گزارش و انعکاس صدای مردم در تازهترین دور اعتراضات علیه آخرین دیکتاتور اروپا، الکساندر لوکاشنکو، در بازداشت بهسر میبرند. چهار روزنامهنگار زن ویتنامی و چهار روزنامهنگار زن ترکیهای نیز بهدلایل مشابه اکنون در زندانند.
الهه محمدی بیش از۲۰۰روز است که بدون حتی یک روز مرخصی، برای انتشار گزارشی که پیش از انتشار و آمدن روی دکهی روزنامهفروشی از فیلتر چندین و چندباره مدیرمسئول و صاحبامتیاز گذشته، زندانی است.
الهه محمدی و نیلوفر حامدی، همقطارانی هم دارند که در تاریکی حضور مرگخواران در افغانستان به محاق رفتهاند و هنوز کسی نمیداند چند تنشان گریختهاند، چند تنشان اسیرند و چند تن به قتل رسیدهاند.
اما درباره الهه محمدی و نیلوفر حامدی و این ۷۱زن روزنامهنگار جوان و جسور پشت دیوارهای زندان، دستکم میدانیم در پس این حبسهای ناعادلانه، چراغی که افروختهاند، روشن مانده است. آنها به وظیفه اعلای روزنامهنگاری عمل کردهاند و بیهیچ جرمی، در چارچوب مطبوعات رسمی نوری تاباندهاند.
الهه محمدی گزارشی نوشته است از آنچه رخ داده و باید مردم با روایتی بیکموکاست میشنیدندش. این نور کنار آن ۷۲نقطهی نورانی دیگر، روزنهای است برای پاسداری از حقیقت، ۷۳نقطهی نورانی بر تارک حقیقت که با آن ۴۷۷ چراغ دیگر، درهم میآمیزند و چهره عریان و لذتبخش زیستن در دایره حقیقت را نشانمان میدهند. گویی رضا براهنی برای این خیل چراغداران حقیقت نوشته بود:
زنده باشی تو که این راز را میدانستی
هر تاریخی لایهای از ناخودآگاهی دارد
با هر دگرگونی
من و تو از ناخودآگاهی بیرون میپریم. / هم میهن
۲۹فروردین ۱۴۰۲