رنج فراوان زنان ایرانی در سرزمینی که تنها کشور با حجاب اجباری است
از خاطرات زنان دهه شصتی در مورد حجاب و دستگیریهای آن زمان: وقتی ما را سوار مینیبوس کردند تا بهمقر برسیم یکی از دختران از شدت ترس مژههای ریمل زده خود را یکی یکی میکَند و چه توهینها و تحقیرهایی به ما روا نمیداشتند. جوانان امروز از شنیدن رفتارهای آن زمان با زنان و یا سختگیریهای روابط دختران و پسران تعجب میکنند و در حیرتاند…
***
امنیت چادریها / امروز دیگر بدحجاب نداریم!
✍️ سعید معدنی
🔹یکی از مداحان در شبهای ماه #رمضان در برنامهای در شبکهی سه تلویزیون گفته است که از دولت میخواهیم امنیت چادریها را فراهم کند. واقعیت آن است وقتی درگیری و درشتی بین یک ملت شکل بگیرد و گروهی در مقابل گروه دیگر بایستند، اجتماع خانمان سوزی خواهیم داشت که نه تنها چادریها بلکه هیچکس در امان نخواهد بود.
🔹در این چهل سال که حجاب برای زنان قانونی و اجباری شده #زنان_ایرانی در این سرزمینی که تنها کشور با حجاب اجباری است رنج فراوان کشیده اند. چند سال پیش روزنامه اعتماد با زنان میانسالی مصاحبه کرده بود که در دهه ۶۰ نوجوان و جوان بودند و توسط کمیتههای آن زمان به جرم #بدحجابی و داشتن آرایش دستگیر شده بودند. یکی گفته بود وقتی ما را سوار مینیبوس کردند تا به مقر برسیم یکی از دختران از شدت ترس مژههای ریمل زده خود را یکی یکی میکَند و مطالب تلختر و ناگوارتر دیگری در خاطرات خود گفته بودند. جوانان امروز از شنیدن رفتارهای آن زمان با زنان و یا سختگیریهای روابط دختران و پسران تعجب میکنند و در حیرتاند.
🔹حدود ۱۵ سال قبل برای تدریس به دانشگاه آزاد #رودهن رفته بودم. دانشجوی دختری را دیدم که بانوان حراست مقابل درب ورودی به نوع حجابش گیر داده و اشکش را در آورده بودند. پرسیدم مشکل چیه؟ گفتند بد حجاب است و جوراب قرمز و شلوار کوتاه پوشیده است! الان بعد از ۱۵ سال در دانشگاه داشتن چنین پوششی طبیعی بوده و دیگر حراست کاری ندارد. این روزها ماموران حراست بیشتر زنانی را رصد می کنند که روسری به سر ندارند. یعنی به زعم ماموران حراست دانشگاه، دیگر پدیده دوگانه بدحجاب/ باحجاب نداریم، بلکه الان دیگر بدحجابان سابق مورد قبول و حتی مورد احترام و پذیرش هستند! حال سوال اینجاست که در دهههای ۶۰- ۷۰-۸۰ به آن دختران و زنان و خانوادههایشان آن همه ظلم و اهانت شد و موجب تنفر از دین و دولت شدند و دیگر امروزه آن پوشش طبیعی است، چه کسی مسئول و پاسخگوی آن رفتارهای دور از شان انسانیت است؟
🔹حجاب در اجتماعات و جوامع مختلف امری کاملا فرهنگی و نسبی است و یک پدیده کاملا نسبی، #قانون بردار نیست. نوع پوشش در زمانها و مکانهای مختلف تغییر میکند. ممکن است حجاب در شهر و روستا، در محلات یک شهر، در مراسم جشن و عزا، در فصول مختلف سال، و یا مثلا از دانشکدهای به دانشکده دیگر متفاوت باشد. برای مثال بطور معمول در سابقهی ذهنی ما انتظار میرود دانشجویان دانشکده الهیات پوشیدهتر از مثلا دانشکده پزشکی، زبان و یا هنر باشند.
🔹بارها و بارها گفتهاند و گفتهایم ایران (غیر از حکومت ضد انسانی #طالبان) تنها کشور روی کرهی زمین است که حجاب در آن اجباری است. در بین جمعیت یک میلیارد و اندی #مسلمان جهان حجاب فقط برای جمعیت چند میلیون زن ایرانی اجباری شده و این در نگاه منتقدان پذیرفتنی نیست. اگر بیش از این پنجه به روی جامعه بکشید #دین_گریزی شدت یافته و نفرت از دین و مظاهر دین از جمله #حجاب و #چادر در نزد نسل نوجوان بیش از پیش افزایش مییابد. اینجاست آن مداح پر بیراه نمیگوید. در جامعهای که توهین و تحقیر و طردشدگی گروهی از شهروندان زن رواج یابد، هیچکس در امان نخواهد بود.
🔹همانطور که گفته شد، امروزه جامعه از مرحله #بد_حجاب دهههای ۷۰ و ۸۰ عبور کرده است. الان دیگر حکومت آن نوع پوشش را پذیرفته و فقط به کسانی تذکر و هشدار میدهند که روسری به سر ندارند. بیشک چندی دیگر هم بیحجابی به عنوان یک انتخاب پذیرفته خواهد شد. کمااینکه پدیدههای سابقا ممنوع مثل ویدئو و #ماهواره و…پذیرفته شده اند. اما اگر حکومتگران فکر نکنند و نیاندیشند وهزینهی زیادی را به جامعه تحمیل کنند، تخم اختلاف و کینه ابدی را در جامعه کاشته و ناامنی را برای همهی زنان در جامعه – با هر پوششی – درو خواهد کرد.
🔹باز هم خود دانید. ما فقط میگوییم و هشدار می دهیم. میدانم نسل های آینده روزی به این روزها و این نوشتههای ما خواهند خندید. چنانکه امروزیها به سختگیریهای دهههای گذشته میخندند و از شنیدن خاطرات و اتفاقات تلخ آن دوران تعجب میکنند.
🔹تنها راه ترویج یک امر فرهنگی، تبلیغ و تشویق و نصیحت و مهربانی است با #باتوم و تهدید و #پلیس نمی توان یک پدیدهی فرهنگی را که طیف گستردهای دارد و کاملا نسبی است اجباری کرد./ سخنرانیها
https://t.me/WomenDemands/16821
#مطالعات_زنان
@womenstudies
۳۰ فروردین ۱۴۰۲