امروز:   اردیبهشت ۲۲, ۱۴۰۴    
ما زنان در شبکه های اجتماعی
می 2025
د س چ پ ج ش ی
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
آخرین نوشته ها

شنیده نشدن

تغییر ارزشها طی ۲۰ سال گذشته با تغییر سبک زندگی و گسترش زندگی دیجیتالی و شبکه های اجتماعی، گسترش شهر نشینی ، فردگرایی، اهمیت یافتن اوقات فراغت و لذت از زندگی، خانواده هسته ای را به سمت برابری جنسیتی و مشارکت در درون خانواده سوق داده است…../

فریده ملاعسگری

🔺تحولات ماه های گذشته، حضور پر رنگ زنان و نسل زد و پیشرو بودن آنان، مطالباتشان، انتخاب نوع سبک زندگی و پوشش نشان از تغییرات نگرشی و ارزشی است که عوامل مختلفی موجب بروز آن شده است.

▫️یکی از دلایل تحولات نسلی از درون تغییرات خانواده بعنوان هسته و نهاد بنیادین اجتماع می گذرد ، تغییر ارزشها طی ۲۰ سال گذشته با تغییر سبک زندگی و گسترش زندگی دیجیتالی و شبکه های اجتماعی، گسترش شهر نشینی ، فردگرایی، اهمیت یافتن اوقات فراغت و لذت از زندگی، خانواده هسته ای را به سمت برابری جنسیتی و مشارکت در درون خانواده سوق داده است.

🔺علاوه بر این زنان بواسطه بالا رفتن تحصیلات، ورود به عرصه عمومی و فعالیت های اقتصادی اجتماعی، توسعه فردی، حضور در شبکه های اجتماعی و ارتباط گسترده آنان با جهان از راه شبکه های اجتماعی و فضای مجازی خواستار کنشگری و عاملیت درون خانه و مسائل خانواده هستند و این مطالبه مغایر با فرهنگ غالب ،قرائت رسمی و فرهنگ عرفی مرد/پدر سالار ایران از نقش زنان در خانواده است.

▫️در سال ۹۸ بعنوان تسهیلگر در کارگاه های طرح ملی گفتگوی خانواده شهر قم شرکت داشتم، در کارگاه های مزبور از شرکت کنندگان خواسته شد عوامل شکل گیری و عدم شکل گیری خانواده مطلوب را نام ببرند. در کارگاه مادران آنان عوامل متعددی که باعث عدم شکل گیری خانواده مطلوب می شود را نام بردند، یکی از شرکت کنندگان ” شنیده نشدن ” را یکی از عوامل اصلی عنوان کرد.

🔺مادران ریشه ” شنیده نشدن” را “احساس فرا دست بودن زوجین”، “غرور و تعصب”، “اهمیت ندادن به تمایلات یکدیگر”، “تفاوت های فرهنگی و قومی”، “نداشتن مهارت و فرهنگ گفتگو”، “خود خواهی و خود رایی” ، ” خود برتر بینی” عنوان کردند. و پیامدهای “شنیده نشدن” را “افسردگی”، “کاهش صمیمیت”، “کاهش اعتماد به نفس” ، “عدم عزت نفس” ، “منزوی شدن” ، “ایجاد ارتباطات کلامی فرا زناشویی” ، “اختلال در تربیت فرزندان” را ذکر کردند.

🔺در این گزینه زنان به وضوح خواستار عاملیت و کنشگری هستند و خانواده در سطح خرد نشانگر تحولات کلان اجتماعی و ارتباطات اجتماعی است.

▫️در کارگاه فرزندان که دختران و پسران نوجوان ۱۵ تا ۱۸ ساله شرکت داشتند عواملی که موجب شکل گیری خانواده مطلوب می شود را نام بردند. آنان ضمن ذکر عوامل متعدد  “دموکراسی در خانه “، “احترام ودرک متقابل”، “آزادی بیان”، “احساس امنیت” را بعنوان عوامل اصلی شکل گیری خانواده مطلوب نام بردند.

🔺فضای فکری نسل زد، حول محور خانواده مدنی و دموکراتیک می گردد.

▫️روزی با دو نوجوان در یک کتاب فروشی صحبت می کردم از آن دو پرسیدم منابع آگاه سازی شما چه چیزهای هستند؟ آیا مدرسه هم بعنوان یکی از منابع اصلی آگاه سازی شما محسوب می شود؟

🔺هر دونفر پاسخ دادند :خیر. اصلا دروس تدریس شده در مدرسه و جو آن هیچ نقشی در آگاه سازی ما و آموختن مهارتهای زندگی ندارد.  منابع آگاهی ما اینترنت، شبکه های اجتماعی و مطالعه کتاب های رمان است. ما از کتاب های رمان درس های زیادی می گیریم.

▫️گویا گسستی بین نهاد مدرسه و آموزش های رسمی با نهاد خانواده رخ داده است.

برگرفته از : کانال جامعه شناسی زن روز

 

۱۸ خرداد

نظرات بسته است

جستجو
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
آرشیو مطالب قدیمی