جان زنان در دستان قانون گذاران
یک زن جوان سی ساله و مادر دو فرزند، درحالیکه قصد پایان دادن به بارداری سومش را داشته، به دلیل شدت خونریزی و دیررسیدن به بیمارستان، جانش را از دست داده است. زن سیسالهای که اگر میتوانست آزادانه برای بارداریاش تصمیم بگیرد و به مراکز بهداشتی ایمن برای پایان دادن به بارداریاش مراجعه کند، میتوانست به زندگیاش ادامه دهد…..
▫️محمد توحیدی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور خراسان رضوی در رابطه با این خبر گفته است: «این مادر باردار برای سقط جنین خود، قرصهای پرخطر که از مراکز غیرقانونی تهیه شده بود، مصرف کرده بود که براثر مصرف این دارو دچار خونریزی فراوان شده و مراجعه دیرهنگام این مادر جوان به مرکز درمانی باعث مرگ وی شد.»
🔺او درحالیکه از مرگ این زن خبر میدهد، بر مجرم بودنش نیز تاکید کرده و میگوید: «اقدام به سقط جنین بدون مجوزهای قانونی جرم است و برای مجرمین اشد مجازات در نظر گرفته خواهد شد.» مجرمی که دیگر وجود ندارد تا اشد مجازات در نظر گرفته طبق قانون را تحمل کند. زن سیسالهای که در نبود مراکز امن درمانی، ناچار به تهیه دارو از مراکز غیررسمی میشود و احتمالا پس از خونریزی شدید نیز، به دلیل ترس و نگرانی از مورد اتهام قرار گرفتن، از مراجعه به بیمارستان خودداری میکند و زمانی به بیمارستان میرود که دیگر دیر شده است.
▫️در بهمن ماه ۱۴۰۱ نیز خبری مبنی بر خودکشی یک دکتر به دلیل تحت تعقیب قرارگرفتن توسط دستگاه قضایی منتشر شد که کمتر مورد توجه قرار گرفت. او که در مطبش تلاش کرده بود تا به بارداری یک زن جوان که جنیناش دچار مشکل ژنتیکی بود، پایان دهد، نتوانست این عمل را با موفقیت به پایان برساند و زن جوان جانش را از دست داد. این دکتر سپس با شکایت همسر زن مورد تعقیب قضایی قرار گرفت و به همین دلیل با خوردن قرص به زندگیاش پایان داد.
🔺زهرا زروندی مسئول واحد سلامت مادران و نوزادان معاونت درمان گفته است: «عوارض ناشی از سقط جنین توسط افراد فاقد صلاحیت و در مکانهای غیرمجاز، بسیار خطرناک است و در اکثر موارد، خونریزی و عفونت ناشی از سقط غیرایمن جان مادر را تا سر حد مرگ تهدید کرده است.»
▫️به گفته سلیمان حیدری، مدیر کل مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت: «بالای ۷۰ تا ۸۰ درصد سقط جنینها در خارج از مراکز درمانی انجام میشود، بهطوری که ممکن است در یک مطب مامایی یا در خانه اتفاق بیفتد و عمدتاً با توجه به اینکه با قرصهای خونریزیدهنده انجام میشود، در خانهها انجام میشود.»
🔺بنابر آمار غیررسمی، به طور میانگین سالانه بین ۳۵۰ تا ۵۳۰ هزار سقط در کشور انجام میشود که از این تعداد تنها حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار سقط با مجوز قانونی و از سوی پزشکی قانونی انجام میشود. براساس آمار جهانی، بین ۴/۷ درصد تا ۱۳/۲ درصد از مرگ زنان باردار مربوط به سقط جنین ناامن و غیربهداشتی است.
▫️اظهارنظرهای مسئولان وزارت بهداشت و تاکید بر خطرناک بودن عمل سقط جنین در خانه و محیطهای غیر ایمن با وجود آگاهی از شمار بالای سقطهای خارج از مراکز پزشکی، نشاندهنده بیاعتنایی قانونگذاران به جان و سلامتی زنان است. قانونگذارانی که به عوض فراهم کردن شرایط ایمن برای افرادی که خواهان پایان دادن به بارداریشان هستند، دائما درحال تهدید و ایجاد محدودیتهای بیشتر برای آناناند. محدودیتهایی که از آمار سقط خودخواسته جنین نخواهد کاست اما بر شمار زنانی که جانشان را به دلیل عدم دریافت امکانات درمانی مناسب از دست میدهند، اضافه خواهد کرد./ زاگاه
۲۷ خرداد