خودکشی مردان در جوامع مختلف
کلیشههای جنسیتی در جوامع مانعی بر سر راه دریافت کمکهای حرفهای
مرگ خودخواستهی غمگین کیومرث پوراحمد، کارگردان نامآشنای ایران، شاید فرصتی باشد که از پدیدهی گستردهای بگوییم که سالهاست در جهان رخ میدهد: خودکشی گستردهی مردان . نظام درمانی روان که از کلیشههای «زنان حساسترند و آسیبپذیرتر» رها نشده، بیشتر و سریعتر برای زنان تشخیص بیماریهای روان مثل افسردگی، حس جداافتادگی و تنهایی و اضطراب میدهد و دارو تجویز میکند.اما در موارد بسیاری برای مردی که افسرده با مضطرب است، چنین تشخیصی نمیدهند…/
🔹مرگ خودخواستهی غمگین کیومرث پوراحمد، کارگردان نامآشنای ایران، شاید فرصتی باشد که از پدیدهی گستردهای بگوییم که در سکوت و بیتوجهی اکثر افراد سالهاست در جهان رخ میدهد: خودکشی گستردهی مردان و مرگ ناشی از خودکشی.
🔹در سطح جهانی مردان دو و نیم برابر بیشتر از زنان دست به خودکشی میزنند. این رقم در برخی کشورها که آمارگیری دقیقتری دارند بیشتر هم هست: در آمریکا مردان ۴ برابر بیشتر از زنان دست به خودکشی میزنند (این رقم در میان مردان بومی آمریکا و مردان سفیدپوست از هر گروه دیگری بیشتر است)، این رقم در آرژانتین و روسیه نیز همین است. در استرالیا مردان ۳ برابر بیشتر از زنان اقدام به خودکشی میکنند و در بریتانیا ۷۴٪ کل اقدام به خودکشی از مردان سر میزند. بنا به تحقیقات، مردان بعد سن ۷۰ سالگی بیش از هر بازهی سنی دیگر در معرض خطر اقدام به خودکشیاند.
🔹دلایل متعددی وجود دارد که چرا افراد دست به خودکشی میزنند: از شکست عشقی گرفته تا تجربهی تلخ قلدری، از آزار جسمی و روانی تا افسردگی و حس تنهایی. اما چرا مردان تا این اندازه بیشتر اقدام به خودکشی موفق میکنند؟ کارشناسان چند دلیل را ذکر میکنند: اینجا هم یکبار دیگر جنسیتزدگی در روند درمان نقش دارد. نظام درمانی روان که از کلیشههای «زنان حساسترند و آسیبپذیرتر» رها نشده، بیشتر و سریعتر برای زنان تشخیص بیماریهای روان مثل افسردگی، حس جداافتادگی و تنهایی و اضطراب میدهد و دارو تجویز میکند. اما در موارد بسیاری برای مردی که افسرده با مضطرب است، چنین تشخیصی نمیدهند و او را به مسیر درمان درست هدایت نمیکنند. همزمان به دلیل کلیشههای جنسیتی جوامع(کلیشههایی چون مرد باید قوی باشد، مرد نباید احساساتاش را نشان بدهد یا بترسد)، مردان کمتر از زنان و دیرتر از زنان به سراغ کمک حرفهای میروند و تا مدتهای مدید با مشکلات روان در تنهایی دستوپنجه نرم میکنند.
🔹مردان بیشتر از زنان برای تحمل رنج روان، دست به «خوددرمانیهای» غیر علمی مثل مصرف مدام الکل یا مواد مخدر میزنند. مردان بیشتر از زنان مسئول اقتصاد خانوارند و با استرس و فشار ناشی از این امر و ترس بیکاری زندگی میکنند. دلیل دیگر این است که تحقیقات و آمار نشان میدهد مردان اغلب با شیوههای سهمگینتری خودکشی میکنند که امکان نجات بسیار کمتر است: روشهایی مثل شلیک تیر به خود یا حلقآویز کردن.
🔹متاسفانه راه تغییر این وضعیت نه ساده است و نه کوتاهمدت. کارشناسان میگویند بیش از هرچیز فرهنگ و کلیشههای جنسیتی جوامع است که باید تغییر کند و فضای امنی را فراهم کند که مردان جرات و توان ابراز درد و رنج خود را پیدا کنند و از بیان درد و رنج و وحشت خود، نترسند. خودکشی هرگز «عمل قهرمانانه» نیست، هیچ تقدسی ندارد، کار ارزشمندی نیست. خودکشی همیشه ناشی از درد و رنج روان است و نمود پایانی انسانی که مدتها در رنج و درد روان فرسوده شده است و گاه هرگز امکان بیان این درد و کمک حرفهای را پیدا نکرده است. مراقب اطرافیانتان و شاید حتا بیشتر مردان باشید و یاری کنید تا از کمک حرفهای بهره بگیرند.- / فرناز سیفی؛ مترجم و روزنامهنگار
#مطالعات_زنان
۱۷ فروردین