فرودستان همچنان قربانی تورم
حسین راغفر استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا و پژوهشگر حوزه فقر: تورم یک نظام بازتوزیعی است که شکاف بین صاحبان داراییها و ثروت را با کسانی که فاقد دارایی هستند از جمله طبقات کارگری، بیشتر میکند…./
****
▪️راه مهار تورم نه در بستههای مقطعی و شعارهای موقت، بلکه در جراحی عمیق ساختارهای اقتصادی و کاهش نابرابری است. تداوم چنین وضعیتی، طبقات فرودست را هر روز آسیبپذیرتر و فاصله طبقاتی را عمیقتر میکند و اگر ارادهای برای تغییر نباشد، تورم همچنان قربانی میگیرد.
▪️قربانیان تورم و گرانی در مرحله نخست گروههای پایین درآمدی هستند. تورم یک نظام توزیعی است؛ یعنی با افزایش قیمتها افرادی که صاحبان دارایی هستند، ارزش داراییهایشان به نسبت همان تورم افزایش پیدا میکند. اما گروههای کمدرآمد مانند طبقات کارگری که داراییهای قابل توجهی ندارند و بسیاری از آنها به خصوص کارگران جوانتر که فاقد چنین داراییهای ملموس ارزشمندی هستند، فاصلهشان برای دستیابی به این حداقلها بیشتر میشود. بنابراین چون دارایی ارزشمندی ندارند، فقیرتر میشوند. از این رو تورم یک نظام بازتوزیعی است که شکاف بین صاحبان داراییها و ثروت را با کسانی که فاقد دارایی هستند از جمله طبقات کارگری، بیشتر میکند.
▪️اما اینکه میتوان امیدی به بهبود وضعیت داشت یا خیر، باید منتظر بمانیم و شواهدی که در آینده بروز خواهند کرد را ارزیابی کنیم. برای این منظور راهحلهایی وجود دارد. برای نمونه، باید عزم سیاسی به عنوان پیش شرط اصلی اصلاحات اقتصادی شکل بگیرد؛ یعنی مقامات عالی رتبه کشور باید به این مسئله واقف باشند که ادامه چنین وضعیتی برای ثبات سیاسی و اجتماعی جامعه خطرناک است و عزمی برای حل این مشکل شکل بگیرد و راهحلهای عملی به سیاستگذارانی که تمایل جدی برای تغییر وضعیت گروههای پایین اجتماع دارند، واگذار شود.
۲۲ فروردین ۱۴۰۴