توسعه عدالت جنسیتی پیش نیاز توسعه پایدار
متاسفانه نخبگان و اساتید دانشگاهها کمترین نقش را در فرآیند تدوین برنامهها و به ویژه برنامه هفتم داشتهاند که حوزه زنان که نیمی از جمیعت کشور را شامل میشوند از آن مستثنی نمی باشد و همچنین مکانیسم کارآمدی برای تطبیق برنامه و بودجه سالانه با برنامههای پنج ساله توسعه در کشور وجود ندارد…./
✍️فریده اولادقباد
🔹توسعه عدالت جنسیتی پیش نیاز تحقق توسعه پایدار محسوب میشود و همانطور که در برنامه توسعه ششم مطرح شده برای ایجاد عدالت جنسیتی شکلگیری جریانسازی جنسیتی یکی از ضرورتهای اساسی تلقی میگردد.
🔹جریانسازی جنسیتی به فرآیند ارزیابی آثار و اقدامهای برنامهریزی شده شامل قوانین، سیاستها، طرحها در کلیه زمینهها و در کلیه سطوح بر زنان و مردان گفته میشود.
🔹جریانسازی جنسیتی یکی از راهبردهای حصول نگرانیها، مسائل زنان و و ارزیابی سیاستها و در کلیه عرصههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است که در برنامه ششم توسعه به آن پرداخته شدهبود. اما این موضوع در برنامه هفتم توسعه تغییر کرد.
🔹متاسفانه برنامههای توسعه در جمهوری اسلامی با فقدان کار کارشناسی علمی و تحلیل دقیق مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مواجه است و احساس نیاز به آن هم از طریق متولیان و برنامهریزان وجود ندارد.
🔹متاسفانه نخبگان و اساتید دانشگاهها کمترین نقش را در فرآیند تدوین برنامهها و به ویژه برنامه هفتم داشتهاند که حوزه زنان که نیمی از جمیعت کشور را شامل میشوند از آن مستثنی نمی باشد و همچنین مکانیسم کارآمدی برای تطبیق برنامه و بودجه سالانه با برنامههای پنج ساله توسعه در کشور وجود ندارد.
🔹در برنامههای توسعه کشور جنبه کلی گویی های آن بیشتر است و بر اساس شاخصهای کمی و کیفی تدوین نشده که امکانسنجی عملی و تحقق کلیات آن اجرایی شود.
🔹مساله تامین حقوق فردی و اجتماعی زنان باید مبتنی بر عدالت باشد که در جهت رشد زنان نقش موثری دارد.
🔹تحولات زمانه و تغییرات اساسی در زیست فردی و اجتماعی زنان هم باید به تصحیح معنا و مبنای عدالت جنسیتی منجر شود و هم باید فقهای ما را به سمت یک بازنگری مناسب در حقوق فردی و اجتماعی زنان سوق دهد اما متاسفانه در برنامه هفتم توسعه عدالت جنسیتی حذف میشود که همین مساله تدریجا فرصت تحول در قوانین را از بین میبرد.
🔹باید در برنامه هفتم توسعه به سلامت جسمی روحی و روانی زنان و ایجاد بسترهای لازم برای نشاط و سرزندگی آنها توجه شود که تاثیرات آن هم برای زنان و هم برای خانواده بسیار مهم است. بخشی از جمعیت زنان در کشور از افسردگی رنج میبرند که باید عوامل آن به صورت علمی و کارشناسی بررسی شود.
🔹البته زنان ما نیازمند آموزش جهت بهرهمندی از حقوق فردی و اجتماعیشان هستند و باید فراتر از نظام آموزشی عمومی توسط قانونگذار بر آن پیشبینی های لازم صورت گیرد. متاسفانه هنوز نگاه عدهای از مسئولان به حوزه زنان حداقلی است و تصور میکنند زنان جامعه متوجه این تغییرات نمیشوند./صبح ما
۱۴ تیر