چرایی حذف عدالت جنسیتی از برنامه هفتم توسعه
انسیه خزعلی در پاسخ به سوالی مبنی بر چرایی حذف عدالت جنسیتی از برنامه هفتم توسعه : خواسته بودیم عدالت جنسیتی در برنامه هفتم توسعه ذکر شود اما گفتند چون این امر اجرایی شده است ضرورتی ندارد در برنامه هفتم توسعه بیاید و در مرحله نهایی حذفش کردند…../
آرمان امروز : براساس تازه ترین گزارش های منتشر شده ایران بعد از پاکستان و قبل از الجزایر در قعر جدول شاخص شکاف جنسیتی قرار دارد. براین اساس از بین ۱۴۶ کشوری که این شاخص در آنها بررسی شده است، ایران از آخر، چهارم شد و در جایگاه ۱۴۳ قرار گرفته است. یعنی رتبه ای درست مانند پارسال. مجمع جهانی اقتصاد، هرسال تلاش کشورها برای رسیدن به دستمزد برابر، ایجاد فرصت آموزشی یکسان برای تمام جنسیتها و توانمندسازی سیاسی برای زنان را در قالب گزارش جهانی شکاف جنسیت میسنجد. نتایج این گزارش که در ماه جاری میلادی منتشر شده است، نشان میدهد که نمره ایران در دستیابی به برابری جنسیتی، ۵۷۵ هزارم شده و دو هزارم از نمره پارسالش کمتر است.
براساس آمارهای گزارش تازه مجمع جهانی اقتصاد، ایران در دو حوزه توانمندسازی سیاسی و مشارکت اقتصادی و فرصتها بیشتر از سایر فاکتورهای محاسبهشده، شکاف دارد.
به گفته کارشناسان، برای برطرفکردن شکاف جنسیتی بهطور کامل در دنیا، ۱۳۱ سال زمان لازم است. برابری هنوز در هیچ کشوری بهطور صددرصدی ایجاد نشده است. «ایسلند» که چندسالی است در رتبه اول جدول شاخص شکاف جنسیتی است، هنوز نتوانسته به نمره یک برسد و نمرهاش امسال ۹۱۲ هزارم است. نروژ و فنلاند رده دوم و سوم این جدولند. در آنسوی جدول، پاکستان، ایران، الجزایر، چاد و افغانستان، پنج کشور آخر این جدول هستند. کشورهایی که هیچکدام نتوانستند نمره ۶ دهم درصد داشته باشند.
این جایگاه و این رتبه اما آنچنان انعکاسی را به دنبال داشت که معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری را نیز وادار به واکنش کرد. انسیه خزعلی در پاسخ به سوالی مبنی بر چرایی حذف عدالت جنسیتی از برنامه هفتم توسعه، اظهار کرد: عدالت جنسیتی از برنامه ما خارج نشده است، خواسته بودیم عدالت جنسیتی در برنامه هفتم توسعه ذکر شود اما گفتند چون این امر اجرایی شده است ضرورتی ندارد در برنامه هفتم توسعه بیاید و در مرحله نهایی حذفش کردند.
وی با تاکید بر اینکه معتقدیم با وجود اینکه عدالت جنسیتی اجرایی شده و در حال اجرا است اما به نفع جامعه و زنان است و باید مجددا در برنامه هفتم توسعه ذکر شود، افزود: برخی از پیشنهادات دیگری هم که برای درج در برنامه هفتم توسعه داده بودیم را قبول نکردند تا در برنامه هفتم توسعه بیاید چراکه میگفتند این موارد در برنامه ششم اجرا و تمام شده است و از این رو حذفش کردند.
خزعلی با بیان اینکه ما به صورت عینی بر روی شاخصهای عدالت جنسیتی کار کردیم، اظهار کرد: شاخصهای عدالت جنسیتی در دقیقه ۹۰ دولت قبل، با عجله و به صورت صوری تدوین شده بود. برخی وزارتخانهها در این شاخصها دیده نشده بودند و برخی از شاخصها در قالب عدالت جنسیتی نمیگنجید. ما با تک تک وزارتخانهها جلسات متعدد داشتیم و شاخصها را به صورت تخصصی و با توجه به بوم هر دستگاه تدوین کردیم.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که وی اردیبهشتماه امسال برای چندمینبار اعلام کرده بود که ایران در مقوله آموزش، شکاف جنسیتی را نزدیک به صفر رسانده است. مرکز آمار ایران هم سال ۱۴۰۰ در گزارشی تاکید کرد که نرخ باسوادی در بین مردان ۶ سال و بالاتر حدود ۵/۹۳ درصد و در بین زنان حدود ۸۷ درصد است. گزارش تازه شکاف جنسیتی، اما همانطور که گفته شد حکایت از افزایش رتبه ایران در حوزه امکانات آموزشی دارد.
خزعلی در ادامه توجیه خود، با بیان اینکه ما بررسی کردیم و متوجه شدیم اطلاعاتی که برای این گزارش گرفتهاند از منابع موثقی نبوده است، ادامه داد: در حال تهیه آمار دقیق مولفههای مربوط به شکاف جنسیتی هستیم و سال آینده خودمان آمار واقعی را اعلام خواهیم کرد. آنها آمارشان را برای تهیه گزارش ۲۰۲۳ از برخی گروهها و افراد گرفته بودند که آمارشان آمار دقیق و مطمئنی نیست.
۲۸ تیر