آزادی بیان در هفتهای که گذشت(۸ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۴)
گزارش کانون نویسندگان ایران از تاریخ ۸ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ در مورد آزادی اندیشه و بیان که حق فردی و اجتماعی همگان است و هیچکس را نمیتوان و نباید از آن محروم کرد. شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ۱۴ فروردین با تصویب یک قطعنامه، نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر در ایران را محکوم و مأموریت گزارشگر ویژه و هیئت حقیقتیاب مستقل را یکسال دیگر تمدید کرد…
جمعه ۸ فروردین
ــ سهراب پاکزاد، خوانندهی پاپ، در پی انتشار کلیپ کنسرت اخیرش که رسانههای رسمی «غیراخلاقی» شمردهاند بازداشت و صفحهی اینستاگرام او مسدود شد. عوامل برگزاری کنسرت و کارگردان کلیپ نیز با برخورد قضایی روبهرو شدهاند.
شنبه ۹ فروردین
ــ وحید اشتری، روزنامهنگار، در صفحهی شخصی خود اعلام کرد که برای تحمل ۲ سال حبس (بابت انتشار مطلبی دربارهی زمینخواری در منطقهی هفتسنگان در سال ۱۳۹۹) به اجرای احکام دادسرای قزوین احضار شده است.
ــ منصور و محمود مردانی، نوکیشان مسیحی، به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» در دادگاه انقلاب شهرستان لنجان هر یک به ۴ سال حبس تعزیری و مجازاتهای تکمیلی محکوم شدند.
ــ حکم اعدام حمید حسیننژاد حیدرانلو، فعال سیاسی محبوس در زندان ارومیه به اتهام «بغی از طریق عضویت در یکی از احزاب مخالف»، در دیوان عالی کشور تأیید شد.
ــ فرمانده انتظامی میاندواب از بازداشت فردی (بدون ذکر هویت) به اتهام «ترویج بیبندوباری و نشر محتوای مجرمانه در فضای مجازی» خبر داد.
یکشنبه ۱۰ فروردین
ــ معین رباطی، ترانهسرای ساکن بهشهر، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه تجدیدنظر استان مازندران به پرداخت ۸۰ میلیون تومان جزای نقدی بدل از حبس محکوم شد.
ــ مصطفی مهرآیین، جامعهشناس و استاد دانشگاه، در پی انتشار نامهای انتقادی خطاب به «رهبر جمهوری اسلامی» به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شد.
دوشنبه ۱۱ فروردین
ــ برگزاری کنسرت یکی از خوانندگان (حامد همایون) با وجود اخذ مجوزهای لازم از وزارت ارشاد به دستور مسئولان شهرداری کرمان لغو شد.
ــ سازمان دیدهبان حقوق بشر با انتشار بیانیهای ضمن تأکید بر آزادی بدون قیدوشرط همهی فعالان حقوق بشر افزوده است که، بر اساس قواعد حداقلیِ سازمان ملل برای رفتار با زندانیان، زندانیان بیمار که نیاز به درمان تخصصی دارند باید به مراکز تخصصی یا بیمارستانهای عمومی منتقل شوند و «محرومیت از مراقبتهای پزشکی برای افراد بازداشتشده میتواند مصداق شکنجه و سایر رفتارهای ظالمانه باشد که طبق قوانین بینالمللی کاملاً ممنوع است».
سهشنبه ۱۲ فروردین
ــ ابوالحسن منتظر، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، در پی شرایط نامساعد جسمی از زندان قزلحصار کرج به بیمارستان منتقل شد.
ــ زندانیان عضو کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در ۳۸ زندان کشور در شصتودومین هفتهی این کارزار با اعلام اعتصاب غذا از تمامی مردم آزادیخواه خواستند در همراهی با اعتراض خانوادههای زندانیان محکوم به اعدام «در مکانهای عمومی، مقابل زندانها یا هر مکان دیگر تجمع اعتراضی برگزار کنند».
چهارشنبه ۱۳ فروردین
ــ شماری از شهروندان ساکن رشت در پی انتشار کلیپی از شادی و پایکویی آنان به مناسبت نوروز در میدان شهرداری این شهر، به دستور دادستان تحت پیگرد قضایی قرار گرفتند.
ــ ضیاء نبوی، فعال مدنی، که دوران محکومیت به یک سال حبس (در اعتراض به مسمومیت دانشآموزان و شرکت در تجمع اعتراضی دانشگاه علامه) را در زندان اوین به پایان رسانده بود، با اجرای حکم یک سال حبس دیگر بابت پروندهی اعتراض به سرنگونی هواپیمایی اوکراینی در زندان باقی ماند.
پنجشنبه ۱۴ فروردین
ــ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، با تصویب یک قطعنامه، نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر در ایران را محکوم و مأموریت گزارشگر ویژه و هیئت حقیقتیاب مستقل را یکسال دیگر تمدید کرد.
بنا بر گزارشها در هفتهای که گذشت:
ــ شماری از فعالان مدنی و سیاسی در شهرهای خاش، سرباز، ارومیه، بوکان، سنندج، اشنویه و دهلران بدون ارائهی حکم قضایی و مشخصبودن اتهام و محل نگهداری بازداشت شدند و شماری از بازداشتشدگان پیشین از جمله ارغوان فلاحی، لیلا قلیخانی و طاهر حاجیقربانی با وجود گذشت مدتها از زمان بازداشت همچنان بلاتکلیف در حبس به سر بردند.
ــ برخی از زندانیان سیاسی ازجمله وریشه مرادی و مرضیه فارسی (زندان اوین)، پیمان فرحآور (زندان لاکان رشت) و ماجد ساری (زندان مرکزی اهواز) با وجود نیاز به رسیدگی پزشکی تخصصی همچنان از اعزام به مراکز درمانی خارج از زندان محروم ماندند.
۱۷ فروردین ۱۴۰۴