آزادی بیان در هفتهای که گذشت (۲۰ تا ۲۶ مهر ۱۴۰۳)
کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بیهیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد…
***
جمعه ۲۰ مهر
ــ جواد منابی، خبرنگار اهوازی، به اتهام «نشر اکاذیب در فضای مجازی» به دادسرای شهر اهواز احضار شد.
ــ حسن عباسی، فعال رسانهای و مدیرمسئول اشکاننیوز، در دادسرای انقلاب بندرعباس به اتهام «اظهارات خلاف واقع و نشر اکاذیب» مجرم شناخته و پروندهی او برای صدور رأی به دادگاه ارسال شد.
ــ زهرا ساجدینیا و سوسن حسنزاده، شهروندان ساکن بوکان، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه کیفری این شهر بهترتیب به ۱۰ ماه و ۳ ماه حبس محکوم شدند.
ــ در پی تجمع اعتراضی کارگران شرکت آسفالت طوس (از پیمانکاران معدن چادرملوی یزد)، چهار کارگر بازداشت و چند تن دیگر به مراجع قضایی احضار شدند.
ــ مریم اکبری منفرد، زندانی سیاسی، بهرغم پایانیافتن دوران حبس پانزدهساله و تبعید به زندان سمنان، با پروندهی تازهای که برای او گشودهاند به ۲ سال حبس دیگر محکوم شد.
ــ حکم ۱۱ سال حبس و تبعید به زندان کرمان برای ایوب غیبیپور، از بازداشتشدگان اعتراضات ۱۴۰۱، در دیوان عالی کشور تأیید شد.
ــ فرزاد معظمی گودرزی (از بستگان رضا معظمی گودرزی، از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸) با حکم دادگاه انقلاب تهران به ۵ سال حبس محکوم شد.
ــ رضا علایی، فیلمساز و کارگردان اهل بانه، بیش از یک ماه است که بازداشت شده و از وضعیت و محل نگهداری او اطلاعی در دست نیست.
ــ عباس واحدیان شاهرودی، معلم (از امضاکنندگان بیانیهی۱۴ فعال سیاسی)، با وجود تأیید پزشک قانونی مبنی بر عدم توانایی تحمل حبس، همچنان در زندان وکیلآباد مشهد به سر میبرد.
ــ زینب جلالیان، زندانی سیاسی، که هفدهمین سالِ حکم حبس ابد خود را بدون رعایت اصل تفکیک جرایم در زندان یزد میگذراند، از ملاقات با خانواده محروم شد.
ــ حسام ملازایی (نوه مولوی عبدالحمید، امام جمعه مسجد مکی زاهدان) و خلیل آسوده (مولوی بلوچ و فعال رسانهای) به ادارهی اطلاعات زاهدان احضار و چند ساعت بازجویی شدند. از دلایل این احضار و بازجویی اطلاعی در دست نیست.
ــ منیژه خشنود، شهروند اهل بوکان، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۱۰ ماه حبس محکوم شد.
ــ پروندهی نیلوفر حامدی و الهه محمدی، روزنامهنگار، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی» هر یک به ۵ سال حبس محکوم شدهاند به شعبهی اجرای احکام ارسال شد.
ــ محمد درویش، پژوهشگر و فعال محیط زیست، با شکایت شهرداری تهران به اتهام «افترا و نشر اکاذیب» برای سومین بار به دادسرای انقلاب جرایم رسانه و رایانه احضار شد.
ــ حکم محمد حبیبی، سخنگوی کانون صنفی معلمان تهران، که در پی اعتراض به مسمومیتهای سریالی مدارس در دادگاه بدوی به ۶ ماه و یک روز حبس محکوم شده است، در دادگاه تجدیدنظر عیناً تأیید شد.
ــ مهدی کریمی فارسی، وکیل دادگستری، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس محکوم شد.
ــ مهسا بدیعی، شهروند ساکن رشت، که به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل شرع» در دادگاه انقلاب رشت به ۳ سال و ۶ ماه حبس محکوم شده است بازداشت و به زندان لاکان منتقل شد.
ــ زرتشت احمدی راغب، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج، که در اعتراض به احکام تازهی صادرشده برای او از نهم مهرماه در اعتصاب غذا بوده است، در پی وضع نامساعد جسمی به بیمارستان منتقل شد.
ــ حمیدرضا غریبی، زندانی سیاسی محبوس در زندان ساوه، از حق برقراری تماس و ملاقات با خانواده محروم شده است.
دوشنبه ۲۳ مهر
ــ علی جهانیان (شاعر و فعال سیاسی) و همسرش فرشته سوری با وجود گذشت بیش از یک ماه همچنان بلاتکلیف در زندانهای نهاوند و ملایر در بازداشت به سر میبرند.
ــ رضا شریفه (فعال صنفی معلمان) و فرزندش آرمین شریفه (فعال کارگری) پس از یورش مأموران ادارهی اطلاعات سنندج به منزلشان و تفتیش و ضبط وسایل الکترونیکی بازداشت و سه ساعت بازجویی شدند. از دلایل این احضار و بازجویی خبری در دست نیست.
ــ احمد حیدری نصرت، فعال فرهنگی، با رأی هیئت تخلفات اداری کارمندان ادارهی کل آموزش و پرورش استان تهران به دلیل «تحصن و تجمع مقابل مجلس شورای اسلامی» و «شرکت در تجمعات کانون صنفی معلمان» به بازنشستگی اجباری محکوم شد.
ــ جاسم مقدم، زندانی سیاسی محبوس در زندان شیبان اهواز، بهرغم پایان دوران محکومیت، به دلیل پروندهی تازهای که به اتهام «حمایت از صفحات مجازی و رسانههای مخالف نظام» برای او گشودهاند همچنان در زندان به سر میبرد.
۲۸ مهر ۱۴۰۳