۲ میلیون دانشآموز ثبتنام نکردهاند
مدیر یک مدرسه: آمار پنهان ترک تحصیل کودکان سیستان و بلوچستان ۱۰ تا ۲۰ درصدِ دانشآموزان است. فقر مالی در بسیاری از خانوادهها باعث ترک تحصیل کودکان و نوجوانان است و این درحالیست که «حق تحصیل رایگان» یکی از اصول اصلی قانون اساسی کشورمان است؛ اصلی که بهنظر میآید آموزش و پرورش، فاصله زیادی تا محقق کردن آن برای همه دانشآموزان در سراسر کشور دارد…
***
دیدهبان ایران- لیلا شوقی؛ ۳۱ شهریورماه درست زمانی که بسیاری از دانشآموزان، کیف مدرسهشان را آماده میکردند و نیمنگاهی هم به روپوش مدرسهشان داشتند، وزارت آموزش و پرورش آمار داد که هنوز ۷۹۰ هزار دانشآموز در سراسر کشور، در مدارس ثبتنام نکردهاند و از درس و مشق عقب افتادهاند. همان زمان آمار دیگری منتشر شد و محمد علویتبار، معاون سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، اعلام کرد که ۸۹۰ هزار دانشآموز هنوز کتابهای درسی خود را سفارش ندادهاند؛ یعنی براساس این آمار، حدود ۱۰۰ هزار نفر با وجود ثبتنام در مدرسهها، حداقل تا یک روز مانده به بازگشایی مدارس، هنوز کتاب درسی خود را سفارش نداده بودند. این درحالی است که امسال ۱۵۴ میلیون جلد کتاب درسی برای دانشآموزان چاپ شده است.
آنطور که وزارت آموزش و پرورش آمار داده است، امسال حدود ۱۶ میلیون دانشآموز باید به مدرسه میرفتند، اما اخیرا عبدالوحید فیاضی، عضو کمیسیون آموزش مجلس گفته است که در سال تحصیلی جدید، جمعیت دانشآموزان کلاس اولی نسبت به سال قبل حدود ۱۱۰ هزار نفر کمتر شده است. در این میان، به نظر میرسد که وضعیت ثبتنام نکردن دانشآموزان در استان تهران دست کمی از مناطق محروم کشور نداشته باشد، زیرا علیرضا بهرامی، مدیرکل آموزش و پرورش شهرستانهای این استان، خبر داده است که فقط در محدوده تحت مدیریت او، حدود ۱۰ هزار دانشآموز ایرانی واجد شرایط ورود به کلاس اول ابتدایی، برای ثبتنام مراجعه نکردهاند. بهرامی البته در روزهای پایانی شهریورماه حدس زده بود که چون برخی والدین هنوز تکلیف محل سکونتشان مشخص نیست، فرزندان خود را در مدارس ثبتنام نکردهاند.
آمار رسمی بازماندگان از تحصیل صرفا در دوره ابتدایی در سال تحصیلی گذشته حدود ۱۶۴ هزار نفر بود و این در حالی است که آموزش و پرورش هنوز هیچ آمار جدیدی از تعداد این افراد در سال تحصیلی جدید نداده است، یعنی اعلام نکرده که از بین ۷۹۰ هزار نفری که تا پایان شهریور در مدارس ثبتنام نکرده بودند، تا امروز که تقریبا در پایان مهرماه هستیم، دقیقا چند دانشآموز بالاخره توانستهاند که به مدرسهها راه پیدا کنند. در این میان، خبرنگار دیدهبان ایران برای این که آمار دقیق امسال را از مسئولان آموزش و پرورش بگیرد، بارها با مسئولان این وزارتخانه تماس گرفت، اما جز سکوت پاسخ دیگری دریافت نکرد.
برخی مدیران مدارس، سلیقهای دانشآموزان را ثبتنام نمیکنند.
شاید یکی از دلایل حساسیت زیاد درباره ثبتنام نشدن ۷۹۰ هزار دانشآموز، مشکلاتی باشد که تابستان امسال، والدین در زمان ثبتنام با آن روبهرو بودند؛ زمانی که منطقهبندی مدارس تغییر کرد و والدین برای ثبتنام فرزندان خود، با مشکلات زیادی مواجه شدند؛ بعضی از پدرها و مادرها مجبور شدند که کار و زندگی خود را رها کنند تا در به در از آموزش و پرورش منطقه، اجازه ثبتنام فرزندانشان را در مدرسه مد نظر خود بگیرند؛ هرچند که درست در روز اول مهر، علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش، تاکید کرد که برخی از مشکلات پیشآمده در ثبتنام دانشآموزان، به دلیل مهاجرت و جابهجایی خانوادهها است؛ به گفته او، بعضی والدین از یک منطقه به منطقه یا شهر دیگر نقل مکان کردهاند و حتما فرزندان آنها در مدارس ثبتنام خواهند شد. کاظمی قول داد که هیچ دانشآموزی بدون کلاس نماند و اطمینان داد که ادعای برخی از مدارس درباره پر شدن ظرفیت مدرسهها صحیح نیست…
مشکلات متعدد سیستان و بلوچستان و آمار بالای ترک تحصیل
آنطور که پژوهشها نشان میدهد، سه استان سیستان و بلوچستان، گلستان و خراسان رضوی، بالاترین آمار ترک تحصیل در کشور را دارند؛ به نحوی که ۴۷.۶ درصد از دانشآموزان استان پهناور سیستان و بلوچستان مدرک پایان تحصیل در مقطع متوسطه دوم را دریافت نمیکنند…
منبع: سایت دیدبان ایران
۳۰ مهر ۱۴۰۳