روز جهانی آب و یخچالهای طبیعی
یخچالها که به عنوان “برجهای آب جهان” شناخته میشوند، برای حدود ۲ میلیارد نفر حیاتی هستند و آب شیرین برای مصرف، کشاورزی و تولید انرژی فراهم میکنند، همچنین چرخه هیدرولوژیکی و اکوسیستمها را تنظیم مینمایند. با این حال، عقبنشینی آنها با کاهش کمیت و کیفیت آن ها باعث سیل، خشکسالی، رانش زمین و بالا آمدن سطح دریا شده و تأثیرات ویرانگری در مقیاس جهانی به همراه دارد. …/
****
در سال ۲۰۲۵، این روز با سال بینالمللی حفاظت از یخچالها که در ۲۱ ژانویه توسط یونسکو و سازمان هواشناسی جهانی (WMO) انتخاب شد، و همچنین با اولین روز جهانی یخچالها (۲۱ مارس) که توسط تاجیکستان پیشنهاد و توسط سازمان ملل پذیرفته شده، همزمان است. هر دو رویداد بر لزوم کاهش انتشار گازهای گلخانهای و اتخاذ استراتژیهای محلی سازگاری برای حفظ این ذخایر آبی تأکید دارند. گزارش “کوهها و یخچالها: مخازن آب” (گزارش توسعه جهانی آب ۲۰۲۵) گزارش جامعی منتشر کرد از تحلیل نقس یخچالهای طبیعی و راهحلهای پایدار حفاظت از آن.
ایتالیا گزارشی منتشر کرد در مورد وضعیت یخچالهای طبیعی آلپ، دادهها وضعیت بحرانی را نشان میدهند: طی ۶۰ سال گذشته، یخچالهای آلپ ۳۰٪ کاهش یافتهاند و در سال ۲۰۲۴، معادل آب برف (SWE) در سطح ملی ۵۸٪ کسری داشته است، با وجود سالی پرباران با ۳۱۹ میلیارد متر مکعب بارندگی (۱۰٪ بالاتر از میانگین ۱۹۹۱-۲۰۲۰).
ابتکارات جهانی و محلی مانند پروژه “Reson-Ice” (شرکت Maddalena S.p.A.) یا “Ice Stupa” در هند، علم، فناوری و هنر را برای آگاهیبخشی و ارائه راهحلها ترکیب کردهاند، در حالی که شرکتهایی مانند Iren استراتژیهای چرخهای و باز استفاده چند باره از پسابها را برای کاهش هدررفت آب ترویج میدهند. این روز بر هدف ششم توسعه پایدار (آب برای همه تا سال ۲۰۳۰) تأکید دارد و نشان میدهد که هنوز ۲.۲ میلیارد نفر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند. حفاظت از یخچالها به عنوان یک “استراتژی بقا” برای سیاره مطرح است و نیازمند همکاری بینالمللی و نوآوریهای فناورانه مانند پایش ماهوارهای e-GEOS یا سیستمهای GIS شرکت EBW است.
روز جهانی آب ۲۰۲۵ فراخوانی برای اقدام به منظور حفاظت از یخچالها، به عنوان منبعی حیاتی است که در معرض تهدید قرار دارد، است و آگاهی، علم و تعهد جمعی را برای آیندهای پایدار در زمینه آب مطالبه و ترکیب میکند
اعظم بهرامی