سیمین کاظمی : در این مملکت دیواری کوتاهتر از دیوار حقوق زنان وجود ندارد
شخصاً هیچ اعتقادی به مهریه ندارم اما مجبورم در گفتمان آن صحبت کنم.. من دوست دارم جامعه ما به شکلی سازماندهی پیدا کند که مثل خیلی از کشورهای دیگر چیزی به نام مهریه وجود نداشته باشد…./
***
طرح کاهش مهریه به ۱۴ سکه چطور است؟ /حق مردان به عنوان بزرگ خانواده باید حفظ شود /برساخت چهره زنان به عنوان اهریمن کار درستی نیست /مردان هم مظلوم نیستند
خبر انلاین : هربار که شرایط اقتصادی کشور سختتر میشود علاوه بر معیشت مردم صحبت از مهریه هم سر زبانها میافتد، قیمت سکه بالا و بالاتر میرود تا تعهد مردان برای پرداخت مهریه سنگین و سنگینتر شود، حتی زندان رفتن هم تبدیل به سرنوشت مردانی میشود که تاب و توان پرداخت بدهی مهریه را ندارند. در چنین شرایطی قانونگذار با همان ایده حبس زدایی وارد میدان میشود، او برای ضمانت اجرایی مهریه سقف تعیین میکند، یکبار ۱۱۰ عدد سکه بهار آزادی سقف این ضمانت میشود، یکبار هم مانند این روزها پیشنهاد ۱۴ سکه به گوش میرسد، یعنی اگرچه قانونگذار میگوید به شرط داشتن مال و اموال تا ریال آخر مهریه زن را وصول میکند اما میخواهد فقط تا ارزش ۱۴ سکه بهار آزادی ضمانت اجرایی مانند زندان برای مرد در نظر بگیرد.
اما این همهی ماجرا نیست، سمت دیگر مسئله مهریه زنانی هستند که حق و حقوق خود را از دست دادهاند، نه حق طلاق دارند، نه حق حضانت فرزند، و نه حق انتخاب محل زندگی، حتی زنانی که به هر دلیل قصد خروج از کشور دارند باید از همسرشان اجازه بگیرند، اگر جستوجو کنیم باز هم در قرارداد ازدواج حقوقی میشود پیدا کرد که یک زن آنها را ندارد، با این وجود مهریه جزو تنها حقوقی است که بهازای همه نداشتهها به زن داده شده، حالا بسیاری معتقدند تعیین سقف برای ضمانت اجرایی مهریه همین حق و حقوق نیم بند را هم از زنان میگیرد، آن هم در شرایطی که نظم و نظام اقتصادی کشور ما چندان به زنان روی خوش نشان نمیدهد و دست بخش زیادی از جامعه زنان از منابع اقتصادی دور مانده است، با چنین وضعیتی تصور اینکه یک زن که از حیث اقتصادی هم استقلال ندارد حتی نتواند بعد از طلاق مهریه خود را تمام و کمال دریافت کند کمی دور از انصاف است.
در این میان ایده سومی هم وجود دارد، گروهی که معتقدند به شرط برابری اقتصادی در جامعه نه زن از مرد مطالبه مهریه داشته باشد و نه از حقوق فردی خود (مانند حق طلاق، حضائت فرزند، خروج از کشور و …) دست بکشد،..
متنی کوتاه شده از مناظره سیمین کاظمی، جامعهشناس و پژوهشگر حوزه زنان با فرهاد تجری، حقوقدان و نماینده سابق مجلس در خبر انلاین:
سیمین کاظمی:
اگر زنها در بازار کار مشارکت داشتند و وابستگی اقتصادی نداشتند، اگر حقوق خانواده برابر و دموکراتیک بود و زن تحت تسلط مرد نبود اصلاً لازم نبود که ما اینجا در چارچوب گفتمانی که مهریه را قبول دارد صحبت کنیم.
برساخت چهره زنان به عنوان شیطان و اهریمن کار درستی نیست
گفته شد (تجری) که زنان از مهریه سو استفاده میکنند، درحالیکه مردان هم از مسئله مهریه سوء استفاده میکنند، برساخت چهره زنان به عنوان شیطان و اهریمن کار درستی نیست، گفتن اینکه زنها فریب میدهند در شان آن قانونگذار هم نیست.
مردان هم اینجا مظلوم و دست و پا بسته نیستند
با تمام تفاسیری که درباره سوء استفاده زنان از مهریه گفته میشود، باید گفت مردان هم از مهریه سوء استفاده میکنند و هم از آن فرار میکنند، همین الان در اینترنت راههای فرار از مهریه را جستجو کنید دهها مشاور حقوقی به مردان مشاوره میدهند که چهطور از مهریه فرار کنند، یعنی مردان هم اینجا مظلوم و دست و پا بسته نیستند.
قانون میخواهد به زنان بگوید ارزش شما ۱۴ سکه است
موضوع این است که این قانون میخواهد حمایت خودش از زنها را برای گرفتن حقشان پس بگیرد، وقتی قانون از زنان حمایت نکند یک زن چهطور میتواند مهریه خودش را بگیرد، قانون به زنان میگوید ارزش شما ۱۴ سکه است.
مهریه حق شرعی زنان است و قانونگذار دارد حق شرعی زنان را زیر سوال میبرد.
همانطورکه آموزش فرار از مهریه داریم، آموزش گرفتن مهریه هم وجود دارد
▫️تجری: لذا عدالت اجتماعی میطلبد قانونگذار در این مورد ورود کند، اگرچه ممکن است من خودم سقف ۱۴ سکه را برای ضمانت اجرایی قبول نداشته باشم، چراکه بهنظرم باید بیشتر باشد.
پرداخت مهریه در دوره صفویه هم کار سختی بوده
بنابراین مردان ترجیح میدادند از همسرشان طلاق نگیرند، لذا این مسئله یک موضوع تاریخی است.
شروط ضمن عقد مشروط به استقلال مالی زنان است
برخی از زنان از شروط ضمن عقد استفاده میکنند، اینها زنانی هستند که وابستگی مالی به کسی ندارند و استقلال مالی دارند، اما متاسفانه این استقلال رو به کاهش است.
امروز بیش از ۶۰ درصد فارغ اتحصیلان دانشگاهی ما بیکار هستند، وقتی اینها بیکار هستند با چه پشتوانهای میتوانند از یک منبع مالی (مهریه) گذشت کنند، در فردای طلاق این گروه چه کاری باید انجام بدهند.
درواقع راهکار شروط ضمن عقد برای گرفتن حقوق برابر مشروط به این است که زنان از نظر مالی استقلال داشته باشند.
مردی که در جامعه تقدیس میشود چرا موقع ازدواج عقلانیتش زیر سوال میرود؟
یک چیزی هم باید درنظر بگیریم، مردی که میآید چنین تعهدی را قبول میکند آدم عاقلی است، بنا به قانون کشور ما این مرد میتواند کاندید ریاست جمهوری شود اما زن نمیتواند، گفته شده چنین مردی بر زن سروری و برتری دارد، مردی که این همه دارد در جامعه تقدیس میشود چرا موقع ازدواج عقلانیتش زیر سوال میرود و تعهدی که قبول کرده را پرداخت نمیکند.
در این مملکت دیواری کوتاهتر از دیوار حقوق زنان وجود ندارد و به راحتی زیر پا گذاشته میشود.
تجری:
بنا نیست که شمشیر را بکشیم تا قضاوت یکطرفه در خصوص حقوق زنان داشته باشیم
در ابتدای صحبتهایم گفتم که یکی از ویژگیهای این قانون در نظر گرفتن حقوق زنانی است که همسرشان آنها را رها کرده و رفتهاند
اگر قرار باشد مهریه مانند چماق برای ترساندن مرد باشد اتفاق درستی نیست
بارها دیده شده برای عدم توانایی در پرداخت بدهی مهریه مرد همسر خودش را به قتل رسانده است، بنابراین این موضوع را باید دوطرفه نگاه کرد، نگاه صرف از زاویه زنان یا مردان به مهریه ممکن است سبب انحراف ما از اصل مسئله شود.
📌 گفتوگوی کامل مستوره برادران نصیری و مظاهر گودرزی را در لینک زیر بخوانید:
۵ خرداد ۱۴۰۴