فقر درآمدی در ایران چگونە بە فقر آموزشی انجامیدە است؟؟
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گزارش تازهای را با عنوان «پایش ابعاد فقر آموزشی در ایران سال ۱۴۰۲» منتشر کرده است که از شکاف عمیق فرصتهای آموزشی میان اقشار برخوردار و محروم حکایت دارد…./
***
براساس این گزارش که ۲۰ اردیبهشت منتشر شده، میانگین هزینۀ آموزش نسبت به کل هزینههای خانوار از ۴.۷۲ درصد در سال ۱۳۹۷ به حدود یک درصد در سال ۱۴۰۲ سقوط کرده و فراتر از آن، در بین سه دهک پایین درآمدی، فقر آموزشی به یک معضل جدی تبدیل شده است.
برخی دیگر از دادەهای این گزارش بە قرار زیر است:
🔸 حدود ۵۴ درصد از والدین در سە دهک اول درآمدی فاقد مدرک دیپلماند. فرزندان آنها میانگین نمرە درک مطلبشان ٣٩۵ است، در حالی کە میانگین نمرە فرزندان والدین تحصیلکردە بە ۴۴٠ میرسد.
🔸 از نظر دسترسی دیجیتال، ۵۵ درصد دانشآموزان در محیطهایی با کمبود منابع یادگیری هستند و دسترسی بە اینترنت در دهکهای پایین بە مراتب کمتر است، کە شکاف دیجیتال را تشدید کردە است.
🔸 میانگین تراکم دانشآموزان در کلاسها در مقطع ابتدایی ٢۴/۴ و در متوسطە اول ٢۶/٢ نفر است.
در برخی استانها تا ٢۴ درصد معلمان مدرک پایینتر از کارشناسی دارند و در استانهایی مانند کهگیلویە و بویراحمد، ٣٨ درصد کلاسها چندپایەاند.
🔸 در استان سیستان و بلوچستان، بیش از ۵٨ درصد جوانان ١٨ تا ٢۴ سالە موفق بە دریافت مدرک دیپلم نشدەاند. این آمار نشاندهندە شکاف جدی آموزشی در مناطق محروم است.
🔸 در کنکور ١۴٠٢، حدود ٣۴ درصد پذیرفتەشدگان از دهکهای نهم و دهم درآمدی بودند، در حالی کە فقط ٩/١ درصد از دهکهای فقیر اول و دوم قبول شدند. در رتبەهای زیر ٣٠٠٠، سهم دهکهای بالا ۵۴ درصد و سهم دهکهای پایین تنها ٣/۴ درصد بود.
شورای_هماهنگی_تشکلهای_صنفی_فرهنگیان_ایران سالهاست نسبت بە وجود تبعیضها و شکافهای عمیق در نظام آموزشی هشدار دادە و بسیاری از فعالان صنفی و اعضای تشکلها بە خاطر افشای همین حقایقی کە در گزارش رسمی مرکز پژوهشهای مجلس آمدە، از سوی نهادهای امنیتی و قضایی دستگیر، محاکمە و مجازات شدەاند. مکررا هشدار میدهیم تداوم چنین سطحی از بیعدالتی و تبعیض، چنان نیرویی از نارضایتی، تضادطبقاتی و خشونت تولید میکند کە هیچکس و هیچچیز را یارای مقابلە با آن نخواهد بود.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴