زنان غزه تغییر را آغاز کردند
«غزه» نواری است در کنار دریای مدیترانه با جمعیت ۲٫۲ میلیون نفری، که نیمی زیر ۱۸ سال هستند. غزه یکی از محرومترین نقاط جهان است و مردمش از امکانات بسیار اندک زندگی برخوردارند و تقریبا هیچگونه آزادی رفتوآمد ندارند، اکثر زیرساختهای حیاتی غزه با محاصره وحشیانهای که اسرائیل و مصر بر این منطقه اعمال کردهاند، از هم فروپاشیده است. اما زنان فلسطینی با وجود همه آسیبهای شخصی و فرصتهای اندک محافظهکار، در حال مبارزه هستند…
***
به گزارش شبکه شرق، «روزان النجار»، یک امدادگر از نوار غزه، که در این گزارش اشاره میکند، باور داشت که کار او برای نجات جان انسانها در تظاهرات ۲۰۱۸ در مرز با اسرائیل، فرضیات مربوط به نقش زنان در سرزمینهای تحت محاصره فلسطینی را به چالش میکشد.
این دختر ۲۱ساله در مصاحبهای کوتاهی درست قبل از اینکه توسط یک تکتیرانداز اسرائیلی مورد اصابت گلوله قرار گیرد و کشته شود، گفت: «پزشکبودن فقط یک شغل برای یک مرد نیست. [جامعه] مجبور خواهد شد ما را بپذیرد… قدرتی را که من در روز اول تظاهرات نشان دادم، آن را در هرکس دیگری میتوانید پیدا کنید».
تحقیقات داخلی ارتش اسرائیل درباره مرگ او که ماه گذشته به پایان رسید، نشان داد که این پزشک عمدا هدف قرار نگرفته است، ادعایی که شاهدان عینی آن را رد کردهاند. نجار در هنگام شهادت، به اندازه زندگی، منبع الهامبخشی بود. اندکی پس از تشییع جنازه روزان، مادرش صابرین در یک دوره آموزشی در انجمن امداد پزشکی فلسطین ثبتنام کرد. او پس از چهار سال در پزشکی اورژانس، بهتازگی مسئول مدیریتی یک سازمان را برعهده گرفته است. این مادر ۴۹ساله گفت: «دردی که احساس کردم، اشتیاق من را برانگیخت تا ثابت کنم که مادران فلسطینی چقدر قوی هستند و چگونه میتوانند کارهای بزرگ انجام دهند، حتی اگر شکسته باشند. این ایده را دوست داشتم که راه روزان را دنبال کنم و کار او را ادامه دهم. من به کار خود افتخار میکنم و از هیچ تلاشی برای حمایت از مردم فلسطین در صلح و جنگ دریغ نمیکنم».
«غزه»، نواری است در کنار دریای مدیترانه که یکی از محرومترین نقاط جهان است. جمعیت ۲٫۲ میلیون نفری آن تقریبا هیچگونه آزادی رفتوآمد ندارند، و مراقبتهای بهداشتی، برق، بهداشت و سایر زیرساختهای حیاتی آن از هم فروپاشیده است. اسرائیل و مصر پس از بهدستگرفتن قدرت حماس در سال ۲۰۰۷، محاصرهای وحشیانه بر این منطقه اعمال کردهاند. این جنگها و تنشهای نظامی ۱۶ساله یک نسل را تحت تأثیر قرار داده است، تقریبا نیمی از جمعیت نوار زیر ۱۸ سال هستند.
محاصره به این معناست که فرصتهای استقلال برای زنان اندک است. بر اساس دادههای بانک جهانی، تنها ۱۸ درصد از زنان بالغ در سرزمینهای اشغالی فلسطین شاغل هستند که اکثریت قریب به اتفاق آنها در کرانه باختری زندگی میکنند. ازدواج زودهنگام یک مشکل دائمی است. طبق دادههای سازمان ملل متحد، نیمی از زنان فلسطینی و ۶۳ درصد از مردان فلسطینی معتقدند یک زن باید خشونت خانگی را تحمل کند تا کانون خانواده را حفظ کند.
«شیرین ابوعطا»، که اکنون ۳۹ سال دارد، پس از کشتهشدن همسرش در جنگ سال ۲۰۱۴، که کارمند فناوری اطلاعات بود، به تنهایی چهار فرزند خود را بزرگ کرد.
او یک مددکار اجتماعی است که با افراد دارای نیازهای ویژه کار میکند و همچنین از پسرانش که همه آنها هنوز زیر ۱۸ سال هستند مراقبت میکند. او میگوید: «اگر این شغل را نداشتم، نمیدانستم چه کار میکردم. مجبور شدم با غم و اندوهم کنار بیایم تا برای بچههایم بجنگم. تنها چیزی که میخواهم این است که برای فرزندانم زندگی شرافتمندانه و شایستهای ایجاد کنم».
هالا شاهدا، که همسرش خالد را در بمبارانی در جنگ ۲۰۱۴ از دست داد، تلاش کرده تا زندگی مستقلی برای خود و دخترش «تولین» هشتساله فراهم کند. همسرش خالد به عنوان عکاس خبری کار میکرد که قبل از بهدنیاآمدن دختر کوچکش درگذشت.
شاهدای ۳۰ساله با وجود غم و اندوهش و فشارهایی که به خاطر بزرگکردن کودکش به تنهایی داشته، موفق شد تحصیلات دانشگاهی داشته باشد و در سال ۲۰۱۷ استودیوی عکاسی عروسی خود را راهاندازی کرد. او گفت که محاصره اسرائیل مشکلات زیادی در واردات ایجاد کرده، اما تجارتش موفق بوده است. اگرچه شاهدا از معدود افراد خوششانسی بوده که امکان خروجش از نوار غزه را داشت اما نتوانست از آن استفاده کند، زیرا پدربزرگ و مادربزرگ پدری تولین به او اجازه سفر نمیدادند.
شاهدا گفت: «بیوهبودن در غزه و موفقیت در غزه سخت است، اما تولین الهامبخش من است. او میخواهد وقتی بزرگ شد خلبان شود». زنان بیوه در غزه موانع بیشتری برای استقلال دارند. مفهوم دارایی مشترک برای ازدواج وجود ندارد و عملا زنان از هرگونه ادعای قانونی برای مسکن محروم هستند. همچنین به خاطر سنت و فرهنگ غالب، ازدواج با برادر یا سایر بستگان شوهر متوفی وجود دارد و حضانت فرزندان نیز نصیب خانواده شوهر میشود.
اسیل موسی و بتان مک کرنان در شهر غزه نویسندگان این مطلب هستند که بی بی سی منتشر کرده است.
۱۵ فروردین ۱۴۰۲