امروز:   اردیبهشت ۲, ۱۴۰۴    

تظاهرات گسترده در سراسر آمریکا علیه سیاست‌های ترامپ

روز شنبه، هزاران معترض بار دیگر خیابان‌های شهرها و ایالت‌های مختلف ایالات متحده را در برگرفتند. این دومین موج از اعتراضات در ماه جاری است؛ تلاشی از سوی برگزارکنندگان برای تبدیل نارضایتی از ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ به یک جنبش مردمی عظیم که نهایتاً به کنش سیاسی در پای صندوق‌های رأی بینجامد…./

***

از اوایل بعدازظهر، تظاهرات بزرگی در واشنگتن، نیویورک و شیکاگو جریان داشت، و تصاویر منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌داد که اعتراضات دیگری نیز در ایالت‌های رودآیلند، مریلند، ویسکانسین، تنسی، کارولینای جنوبی، اوهایو، کنتاکی، کالیفرنیا و پنسیلوانیا برگزار شده است. آمریکاییان مقیم خارج نیز در شهرهایی مانند دوبلین ایرلند، مخالفت خود را با سیاست‌های ترامپ ابراز کردند.

بیش از ۴۰۰ تجمع برنامه‌ریزی شده بود که بیشتر آن‌ها تحت لوای جنبش «۵۰۵۰۱» برگزار شد؛ عبارتی که به معنای «۵۰ تظاهرات در ۵۰ ایالت، یک جنبش» است.

مخالفان دولت ترامپ از سواحل شرقی تا غربی آمریکا، از جمله در راهپیمایی‌هایی در پورتلند ایالت مین و پورتلند ایالت اورگان، به خیابان‌ها آمدند تا علیه آنچه تهدیدی برای ارزش‌های دموکراتیک کشور می‌دانند، اعتراض کنند.

این تجمعات شامل راهپیمایی عظیمی در منطقه میدتاون منهتن، تجمعی در برابر کاخ سفید، و همچنین پلاکاردهایی بود که در مراسم بزرگداشت آغاز انقلاب آمریکا در کنکورد ماساچوست با شعارهایی چون «نوبت ماست که با استبداد بجنگیم» و «فاشیست‌ها می‌آیند» به چشم می‌خورد؛ مراسمی که به مناسبت ۲۵۰ سالگی آغاز انقلاب آمریکا برگزار شد.

توماس باسفورد، بنّای بازنشسته ۸۰ ساله در ماساچوست، به شبکه CBS گفت: «شهروندان آمریکا از سوی دولت خودشان مورد حمله قرار گرفته‌اند. این دوران بسیار خطرناکی برای آزادی در آمریکاست. گاهی باید برای آزادی جنگید.»

در میان معترضان، دغدغه‌های متنوعی مطرح شد، اما همه در یک پیام مشترک متحد بودند: مخالفت با دور دوم ریاست‌جمهوری ترامپ.

سارا هاروی، معترضی در جکسون‌ویل فلوریدا، به نیویورک تایمز گفت: «ما کشورمان را از دست می‌دهیم… نگران نوه‌هایم هستم. به خاطر آن‌ها به خیابان آمده‌ام.»

این چهارمین اعتراض بزرگ سازمان‌یافته توسط گروه ۵۰۵۰۱ از زمان آغاز ریاست‌جمهوری دوم ترامپ در ۲۰ ژانویه محسوب می‌شود. از جمله اقدامات قبلی، تظاهراتی با نام «روز نه به پادشاه» در ۱۷ فوریه (روز رؤسای جمهور) بود؛ شعاری که بعدها با پست جنجالی ترامپ درباره پادشاهی تقویت شد.

برگزارکنندگان فراخوان داده‌اند که ۱۱ میلیون نفر – معادل ۳.۵ درصد از جمعیت آمریکا – در این دور از اعتراضات مشارکت کنند.

چنین رقمی می‌تواند حتی از تظاهرات «دست‌ها را کنار بکشید» که در ۵ آوریل با بیش از ۱۲۰۰ تجمع در سراسر کشور برگزار شد نیز پیشی بگیرد؛ اعتراضی که هدفش مخالفت با حمله ترامپ به نهادهای دولتی بود؛ تهاجمی که با محوریت ایلان ماسک، میلیاردر حوزه فناوری و مسئول غیررسمی «واحد کارایی دولت» موسوم به DOGE، هدایت می‌شد.

جنبش پیشرونده Indivisible که پشت برگزاری رویدادهای «دست ها را کنار بکشید» بوده، اعلام کرد که هدفش ارسال پیام واضحی به سیاستمداران مخالف و مردم عادی است که مقاومت آشکار در برابر سیاست‌های ترامپ ضروری است. این جنبش همچنین بر ایجاد موجی جدید برای اعتراضات گسترده‌تر و آینده‌محور تأکید کرد.

هدر دان، سخنگوی ۵۰۵۰۱، گفت: «هدف اعتراضات امروز، محافظت از دموکراسی در برابر خیزش اقتدارگرایی تحت دولت ترامپ است.»
او افزود این گروه یک «جنبش مردمی، طرفدار دموکراسی، مدافع قانون اساسی، مخالف سوءاستفاده از قدرت اجرایی، و کاملاً خشونت‌پرهیز» است که وابستگی حزبی ندارد.

او در گفت‌وگو با واشنگتن پست افزود: «ما دموکرات‌های ثبت‌شده، مستقل‌ها و جمهوری‌خواهان ثبت‌شده‌ای داریم که همه در حال راهپیمایی‌اند، چون همگی به آمریکا و حکومتی عادلانه که مردم را مقدم بر سود قرار دهد، باور دارند.»

کارشناسان علوم سیاسی معتقدند اعتراضات خیابانی بخشی از یک استراتژی گسترده‌تر برای بازگرداندن دموکراسی به وضعیت مطلوب است.

استیون لویتسکی، استاد دانشگاه هاروارد و نویسنده کتاب «چگونه دموکراسی‌ها می‌میرند» گفت: «اپوزیسیون در برابر دولت‌های اقتدارگرا باید همیشه از مسیرهای گوناگون استفاده کند. از جمله نظام قضایی – اگر در دسترس باشد، صندوق رأی – هر زمان که ممکن باشد، و خیابان‌ها – وقتی لازم باشد. این مسیرها می‌توانند نحوه بازنمایی موضوعات در رسانه‌ها را شکل دهند، که خود بسیار حیاتی است.»

در واشنگتن دی‌سی، تجمعی از سوی جنبش ۵۰۵۰۱ در پارک فرانکلین برگزار شد و گروه‌های دیگری از جمله شاخه محلی Indivisible، در مقابل منزل جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور، در محوطه رصدخانه دریایی تجمع کردند. همچنین معترضان در نزدیکی بنای یادبود واشنگتن در حمایت از کیلمار آبرگو گارسیا، مرد سالوادوری که به اشتباه از مریلند اخراج و به السالوادور بازگردانده شده بود، راهپیمایی کردند

اول اردیبهشت ۱۴۰۴

نظرات بسته است

جستجو
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
آرشیو مطالب قدیمی