تعرفهگذاری و فوقالعاده خاص با ضریب بالا؛ دو خواستهی پرستاران که هنوز محقق نشده است
دبیر کل خانه پرستار گفت: برقراری فوقالعاده خاص با ضریب ۳ یا ۲ و تعرفهگذری دو مطالبه اصلی پرستاران است که تغییر خاصی نداشته است. شرایط پرستاری نه تنها بهبود نیافته، بلکه فرار از این حرفه نیز افزایش یافته است…./
***
به گزارش خبرنگار ایلنا، پرستاران سال گذشته اعتراضات زیادی برای رسیدن به مطالباتِ چند سالهی خود برگزار کردند. اجرای صحیح قانون تعرفهگذرای پرستاری، پرداخت فوقالعاده خاص، لغو اضافه کار اجباری و افزایش مبلغ اضافهکرای از جمله مهمترین مطالبات این پرستاران بود. چقدر از این مطالبات در سال گذشته اجرایی شد؟
محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار، در پاسخ به این سوال به «ایلنا» گفت: هیچیک از مطالبات پرستاری برآورده نشده است. پرستاری شغلی حساس است که با سلامت مردم در ارتباط مستقیم قرار دارد. اگر پرستار در انجام وظایف مراقبتی خود دچار مشکل شود، ممکن است مردم آسیب ببینند و این آسیبها حتی میتواند به مرگ و میر بینجامد. به همین دلیل، حرفه پرستاری در دنیا از مشوقهای مختلفی برخوردار است؛ زیرا این شغل دشوار، پر استرس و پر اضطراب است و باید جذابیتی برای جذب افراد داشته باشد.
وی ادامه داد: متأسفانه، در کشور ما، اقداماتی در این راستا صورت نگرفته و سیاستهای دولتهای مختلف، به ویژه در وزارت بهداشت، به گونهای است که به جز گروههای خاص، دیگران را درک نمیکند. ساختار وزارت بهداشت ما پزشک سالار است که البته باید تاکید کنم که منظورِ من تمام پزشکان نیست و همانطور که گفتم گروههای خاصی مدنظر است.
شریفی مقدم بیان کرد: در وزارت بهداشت، افرادی که در هیئت علمی مشغول به کار هستند، کارانههای بسیار بالا دریافت میکنند. و بیشترِ کارِ آنها را رزیدنتها انجام میدهند. در حالی که پرستاران در فضای پرفشار بیشتری کار میکننداما حقوق بسیار ناچیزی میگیرند و با مشکلات مالی جدی مواجهاند. این نابرابریها به وضوح نشاندهندهعدم درک صحیح از شرایط پرستاری و نیازهای آنهاست. بهعلاوه، گروهی که بر وزارت بهداشت تسلط دارد، کنترل منابع و سیاستها را در دست دارد و به دیگران پاسخگو نیست.
دبیر کل خانه پرستار بیان کرد: پرستاران با چالشهای جدی مواجهاند و آیندهای مبهم پیش روی آنها قرار دارد. آنها در وضعیت استثمار قرار دارند و این وضعیت تغییر نکرده است. بنابراین نمیتوانیم بگوییم مطالبات آنها به نتیجه رسیده است. خواستهی پرستاران حداقلی نیست که با انجام چند کار محدود بگوییم خواستهی آنها را محقق کردهایم.
وی گفت: همیشه گفتیم که فشار کار بالا باعث شده بسیاری از پرستاران از شغلشان فراری باشند. بسیاری از آنها تصمیم به مهاجرت میگیرند بهطوریکه سالانه حدود سه تا چهار هزار نفر شغل خود را ترک میکنند. برخی نیز به خانهنشینی روی میآورند.
شریفی مقدم به وعدهی برقراری فوقالعاده خاص با ضریب مناسب اشاره کرد و گفت: قانونگذار اجازه داده است که مشاغل خاص، از جمله پرستاری، از ضریب فوقالعادهای برخوردار باشند تا بهمنظور نگهداشت این نیروها، حمایت بیشتری از آنها صورت گیرد. واقعا خاصتر از شغل پرستاری نداریم، پس دولت اجازه دارد که ضریب فوقالعاده خاص را تا ضریب ۳ به این گروهها بدهد.
دبیر کل خانه پرستار افزود: سال گذشته، پس از اعتراضات در شیراز، دولت به مدت دو ماه، ضریب ۰.۳ را برای پرستاران در نظر گرفت که این ضریب بسیار ناچیز بود. یکی از مهمترین خواستههای پرستاران افزایش حقوق ثابت است که راه حل آن همین اعمال فوقالعاده خاص با ضریب ۳ و یا حتی ۲ است. ما در فصل بودجه و در مجلس، این درخواست را مطرح کردهایم، اما هنوز هیچ نشانهای مبنی بر افزایش این ضریب مشاهده نمیشود.
وی گفت: البته هنوز احکام را نزدهاند اما با پیگیریهایی که قبلا هم داشتیم چیزی ندیدیم. معمولا در فروردین و اردیبهشت احکام را میزنند و ما منتظریم ببینیم که آیا این تغییرات در احکام دیده میشود یا خیر.
شریفی مقدم همچنین در خصوص تعرفهگذاری گفت: روی این خواسته بسیار مانور میدهند به خصوص معاون پرستاری تأکید دارد و اعلام کرده است که تعرفهها ۴۵ درصد افزایش یافته است. تعرفهها به همه گروهها حداقل ۴۶درصد اضافه شد اما این افزایش برای پرستاران کافی نیست. بهعنوان مثال، اگر کارانه یک پزشک ۴۰۰ میلیون تومان باشد، با افزایش ۵۰ درصدی، این مبلغ به ۶۰۰ میلیون تومان افزایش مییابد؛ در حالی که اعمال این افزایش ۴۵درصدی برای پرستاران و مبلغی که از این افزایش به دست میآید اصلا قابل مقایسه نیست. مثلا با این افزایش، تعرفه چیزی حدود ۳۷۰ هزار تومان میشود که این تعرفه برای همهی پرستاران هم نیست. در واقع همهی خدمات پرستاران از صبح تا شب رقمی حدود ۴۰۰هزار تومان میشود. ضمن اینکه بارها گفتهام آنچه به عنوان تعرفهگذاری اجرا میشود با قانون تعرفهگذرای فرق دارد و اصلا نمیتوان نام آن را تعرفهگذرای گذاشت.
دبیرکل خانه پرستار گفت: این دو، یعنی فوقالعاده خاص با ضریب ۳ یا ۲ و تعرفهگذری دو مطالبهی اصلی پرستاران است که تغییر خاصی نداشته است. شرایط پرستاری نه تنها بهبود نیافته، بلکه فرار از این حرفه نیز افزایش یافته است.
شریفی مقدم در پایان گفت: وزارت بهداشت نیاز به بازنگری در ساختار خود دارد. ساختار وزارت بهداشت به گونهای است که تمام سطوح مدیریتی از جمله رئیس بیمارستانها و معاونان آنها، غالباً پزشکان هستند. این موضوع موجب تعارض منافع میشود و مانع از بروز تغییرات مثبت در وضعیت پرستاری میگردد. دنیا سالهاست از این نحوه مدیریت گذشته است و این اختلاف پرداخت در هیچ جایی وجود ندارد. با توجه به نابرابریهای پرداختی که در کشور وجود دارد، ضروری است که میزان پرداختی به پرستاران و سایر گروهها بهطور عادلانهای تعیین شود. این مشکلات نیازمند توجه جدی از سوی مسئولان و نهادهای تصمیمگیر است.
اول اردیبهشت ۱۴۰۴