آرشیو مطالب در دسته بندی ‘مصاحبه’
پرستو فروهر و تجربه ۲۰ سال دادخواهی: دستگاه قضایی بزرگترین مانع پیشبرد دادخواهی در ایران
قتلهای سیاسی آذر ۷۷ و بهویژه قتل داریوش و پروانه فروهر پیوندی ناگسستنی با موضوع دادخواهی در ایران یافتهاند؛ چه در تمامی این سالها پرستو فروهر، هنرمند مقیم آلمان و فرزند پروانه و داریوش، بر «داد خواستن از این بیداد» پای فشرده و با وجود تمامی مشکلات، سختیها و حتی تهدیدها از پای ننشسته است. او همواره برای احقاق دادرسی عادلانه به منظور رسیدگی به این پرونده و همه حاشیههای آن تلاش کرده و این سعی پس از ۱۹ سال همچنان ادامه دارد../ ادامه مطلب »
از سختی های آوازخواندن، جنسیت زدگی و مردسالاری برای زنان خواننده در ایران
مهرنوش با ظاهر سادهاش کلیشه خوانندهی زن خارج از کشور را شکسته بود و طعمهی مناسبی بود برای حملههای برخی کاربران٬ از فحشهای جنسی و جنسیتزده تا مسخره کردن ظاهر و لباس او. «مهرنوش»٬ خوانندهای است که راه دشواری را برای شنیده شدن طی کرد و در مدتی کوتاه توانست میلیونها مخاطب پیدا کند../ ادامه مطلب »
سازماندهی فمینیستی و اعتصاب زنان
مصاحبه با سینزیا آروزا فیلسوف، فمینیست و فعال اجتماعی؛…مردم نابرابری در نژاد و طبقه و جنسیت را بهعنوان پدیدههای جداگانه تجربه نمیکنند، تجربهی زیستهی افراد اینگونه دستهبندی نشده است: اینکه فرد چگونه از لحاظ نژادی بار میآید بهشدت نحوهی استثمار شدن یا استثمار کردن او را شکل میدهد و برعکس. سازماندهی سیاسی نمیتواند برداشتی از تجربهی افراد باشد، بلکه باید از تجربهی عینی خود آنها آغازشده باشد، در غیر این صورت به عقلگرایی منجر میشود: یعنی به تصویرسازی کتابی از اینکه مبارزهی طبقاتی چیست و یا باید در واقعیت زندگی افراد چه معنایی دهد. ادامه مطلب »
فریده غیرت: خواست عمومی میتواند قوانین تبعیضآمیز علیه زنان را تغییر دهد
«دختران انقلاب»، «روسری سفیدها»، «مادران پارک لاله» و… . سالها است زنان ایرانی برای رفع تبعیض تلاش میکنند و برای مبارزه با حجاب اجباری، گرفتن حق طلاق، رفتن به استادیوم ها و… کمپینهای مختلف تشکیل میدهند. آنها «برابری» میخواهند. با این حال، بسیاری معتقدند زنان ایرانی در چند سال اخیر با شجاعت بیشتری به طرح خواستههای خود پرداختهاند؛ راهی ورزشگاهها میشوند، روسریهایشان را به چوب میبندند و برای گرفتن حق طلاق و اجازه خروج از کشور به محضرخانهها میروند تا حق خود را در عقدنامهها ثبت قانونی کنند. ادامه مطلب »
گفت و گو با دومین دختر خیابان انقلاب
«من نه آشوب کردم نه اغتشاش و نه شورش. من فقط نشان دادم که اعتراض به حجاب اجباری حق من است و من حقم را میخواهم. اعتراض هم حق شهروند است. من از حق شهروندیام استفاده میکنم.» اینها را نرگس حسینی ۳۲ ساله، دومین دختر خیابان انقلاب میگوید..او درباره زندان زنان در قرچک ورامین میگوید. بیست روز حبس در زندان قرچک ورامین ذهن او درباره شرایط ناگوار زندان زنان ورامین چنان مشغول کرده که مدام میگوید دوست دارد کاری برای این زنان زندانی بکند ادامه مطلب »
هیچ مردی از دامن زنی به معراج نمیرود
نگاهی به مجموعه شعر «ساراسواتی در آینه» از غزال مرادی
«ژاندارک برای من بیشتر از آنکه یک رهبر جنگ باشد یک ساختارشکن است. کسی که علیه شرایط موجود زمان خودش قد علم میکند. حتی با پوشیدن لباس مردانه که در آن زمان جرم محسوب میشده است. ژاندارک کسی است که به دو جرم سوزانده میشود یکی پوشیدن لباس مردانه در جنگ و دیگری جنگ در روز شنبه. من احساس میکنم شباهت زیادی میان زنان جامعه امروز و ژاندارک وجود دارد. همین شباهت است که درونمایه این شعر قرار میگیرد…» ادامه مطلب »
آخرین وضعیت دختران خیابان انقلاب در گفتگو با وکیلشان نسرین ستوده
نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال مدنی وکالت چهار نفر از دختران خیابان انقلاب را برعهده دارد. از چهار موکل او ویدا موحد و نرگس حسینی آزاد شدهاند. اما شاپرک شجری زاده و مریم شریعتمداری در زندان بهسر میبرند. گفتگو با نسرین ستوده در شرایطی انجام شد که او هنوز موفق به دیدار با موکلین خود و امضای وکالتنامه نشده و همچنین یکی از موکلین او یعنی شاپرک شجری کهن چهار روز است که در اعتصاب غذا به سر میبرد… ادامه مطلب »
از گروه دانشجویی تا تاسیس خانه امن
گفتگو با زهرا افتخارزاده مدیرعامل و مسئول کمیته مددکاری اجتماعی موسسه آتنا؛ موسسه خیریه ارتقای کیفیت زندگی زنان آتنا موسسهای غیردولتی و غیرانتفاعی است که در دیماه ۹۳ در دو حوزه پیشگیری و مداخله در آسیبهای اجتماعی با هدف توانمندسازی زنان و دختران، با مجوز رسمی سازمان بهزیستی شروع به فعالیت نموده است. این موسسه بهتازگی موفق شده است مجوز اولین خانه امنِ خود را دریافت کند… ادامه مطلب »
نسرین ستوده: ۴۸ ساعت پس از انتشار فراخوان رفراندوم تهدید شدم
کاش به جای قطع انگشتانم، کار به من میدادید
گفتگو با یک کارگر که ۱۵ سال پیش به خاطر سرقتی جزئی در زندان وکیلآباد انگشتانش را با گیوتین قطع کردند. اجرای حکم قطع دست همچنان در ایران ادامه دارد و در تازه ترین مورد، حکم قطع دست یک زندانی ۳۴ ساله به اتهام سرقت گوسفندان روستاییان ۲۷ بهمن امسال در زندان مرکزی مشهد اجرا شد. درحالیکه این عمل از مواردی است که نافی اصل کرامت انسانی است و کنوانسیون بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی صراحتا استفاده از مجازاتهای غیرانسانی و موهن را ممنوع کرده است. ادامه مطلب »
اعتراض به حجاب اجباری یک حق شهروندی است
نسرین ستوده، حقوقدان که وکالت برخی بانوان دستگیر شده معترض به حجاب اجباری را برعهده دارد، می گوید که شهروندان حق دارند بر اساس معیارها و استاندارهای بین المللی و قوانین جاری کشور ناخشنودی خود را از آنچه “قانون بد” می دانند ابراز کنند و عمل معترضان به حجاب اجباری مصداق اعتراض به یک قانون بد است ادامه مطلب »
گفتوگو با یکی از دختران خیابان انقلاب
«از لحظهای که از خانه بیرون رفتم تا برسم به سکویی که روی آن رفتم، قلبم انگار در گلویم میزد. نه این که فقط ترس باشد. البته که ترسیده بودم. چون معلوم نبود چه اتفاقی میافتد. اما فقط ترس نبود. هیجان بود و یک سری احساسات تا آن لحظه شناختهنشده. وقتی که رفتم روی سکو ایستادم، روسریام را به سر چوب زدم و چوب را بالا گرفتم، تپش قلبم خیلی بیشتر شد.» اینها را ستاره* میگوید، یکی از دخترانی که روز دوشنبه، ۹ بهمن ماه، حجاب اجباریاش را پرچم کرد تا – به همراه چندین زن دیگر که چنین شجاعتی داشتند – چهار دهه اقتدار نظام اسلامی را به چالش بکشد؛ ادامه مطلب »
این جنبش قادر است به سازمانیابی از پایین به بالا دست پیدا کند
گفتگو با جعفر ابراهیمی، فعال صنفی معلمان: جنبش دیماه ۹۶ که به سرعت تودهای و فراگیر شد از عمق مطالبات سرکوبشده برخاست و چون بر پایه تضاد اصلی و مهم شکاف طبقاتی بروز پیدا کرد نمیتوانست نسبت به سطوحی که این مناسبتهای تبعیضآمیز را بازتولید میکنند بیتوجه باشد به خاطر همین جهتگیری شعارها به سمت اعتراض به ساختار سیاسی نظام حاکم سوق پیدا نمود… ادامه مطلب »
پوران درخشنده: راه و رسم عشقورزی را بلد نیستیم
در بیشتر خانوادههای ما، پدر و مادرها شبیه خواهر و برادر با هم رفتار میکنند؛ به همین دلیل فرزندان الگوی مناسبی برای چگونه مهرورزی ندارند. وقتی عشق در خانواده کمرنگ شده و نادیده گرفته میشود، اعضای خانواده در جایی دیگر دنبال آن میگردند و متاسفانه در چنین مواقعی است که ارتباطات موازی شکل میگیرد ادامه مطلب »
ممیز به من گفت چون قاتل مرد است نمیتواند دستش را دور گلوی زن بیندازد تا اورا خفه کند
فرزانه کرمپور (نویسنده)، در پاسخ به این پرسش که آیا نگاه به مسئله زن- مادر در ادبیات داستانی ما همپای تغییرات و تحولات اجتماعی حوزه زنان پیش آمده یا همچنان زنان در داستان ایرانی پررنگترین نقشی که ایفا میکنند همان نقش مادرانه و خانوادهمحور است؛ میگوید بستگی دارد از داستان و رمان کدام نویسنده صحبت کنیم. اساسا نویسندگان مرد از آنجایی که شاید امکان شناسایی زنان را به خصوص در کودکی نداشتهاند و غیر از مادر و خواهر خود ارتباطی با زنان دیگر نداشتهاند، تصویر درستی از زن مخصوصا زن امروز در داستانهایشان نباشد… ادامه مطلب »